Historicus Vincenzo De Meulenaere schrijft boek over Coudenberg

De Blankenbergse historicus Vincenzo De Meulenaere (37) publiceerde met ‘Coudenberg, het verdwenen Versailles van België’ een knap werk over het middeleeuwse Coudenbergpaleis in Brussel, ooit de residentie van Keizer Karel en een van de mooiste bouwwerken van Europa vooraleer een brand het in 1731 in de as legde. “Als het er vandaag nog gestaan had, zou het UNESCO Werelderfgoed zijn geweest”, aldus Vincenzo.

Wist je dat er in Brussel eeuwenlang een paleis stond dat dat van Versailles naar de kroon stak? Het Coudenberg ontstond in de elfde eeuw en zag tal van historische figuren passeren: van Filips de Goede over Margaretha van Parma tot Maximiliaan van Beieren. De legendarische keizer Karel V deed er troonsafstand in de schitterende Aula Magna. De prachtige tuin, de vele kunstschatten en de rijkelijk gedecoreerde kamers trokken tal van gekroonde hoofden en edellieden naar Coudenberg, tot een brand door een paar omgevallen kaarsen er in 1731 een einde aan maakte. Uiteindelijk is er dan een plein aangelegd en is het paleis, met z’n fascinerende geschiedenis, in de vergetelheid geraakt. “Het verhaal van Coudenberg is relatief onbekend, maar het spreekt bij veel mensen tot de verbeelding dat er ooit een immens paleis stond te schitteren in Brussel waar Europese vorsten en keizers vertoefden. Het paleis was immens groot en gezien het op een heuvel was gebouwd, vormde het met z’n ontelbare schouwen en torentjes een uniek deel van de Brusselse skyline”, zegt Vincenzo.

Er zijn ook ontelbare anekdotes over te vertellen. “Zo werd Keizer Karel V, de machtigste man in het zestiende-eeuwse Europa, er in 1515 volwassen verklaard en nam hij er in 1555 afscheid van het publieke leven tijdens een emotionele ceremonie in de Grote Zaal, beter bekend als de Aula Magna. In 1565 kwam de adellijke elite uit de Lage Landen naar Brussel afgezakt voor het huwelijksfeest van de Spaanse veldheer Alexander Farnese en zijn Maria van Portugal. Hele steden – inclusief bewoners – en zelfs bestek werden gemaakt uit suiker om zo het geheel nog meer grandeur te geven.”

“De kern van het Kunsthistorisches Museum in Wenen komt trouwens ook uit het paleis. Aartshertog Leopold Wilhelm was enigszins verslaafd aan het verzamelen van kunst en liet zijn agenten nationale en international kunstschatten afschuimen op zoek naar werken van pakweg Rubens of Van Dyck. Het paleis werd zo omgetoverd tot een van de grootste kunstgaleries in Europa. Toen de Zweedse koningin Christina in 1654 plots aftrad, belandde ze in Coudenberg, waar ze zich bekeerde tot het katholicisme. Dat zorgde voor het nodige schandaal in protestantse kringen. En toen de beroemde Duitse kunstschilder Albrecht Dürer er in de jaren 1520 neerstreek, vergaapte hij zich over de prachtige tuinen van het paleis. Volgens historici leek het wel alsof de Ark van Noach er werd geleegd”, aldus Vincenzo.

Mysterie

De brand die in 1731 een einde maakte aan het paleis, is nog altijd gehuld in mysterie. “Het officiële rapport ging ervan uit dat de brand ontstaan is in de keuken, maar sommige bronnen meenden te weten dat ze in de appartementen van de landvoogdes – op dat moment Maria Elisabeth van Oostenrijk – is ontstaan, door een omgevallen kaars of een vuurkorf die niet was geblust. Maar uiteraard was het beschuldigen van de entourage van de landvoogdes not done. Nog een leuk weetje, is dat men tijdens de brand kunstwerken en boeken uit de ramen smeet om die te redden”, aldus Vincenzo, die aan de VUB Britse institutionele geschiedenis geeft aan rechtenstudenten.

Als anglofiel had hij altijd al een fascinatie voor het Tudor-tijdperk. “In mijn boek over het verdwenen Coudenbergpaleis komen hier en daar wel Engelse vorsten en diplomaten voor, maar ik ben daarnaast ook zeer geïnteresseerd in de vaderlandse politieke vroegmoderne geschiedenis, gaande van keizer Karel V tot de Oostenrijkse periode. Ik heb een zwak voor paleizen à la Hampton Court Palace in het Verenigd Koninkrijk of Schönbrunn in Wenen, en het idee dat er ook in Brussel eeuwenlang een paleis stond dat een dominante positie had in de Europese politiek, blijft mij fascineren. Vooral de tragiek ervan spreekt mij aan: als het paleis er vandaag nog zou zijn, dan was het UNESCO Werelderfgoed en zou het een toeristische trekpleister zijn geweest. Vandaag kan je de ondergrondse restanten ervan bezoeken, maar je hebt nog steeds enige fantasie nodig om je het paleis voor de geest te halen. Ik hoop dat dit boek hieraan kan bijdragen”, besluit Vincenzo.

