Europees project onderzoekt mee het effect van natuurlijke duinen als eerste bescherming tegen een stijgende zeespiegel

Op verschillende plaatsen aan de kust werden de voorbije jaren nieuwe duinen aangeplant voor de zeedijk. Bij het ‘duin voor dijk’-principe fungeren natuurlijke duinen als eerste beschermingslinie. Er werd met DuneFront nu een samenwerkingsproject opgericht binnen Europa om de implementatie te bevorderen. Er komt alvast een nieuw proefproject in De Panne.

De versnelling van de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel confronteren kustgebieden met ongekende bedreigingen. De voorbije jaren werd gezocht naar nieuwe methoden om de kust ook in de toekomst te beschermen. Daarbij werden al enkele experimenten opgezet met de ‘duin voor dijk’-oplossing. Het principe erachter is eenvoudig maar effectief. Natuurlijke duinen fungeren als eerste beschermingslinie door de energie van stormvloeden en hoge waterstanden en golven op te vangen. Achter deze duinen bieden al bestaande dijken extra bescherming, zodat zelfs tijdens extreme weersomstandigheden de binnendijkse gebieden veilig blijven. Deze methode wint aan populariteit in Europa. DuneFront, een recent gelanceerd Europees onderzoeksproject, loopt voorop in het uitbreiden van het gebruik van natuurgebaseerde kustbeschermingsmaatregelen in Europa en daarbuiten.

In ons land lopen er al enkele ‘duin voor dijk’-proefprojecten. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) startte in het voorjaar van 2021 samen met de stad Oostende met de aanleg van een ‘duin voor dijk’ in Raversijde. Over een lengte van 750 meter plantte MDK voor de dijk verschillende zones met rijshouthagen en helmgras, telkens met een andere opstelling. Aan de hand van hypergevoelige meetapparatuur kan nagegaan worden in welke mate de duinenstrook zand kan opvangen en wat de ideale aanlegmethode voor zo’n duin is.

Middelkerke

Even verderop op het strand staat een betonnen constructie: een kunstmatige testdijk van 20 bij 20 meter. Vanop deze “onderzoeksdijk Raversijde” kunnen onderzoekers de impact van golven tijdens een ontwerpstorm op de zeedijk bestuderen.

Ook in Middelkerke-Westende loopt er een proefproject. De zeedijk van Middelkerke is de langste van de kust en op sommige plaatsen kwetsbaar bij zware storm. Samen met de gemeente Middelkerke ging MDK op zoek naar een oplossing waarbij kustbescherming en kustbeleving hand in hand gaan. In plaats van een traditionele harde renovatie met beton en andere harde structuren werd ingezet op een groene grasdijk in de residentiële zones en een golfdempende uitbouw in de centrumzones.

Erosie

In het kader van DuneFront zal MDK de verzamelde kennis over hybride ‘duin voor dijk’-systemen omzetten in een nieuw proefproject in De Panne. Dit proefproject situeert zich ter hoogte van de bestaande betonnen duinvoetbescherming die momenteel erosie verhindert van de duinengordel tussen het Westerpunt en de Royal Sand Yacht Club in De Panne en op termijn gerenoveerd moet worden. Door de uitvoering van enkele proefvakken op deze betonnen dijkbekleding, wensen MDK en de DuneFront-partners de natuurlijke veerkracht van deze zone te stimuleren en voldoende erosiebescherming te voorzien. Monitoring en evaluatie van dit proefproject zal kennis opleveren om de hybride ‘duin voor dijk’-systemen van de toekomst vorm te geven.

“Het doel van het project is het ontwikkelen van nieuwe modellen en strategieën voor de integratie van natuurlijke en technische maatregelen, met de focus op het creëren van veerkrachtige kustlijnen die zich kunnen aanpassen aan de zeespiegelstijging en tegelijkertijd de lokale biodiversiteit versterken. Door te experimenteren met innovatieve ontwerpen en materialen hoopt DuneFront het gebruik van natuurgebaseerde kustbeschermingsmaatregelen in Europa en daarbuiten uit te breiden”, zegt Projectleider van DuneFront, Prof. Dr. Dries Bonte (Universiteit Gent, België).

