Dirk Musschoot spreekt over zes Zwevezeelse passagiers op Titanic: “Van de familie Vanderplancke bleef niets over in Zwevezele”

Op 10 april 1912 vertrekt de Titanic vanuit het Engelse Southampton voor een lange vaart naar New York. Aan boord zijn er 27 Belgen, waaronder zes passagiers uit Hille in Zwevezele. Journalist Dirk Musschoot houdt – niet toevallig op donderdag 10 april – een boeiende lezing in de bib van Hille over ‘Dorpsgenoten op de Titanic’. “Eigenlijk is het een pijnlijk verhaal. Zowat een hele familie is verdwenen.” Slechts één dorpsgenoot zal de fatale vaart overleven: vlaswerker Jules Sap. Hij wordt uiteindelijk een tv-vedette en verdient er een flinke duit aan.

De bouw van de Titanic is een race tegen de klok. Logisch, want de rederij Harland & Wolff bouwt het grootste en meest luxueuze schip ooit. Zelfs de derdeklassepassagiers kunnen gebruik maken van een zwembad, kaatsbaan, fitnesszaal, Turks bad, salons, danszalen, restaurants en een bibliotheek. Het schip beschikt over vier liften, een intern telefooncircuit met 50 lijnen en kilometers vast tapijt. Dat belet niet dat de derdeklassepassagiers – waaronder bijna alle Belgen – van zeer arme komaf zijn. Ook al kost een kaartje zo’n 211 frank, omgerekend meer dan duizend euro vandaag.

Dagelijks ontschepen immigranten in New York. De passagiers van de Titanic zullen de stad nooit bereiken. (gf)
Dagelijks ontschepen immigranten in New York. De passagiers van de Titanic zullen de stad nooit bereiken. (gf)

“Mensen staren zich soms blind op het rijke interieur van de Titanic en het chique volk in eerste klasse”, legt journalist Dirk Musschoot uit. “Maar het was geen cruiseschip. De rederij verdiende nog het meeste geld met de meer dan 600 derdeklassepassagiers. Dat waren vaak arme emigranten uit Vlaamse armoedestreken, zoals het noorden van Roeselare en de regio Aalst-Ninove: sukkelaars die voordien enkel wisten te overleven met bijvoorbeeld keiharde seizoenarbeid in Frankrijk.”

Slechte ogen

Emma Duyvejonck uit Hille dankt haar leven aan haar slechte ogen. Ze wordt geweigerd door de medische controle ‘omdat ze eenigszins leed aan de oogen’. Een enorme teleurstelling, tot ze achteraf hoort hoe de maidentrip van de Titanic dramatisch eindigt. Vier maanden later zal ze toch New York halen. Zes Zwevezelenaren weten wél in te schepen in het Zuid-Engelse Southampton: Jules Sap, drie leden van de familie Vanderplancke – met name Leo, Augusta en Jules – Jules’ vrouw Emelie Vandemoortele en hun vriend Victor Vandercruyssen.

Jules Sap en Emma Duyvejonck uit Hille weten de Titanic te overleven. (gf)
Jules Sap en Emma Duyvejonck uit Hille weten de Titanic te overleven. (gf)

Dat is niet toevallig: Jules Vanderplancke ging hen immers zes jaar geleden al voor en had een goed betaalde job gevonden in de Amerikaanse suikerfabriek Continental Sugar Company. Op de begrafenis van vader Vanderplancke beslist de familie om Jules te volgen naar Amerika. Niemand zal het overleven. Die dag schrijft het Handelsblad van Antwerpen: “Van de familie Vanderplancke blijft niemand meer te Zwevezele over. Het is eene treurige geschiedenis.”