‘Coudenberg, het verdwenen Versailles van België’ is verschenen bij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, telt 256 pagina’s en kost 35 euro. Het boek wordt op 22 maart om 11 uur voorgesteld in het VLC Noorderlicht, J. Vande Puttelaan 1 in Blankenberge. De toegang is gratis, wel vooraf inschrijven via [email protected]

The post Historicus Vincenzo De Meulenaere schrijft boek over Coudenberg is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duits parlement stemt onverwacht tegen Merz als bondskanselier

De Duitse Bondsdag heeft onverwacht niet ingestemd met de benoeming van Friedrich Merz tot bondskanselier. De leden van de coalitiepartijen CDU/CSU en SPD waren al akkoord en de partijen hebben wel een meerderheid in het parlement. Het is niet duidelijk welke parlementsleden tegen de benoeming hebben gestemd.

Lees meer »

Gemeente werkt met Funkey voor positief groepsgevoel: “Teambuilding op goede locatie blijft hangen”

Teambuildings zorgen voor een positief groepsgevoel, verrassende ontdekkingen en hopelijk een memorabele ontsnapping uit de gebruikelijke werkcontext. Middelkerke werkt vanaf nu samen met Funkey, een bedrijf dat teambuildingactiviteiten afstemt op een unieke locatie. En voor een lokaal bestuur is dat een primeur.
The post Gemeente werkt met Funkey voor positief groepsgevoel: “Teambuilding op goede locatie blijft hangen” appeared first

Lees meer »

Koning Charles geeft Regula Ysewijn (‘Bake Off Vlaanderen’) ridderorde: “Grootste onderscheiding voor mijn werk”

De Britse koning Charles (76) heeft Regula Ysewijn (42) een ridderorde toegekend. Hij is vol bewondering voor de culinair schrijfster en jurylid in ‘Bake Off Vlaanderen’ en hoe zij de Britse keuken en cultuur promoot. “Dit is de grootste onderscheiding voor mijn werk”, reageert Ysewijn, die nu ‘lid van de Orde van het Britse Rijk’ is.

Lees meer »

Recreadames Lendelede nemen afscheid van volleytoppers Jikke (43), Bieke (43) en Charlotte (40): “Ze mogen nog mee op weekend”

De volleyballende recreadames van Lendelede staan al sinds jaar en dag bekend om naast hun sportieve hoogstaande prestaties ook na de match nog sterk uit de hoek te kunnen komen. Maar als mama’s is het ook niet altijd evident om dat alles te blijven combineren en duiken er hier en daar ook pijntjes op. Dus nemen de recrea’s afscheid van

Lees meer »

GL Ruiselede maakt zich op voor eindrondeduel tegen KZ Dentergem: “We moeten voor eigen publiek voluit voor de overwinning gaan”

Voor het seizoen had men bij de Groene Leeuwen Ruiselede als ambitie de top vijf uitgesproken. De concurrentie was niet mals, toch wisten ze het vooropgestelde doel te realiseren. Nu schakelt men nog een tandje bij en spreekt men zelfs over promotie.
The post GL Ruiselede maakt zich op voor eindrondeduel tegen KZ Dentergem: “We moeten voor eigen publiek

Lees meer »

Brugse priester Gabriël Quicke vanuit Rome: “Stilletjes gehoopt op de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost “

“Ik had stilletjes gehoopt dat de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost de nieuwe paus zou worden”, vertelt de Brugse priester Gabriël Quicke, de rector van de Belgische Kerk in Rome. Hij was gisteravond op het Sint-Pietersplein, toen de nieuwe paus Leo XIV op het balkon verscheen.
The post Brugse priester Gabriël Quicke vanuit Rome: “Stilletjes gehoopt op de Amerikaanse kardinaal

Lees meer »

NMBS-medewerker Train World kon 1 miljoen euro verduisteren

Een medewerker van treinmuseum Train World in Schaarbeek kon in een periode van 5 jaar in totaal 1,06 miljoen euro verduisteren. De medewerker, een boekhouder, werd uiteindelijk in maart 2023 veroordeeld, zo bevestigt de NMBS vrijdag in een persbericht het nieuws waarover de VRT bericht.

Lees meer »

Van reageren op pesten tot Garcia II van Kongo: dit moeten leerlingen in basisonderwijs kennen en kunnen 

Ken jij Catal Höyük, de Steenbokskeerkring of Rollo de Noorman? Uw kind binnenkort wel. Want vandaag zijn de nieuwe minimumdoelen voorgesteld voor het basisonderwijs. Een 70-tal experten boog zich op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) over wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen. Want ze wil de onderwijskwaliteit omhoog en de vorige eindtermen uit de jaren

Lees meer »