The post Europees project onderzoekt mee het effect van natuurlijke duinen als eerste bescherming tegen een stijgende zeespiegel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bruggelingen jarenlang misleid over kwaliteit kraanwater: “Ons recht op correcte informatie is geschonden”

De Bruggeling krijgt al jaren foute informatie over het water dat in Brugge uit de kraan komt. Dat is de conclusie van Groen-gemeenteraadslid Eva Vanhoorne, na wekenlang onderzoek. "De drinkwaterkwaliteitsfiches op de website van watermaatschappij Farys zijn fout en misleidend. Ons recht op correcte informatie is geschonden", zegt ze. Farys belooft om de info op zijn website aan te passen.

Lees meer »

Nieuwe korpschef Hannelore Hochepied: “Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid”

Hannelore Hochepied heeft als nieuwe korpschef een duidelijke visie over hoe ze het korps wil leiden. “Dat ik in Oostende woon is een voordeel”, zegt de nieuwe politiebaas. Er wachten haar uitdagingen: de zomer komt er aan en de politiek verwacht wat bijsturingen rond de aanwezigheid in de wijken.
The post Nieuwe korpschef Hannelore Hochepied: “Veiligheid is een gedeelde

Lees meer »

Bewoner (46) in levensgevaar na gasontploffing ‘s nachts: man ligt in brandwondencentrum

De zware woningbrand van donderdagnacht in het West-Vlaamse Houthulst is ontstaan door een gasontploffing in het huis zelf. Dat blijkt uit het onderzoek ter plaatse. De 46-jarige bewoner kon zich wel nog samen met zijn hond uit de voeten maken, maar bleek nadien toch zwaargewond te zijn. De man verkeert momenteel in levensgevaar en ligt in het brandwondencentrum in Gent.<br

Lees meer »

Christel (44) probeerde haar zoontje Hector (10) nog te redden toen hij werd meegesleurd door modderstroom in Jordanië

Wat een avontuurlijke familiereis had moeten worden, eindigde zondag in een tragedie. Christel Daniaux (44) en haar jongste zoon Hector (10) uit het Waalse Ohey zijn in Jordanië omgekomen toen ze tijdens noodweer werden verrast door een modderstroom. Vader Nicolas Triolet is op weg naar Jordanië om de lichamen te repatriëren en zich bij zijn twee kinderen te voegen die

Lees meer »

19 bewoners geëvacueerd na rookontwikkeling in serviceflats in Heppen: “Meteen ingrijpen bij minder mobiele mensen”

19 bewoners van serviceflats ’t Heppens Hof in Heppen (Leopoldsburg) zijn geëvacueerd uit hun woning door een brand. Een pot was er per ongeluk op het vuur blijven staan en er was wat rook ontstaan. "Minder mobiele mensen evacueren vraagt wat meer tijd en moeite, dus we hebben het zekere voor het onzekere genomen en iedereen meteen naar buiten geholpen",

Lees meer »

“Pap, er staat een Backstreet Boy in onze keuken”: Henk Schiffmacher, tattoo-artiest van de sterren, te gast in ‘Viva la feta’

Hij wordt de ‘Da Vinci van de tatoeages’ genoemd en is woensdagavond te gast bij Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham in ‘Viva la feta’. Henk ‘Hanky Panky’ Schiffmacher (73) maakte naam als tattoo-artiest van de sterren. Hij zette zijn inkt op beroemdheden als Lady Gaga, wijlen Kurt Cobain en de heren van de Red Hot Chili Peppers. Maar de echte

Lees meer »

Grote Prijs Marcel Kint keert terug als kermiskoers

Een aantal enthousiastelingen organiseert op vrijdag 12 september opnieuw de wielerwedstrijd ‘Grote Prijs Marcel Kint’. Daarmee krijgt Zwevegem terug een kermiskoers zoals het met de wedstrijd destijds ooit begon.
The post Grote Prijs Marcel Kint keert terug als kermiskoers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Doe uw voordeel met de laagste brandstofprijzen in jaren: “Zeker voor mazout zou ik niet aarzelen”

Vandaag staan de belangrijkste brandstofprijzen — zowel die van benzine, diesel als mazout — op hun laagste punt sinds 2021. En daar kunnen consumenten volop van profiteren. “Zeker voor mazoutverbruikers is dit het ideale moment om de stooktank vol te gooien”, klinkt het bij brandstoffederatie BRAFCO. Is het momenteel ook goedkoper met benzine of diesel rijden dan elektrisch? Onze man

Lees meer »