Brugsche vertalseltjies(10): ’s Avonds gingen de stadspoorten op slot

Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: ’s avonds gingen de stadspoorten op slot.

We kunnen het ons maar moeilijk voorstellen, maar wie vóór 1860 Brugge binnen of buiten wou gaan, hield maar best rekening met de openingsuren van de stadspoorten. Het was begin 1818, tijdens het Hollands Bewind, dat werd beslist om ’s avonds de stadspoorten te sluiten en ’s morgens te openen. Er bestond echter geen eensluidend uur waarop dat gebeurde. Alles hing af van het seizoen.

Zo gingen de poorten tussen 1 en 15 januari 1818 pas open om 6.30 uur en sloten ze al om 17 uur. Van 1 tot 15 maart mocht men al om 5 uur ’s morgens de stad verlaten en moest men ten laatste om 19 uur opnieuw binnen zijn. Het beste was men af in de zomer. Zo openden de poorten tussen 16 mei en 31 juli al om 3 uur en sloten ze pas om 21.30 uur.

Klokje

Om het sluiten en openen van de poorten aan te kondigen, werden klokjes geïnstalleerd, zoals nog te zien bovenaan de Ezelpoort en de Smedenpoort.

Uiteraard gebeurde het wel eens dat men te laat aan de poort aankwam. Dat kon men mits betaling van een retributie en via een klein poortje toch de stad nog in. Volgens de Brugse ereconservator Willy Dezutter moest de persoon die in 1838 tot een één uur na sluitingstijd aan de poort stond, tien centimes betalen. Was men meer dan één uur te laat, dan was dat twintig centimes. Er bestonden nog andere retributies, zo onder andere voor wie met een rijtuig aankwam. Voor hen werd het tarief bepaald door het aantal paarden die het rijtuig trokken.

Er waren natuurlijk ook personen die vroegtijdig de stad wilden verlaten. Dit was enkele toegelaten voor diegenen die beschikten over een vergunning of hiervan waren vrijgesteld.

De Kruispoort met rechts het octrooihuisje.
De Kruispoort met rechts het octrooihuisje. © foto Stadsarchief Brugge/Beeldbank

De openingsuren verdwenen in 1860 samen met de afschaffing van het octrooirecht. Dit was een soort invoertaks die in de octrooihuisjes aan de stadspoorten moest worden betaald. Voor sommige stadspoorten betekende dit ook het begin van het einde. Zo werd in 1862 de Katelijnepoort gesloopt. De Boeveriepoort volgde in 1863 en de Dampoort in 1871.

Ook het ‘beroep’ van portier of poortwachter verdween. Dat sommigen fier op hun taak waren, bewijst ene J. Pulinx, portier van de Smedenpoort. Hij liet zelfs een porseleinkaartje en in 1845 een nieuwjaarskaart drukken, mogelijk bedoeld om van zijn ‘vaste klanten’ die altijd te vroeg of te laat kwamen een fooi te ontlokken!

Herlees hier alle afleveringen.

The post Brugsche vertalseltjies(10): ’s Avonds gingen de stadspoorten op slot is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zestiger folterde en verkrachtte zijn 32 jaar jongere echtgenote

Bijna een jaar nadat hij schuldig werd bevonden aan foltering van zijn echtgenote, is een man uit Kortrijk nu ook veroordeeld voor verkrachting van de 29-jarige vrouw. “Door haar illegaal statuut kon ze geen neen zeggen”, aldus haar advocaat. Boubakar B. (61) kreeg woensdag een jaar voorwaardelijke straf, bovenop de straf die hij eerder al kreeg opgelegd.

Lees meer »

Oostendenaar Liridon Fazliu stopt met boksen

Liridon Fazliu (34) uit Oostende heeft beslist dat hij na acht jaar, drie als amateur en vijf als prof, stopt met boksen. “Hoe pijnlijk die keuze ook is, mijn lichaam geeft duidelijk aan dat het tijd is. Toch kijk ik alleen maar met trots terug.”
The post Oostendenaar Liridon Fazliu stopt met boksen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom Brusselse metrolijn 3 nooit z’n eindhalte zal bereiken

Wat in Brussel ‘de werf van de eeuw’ moest worden, dreigt uit te draaien op een moeras. Letterlijk. Door de Brusselse bodem is de kostprijs van een nieuwe ondergrondse metrolijn gestegen met bijna 3,5 miljard euro. Geld dat de Brusselse regering niet heeft. Politici pleiten er nu voor om de hele werf op te doeken.

Lees meer »

Knack Roeselare opent titelfinale met 3-1-zege tegen Haasrode Leuven

Roeselare heeft vrijdagavond het eerste duel tegen Haasrode Leuven in de finale van de play-offs van de Lotto Volley League gewonnen. In de eigen zaal haalde de titelverdediger het met 3-1. De setstanden waren 25-13, 23-25, 25-16 en 25-22.
The post Knack Roeselare opent titelfinale met 3-1-zege tegen Haasrode Leuven appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Spatie krijgt Wevelgemse Groene Pluim

De Wevelgemse Groene Pluim gaat dit jaar naar De Spatie die het in één stemronde haalde van de andere twee genomineerden: VillaVip en G-dames Gullegem.
The post De Spatie krijgt Wevelgemse Groene Pluim appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Uitdagende werkomgeving met schimmelende muren” en “minstens één kraantje met loodvrij water”: Gentse hof van beroep post opmerkelijke vacature voor magistraten

"Een uitdagende werkomgeving met schimmelende muren, neervallende plafonds, openwaaiende ramen en acute overstromingen": het hof van beroep in Gent heeft – zacht gezegd – een opmerkelijke vacature uitgeschreven voor magistraten. De vacature kadert in het protest van de magistraten, die al enkele weken op ramkoers liggen met de politiek over de pensioenhervormingen.

Lees meer »

Anderlecht wil nieuw stadion bouwen en liefst naast de Brusselse ring

Anderlecht wil een nieuw, multifunctioneel stadion bouwen. Dat zegt voorzitter Wouter Vandenhaute aan HLN. Liefst blijft paars-wit in Anderlecht, en daar lijkt er maar één optie: de Cora-site. Burgemeester Fabrice Cumps vindt dat “een goed idee”, maar simpel wordt dat niet. De club staat daarom ook open voor andere locaties.

Lees meer »