Dirk Musschoot. (gf)
Dirk Musschoot. (gf)

De familie Sap woont vlakbij café De Zomerweg in Hille. Jules is een kloeke vent en van niemand bang. Tijdens een banale caféruzie trekt hij een mes en steekt. De amokmaker bloedt als een rund. Jules moet voor de rechter komen, maar vader Constant Sap is er niet gerust in. In plaats van oudste zoon Emeric mag Jules naar Amerika. Hij weet de dramatische vaart als bij wonder te overleven. Hoe hij dat geflikt heeft, blijft een mysterie.

Onder de rokken

Bij scheepsrampen geldt de ongeschreven wet dat vrouwen en kinderen eerst mogen instappen als er reddingssloepen worden uitgezet.

Dat op de Titanic toch nog een kwart van de vrouwen omkomt en zowat de helft van de kinderen zet elke geredde man in een slecht daglicht. Jules Sap heeft daar een simpele uitleg voor: hij was in het water gedoken en in een sloep geklauterd.

De meeste emigranten kwamen uit donkere armoevlekken, zoals uit Zwevezele (Hille) in het noorden van Roeselare. (gf)
De meeste emigranten kwamen uit donkere armoevlekken, zoals uit Zwevezele (Hille) in het noorden van Roeselare. (gf) © Picasa

Kwatongen beweren dat hij zich onder de rokken van vrouwen had verborgen. Dat verhaal zou hij vele jaren later zelf aardig aandikken. In 1959 – Sap was toen 69 jaar – komt een nieuwe Titanic-film in de Belgische bioscopen: Atlantiek, breedte 41°. Sap wordt als enige overlevende geïnterviewd door de toenmalige BRT-presentator Pros Verbruggen.

Kwatongen beweren dat Jules Sap zich onder de rokken van vrouwen had verborgen

In een mum van tijd mag hij de inleiding van elke filmvertoning verzorgen, aan een vergoeding van 1 frank per toeschouwer. Hij ontpopt zich tot een vedette. In 1966 sterft Jules Sap aan een hartaanval. Daarmee verdwijnt ook de laatste overlevende Zwevezelenaar van het toneel.

(GG)

Dirk Musschoot doet al 40 jaar onderzoek naar landgenoten op de Titanic. Op donderdag 10 april geeft hij om 19.30 uur de lezing ‘Dorpsgenoten op de Titanic’ in de bib kerk Hille in Zwevezele. Toegang is gratis, maar reserveren is wenselijk via www.wingene.be. Info: 051 65 00 77.

The post Dirk Musschoot spreekt over zes Zwevezeelse passagiers op Titanic: “Van de familie Vanderplancke bleef niets over in Zwevezele” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grote bestelwagen brandt als een toorts in Zwevezele, arbeiders ongedeerd: “Zo’n brandblussertje in de wagen is echt waardeloos”

Drie arbeiders van het bedrijf Dewitte-Vandecaveye uit Wingene zagen woensdag hun rit naar een werf in Bergen letterlijk in rook opgaan. Kort na hun vertrek ontstond brand in het motorcompartiment van hun grote bestelwagen. Weinig later stond die in lichterlaaie. Een woning vlakbij raakte lichtbeschadigd maar kon gevrijwaard worden.

Lees meer »

Oekraïne lanceert wapenwinkel waar soldaten kunnen shoppen met punten voor dode Russen: “Ongezien”

Het Oekraïense leger komt met een primeur. Voor het eerst zullen soldaten aan het front rechtstreeks wapens kunnen aankopen in een speciale webwinkel. Nog opmerkelijker is dat ze daarvoor punten kunnen gebruiken die ze verdienen met het doden van Russen. “Geen enkel leger pakt dit zo aan”, zegt Defensie-expert Roger Housen. Hij gelooft dat het systeem snel navolging zou kunnen

Lees meer »

Symbolische eerstesteenlegging voor brandweerkazerne van 13 miljoen euro in Knokke-Heist: “Verhuis staat volgend jaar gepland”

