“Koken is een beetje chemie”: Dylan Decaluwé (18) uit Houthulst wint trofee Cooking Cup 2025

Dylan Decaluwé (18) uit Houthulst en Victor Krikels uit Tessenderlo, allebei studenten aan Hotelschool Ter Duinen Koksijde, hebben de prestigieuze JRE-Belgium Cooking Cup 2025 gewonnen. Naast de hoofdprijs sleepten ze ook de trofee voor ‘Best Mystery Box’ in de wacht.

De JRE-Belgium Cooking Cup is een culinaire wedstrijd voor studenten uit Belgische hotelscholen. De deelnemers bereiden een voorgerecht met ingrediënten uit een Mystery Box, gevolgd door een hoofdgerecht en een dessert. Een professionele jury van zes degustatiejuryleden en twee keukenjuryleden beoordeelde hen op smaak, techniek, netheid en presentatie.

Dit jaar waren er zes geselecteerde scholen, waaronder Spermalie in Brugge en Ter Duinen in Koksijde. De competitie is een uniek platform voor jonge koks om hun talent te tonen en ervaring op te doen in een professionele wedstrijdomgeving.

“Koken heeft me altijd al geboeid”, vertelt Dylan enthousiast. “Als kind keek ik naar Piet Huysentruyt op tv en speelde ik na dat ik een echte chef was. Ik pakte potten en pannen en deed alsof ik een restaurant runde.”

CLB

Zijn liefde voor koken groeide verder. “In het zesde leerjaar vroeg men op het CLB wat ik later wilde worden. Toen ik kok antwoordde, kreeg ik de reactie Hobbykok dan? Maar nee, ik wilde echt kok worden.”

Toch kreeg hij het advies om economie te studeren. “Dat zou me beter liggen, zeiden ze. Maar ik wist wat ik wilde, en dat was Hotelschool Ter Duinen.” Die beslissing bleek de juiste, want koken is en blijft zijn passie.

“Als kind keek ik naar Piet Huysentruyt op televisie”

“Koken is een beetje chemie”, legt hij uit. “Je moet weten welke smaken elkaar aanvullen en hoe je ingrediënten het best bereidt. Het is een creatief proces, maar tegelijk ook een vak waarin je veel precisie nodig hebt.”

Dylan en Victor besloten vorig jaar al om samen deel te nemen aan een wedstrijd. “We kennen elkaar sinds het vierde jaar en Victor was meteen enthousiast”, zegt Dylan.

Ze wisten dat een goede voorbereiding essentieel zou zijn. Daarom klopten ze aan bij chef Bart Denys, die hen begeleidde en coachte. Onder zijn leiding oefenden ze vier en een halve maand lang, twee keer per week.

Research

“We deden veel research naar ingrediënten en verschillende bereidingswijzen”, gaat Dylan verder. “We experimenteerden met smaken en lieten mijn ouders proeven. Ook trainden we op een klein werkoppervlak om tijdens de wedstrijd vlot samen te kunnen werken.”

“De jury liep constant rond tijdens de wedstrijd, maar dat gaf me geen extra stress”, voegt hij toe. “Je moet gewoon gefocust blijven, weten wat je doet en het luchtig houden. Af en toe eens lachen helpt ook!”

De wedstrijddag begon met de Mystery Box, gevuld met verplichte ingrediënten. “We kregen tien minuten om een plan te bedenken en begonnen dan zes uur lang te koken”, vertelt Dylan.

Voor het voorgerecht hadden ze één uur uitgetrokken, met de nadruk op smaak. “We kozen bewust voor een grijs bord, omdat dat mooi contrasteert met de gerechten”, legt hij uit.

“Presentatie is enorm belangrijk, maar er zijn ook strikte regels. Je mag niet zomaar iets op het bord leggen; alles moet doordacht zijn.”

Vaardigheden

De spanning steeg toen de jury de gerechten begon te proeven. “Dat moment was al spannend, maar toen de winnaar werd bekendgemaakt, ging mijn hart echt tekeer”, blikt Dylan terug. “Toen ik mijn naam hoorde, voelde ik pure ontlading en vreugde. Het is een onbeschrijfelijk gevoel om te winnen!”

De trofeeën blijven op school, maar voor Dylan is dit nog maar het begin. “Ik wil aan nog meer wedstrijden deelnemen”, zegt hij. “Volgend jaar ga ik de richting gastronomie studeren, om mijn kennis en vaardigheden verder te verfijnen.”

Meliefste

Maar eerst wacht er een bijzondere uitdaging: een stage bij restaurant Meliefste in Zeeland. “Daar kan ik nog veel leren, want het is een toprestaurant”, zegt hij enthousiast.

Zijn uiteindelijke droom? “Een paar jaar werkervaring opdoen en dan, op een dag, mijn eigen restaurant openen. Dat lijkt me geweldig.”

The post “Koken is een beetje chemie”: Dylan Decaluwé (18) uit Houthulst wint trofee Cooking Cup 2025 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trip down memory lane van de gruwel

Bezette stad brengt het Amsterdam van nu mooi en expressief in beeld. Maar elke locatie is gelinkt aan de gruwel van de Tweede Wereldoorlog, zoals de zwemvijver die tijdens de oorlog bekendstond als de ‘jodenput’.

Lees meer »

“Ik heb hier als tiener zelfs nog de muren geverfd”: maak kennis met Essevee-clubleider Michiel Beeuwsaert (22), de jongste voetbal-ceo van het land

SV Zulte Waregem heeft de poort richting hoogste voetbalafdeling opnieuw opengebeukt. Dat heeft het uiteraard te danken aan het sterke collectief op de grasmat, maar ook aan het keiharde werk áchter de schermen. Die ploeg wordt door Michiel Beeuwsaert in goede banen geleid. Met zijn 22 lentes is hij de jongste voetbal-CEO van het land – en misschien wel van

Lees meer »

Eigenaar (55) van kasteel op Muur van Geraardsbergen al vier weken in Portugese cel voor uitbuiting na inval in luxehotel

A.C. (55), eigenaar van het kasteel op de Muur van Geraardsbergen, zit al vier weken in een Portugese cel. Politie en gerecht verdenken hem van mensenhandel en uitbuiting van Brazilianen. Zijn advocate vraagt de vrijlating wegens een onwettig onderzoek en een onwettige aanhouding. “Als er al misdrijven werden gepleegd, gebeurden die buiten Portugal en is het Portugese gerecht niet bevoegd.”

Lees meer »

Onderzoek naar verkrachting door Antwerpse zakenman in BDSM-sfeer

In Antwerpen loopt een onderzoek naar een bekende zakenman voor mogelijke feiten van verkrachting, voyeurisme en opzettelijke slagen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De advocaat van de man bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar stelt dat haar cliënt de feiten ontkent. Alles zou zich hebben afgespeeld in de BDSM-sfeer.

Lees meer »

“Zelfs vrouwen en kinderen bleven niet gespaard”: hooligans van Club slaan op straat willekeurig mensen in elkaar

Wat een feestelijke voetbalnamiddag had moeten worden, is zondag uitgedraaid op een nachtmerrie voor een familie in Molenbeek. Voor de bekerfinale tussen Club Brugge en Anderlecht trokken Brugse hooligans ver buiten de buurt van het stadion de Vanderstichelenstraat in. Daar werd een buurtwinkel aangevallen en werden de 73-jarige eigenaar en zijn zoon zwaar toegetakeld. Op sociale media circuleren ondertussen grimmige

Lees meer »

Defensieminister Theo Francken na zijn bezoek aan Washington: “Ik kreeg de boodschap dat de VS nog wél met Europa willen samenwerken”

En plots zitten Europa en de VS weer in hetzelfde team. Of toch als we de laatste speech van Amerikaanse vicepresident J.D. Vance mogen geloven. Jawel, diezelfde Vance die zich eerder laagdunkend over Europa uitliet. Deze keer sprak hij een opvallend zachtere taal tijdens een veiligheidsconferentie in Washington D.C., waar minister van Defensie Theo Francken op de eerste rij zat:

Lees meer »

Vbs De Tandem schenkt cheque aan Fedasil

De jongens en meisjes van het zesde leerjaar van de vrije basisschool De Tandem zetten zich voor de paasvakantie in voor een warme solidariteitsactie.
The post Vbs De Tandem schenkt cheque aan Fedasil appeared first on KW.be.

Lees meer »