Aan ‘t Walletje in Knokke-Heist is symbolisch de eerste steen gelegd van de brandweerkazerne die in de loop van 2026 in gebruik moet genomen worden. Kostprijs? 13 miljoen euro. De eerstesteenlegging komt er amper vijf maanden na het indienen van de bouwaanvraag.
The post Symbolische eerstesteenlegging voor brandweerkazerne van 13 miljoen euro in Knokke-Heist: “Verhuis staat volgend jaar gepland”

Lees meer »

“Ik voel me nog altijd schuldig om de dood van mijn man”: ‘Thuis-actrice Leah Thys nog nooit zo open over haar depressie, zwangerschap en pijnlijkste periode in haar leven

Net zoals haar personage Marianne drie jaar geleden in ‘Thuis’ brengt nu ook haar vertolkster Leah Thys haar memoires uit om haar 80ste verjaardag te vieren. Het boek is ongezien openhartig, want de actrice gaat geen enkel heikel thema uit de weg. Hoe blikt ze vandaag terug op haar depressie, misgelopen zwangerschap en de vete met die ene ‘Thuis’-collega? En

Lees meer »

“Pluspapa zijn is niets voor mij”: Ernst Löw en Deborah Ostrega hebben (nog even) een ‘KAR-relatie’

Ze wonen in hetzelfde huis, maar toch slapen en eten ze zelden samen. Zanger en acteur Ernst Löw (60) en Deborah Ostrega (52) hebben ‘een KAR-relatie’, een korteafstandsrelatie. Hij heeft zijn mancave in het appartement op de eerste etage, zij bezet de derde verdieping. Een voor hen perfect systeem, dat binnenkort helaas abrupt ten einde komt. “Ik ben er best

Lees meer »

Nog onduidelijk hoeveel EU extra gaat investeren in defensie

Het is nog onduidelijk hoeveel de EU-lidstaten de komende vier jaar extra gaan investeren in defensie. Dat zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. De Europese Commissie hoopt op 650 miljard euro, door onder andere versoepeling van de EU-begrotingsregels.

Lees meer »

“Uniek in de streek en het zou een ramp zijn mocht dit er niet meer zijn”: Izegemnaar wil buitenbad niet zien verdwijnen

Op woensdag 14 mei ging het Izegems buitenzwembad – gedeeltelijk – voor de eerste keer dit jaar opnieuw open. Geen recordtemperaturen, maar wel mooi weer. Zowel kinderen, tieners, recreanten als gepensioneerden vonden hun weg naar het zwembad en hebben één iets met elkaar gemeen: het buitenzwembad zien verdwijnen, dat willen ze écht niet zien gebeuren.
The post “Uniek in

Lees meer »

Belgian Asociality concerteert op ‘Support Your Locals’ van Strike

Op zaterdagavond 24 mei in zaal Club de B viert de vzw Strike de tiende editie van het concertproject Support Your Locals met een optreden door de bekende punkgroep Belgian Asociality. Nog drie andere bands treden op: Aeveris, No Kings Allowed en Cobracide. De toegangsprijs bedraagt 15 euro en traditioneel wordt met de opbrengst een goed doel gesteund. Dit jaar

Lees meer »

Brand in fietsenstalling aan station in Brugge

Zondagavond rond 23 uur is brand uitgebroken in de fietsenstalling in de Hendrik Brugmansstraat aan het station in Brugge. Een fiets had er op een nog ongekende manier vuur gevat en zette een aantal fietsen links en rechts eveneens in brand.
The post Brand in fietsenstalling aan station in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze reporter over Kim Kardashians emotionele getuigenis op proces in Parijs: “Ik lag naakt op bed en voelde wapen tegen mijn rug”

In tranen heeft Kim Kardashian (44) op haar proces verteld wat diefstal doet met een mens. In 2016 werd ze in Parijs overvallen om haar diamanten juwelen, maar die negen miljoen euro bleek bijzaak. Wat ze vooral kwijt is, is haar gevoel van veiligheid, zo stelt onze reporter Nadine Van Der Linden vast. Urenlang getuigde ze over een trauma dat

Lees meer »

Engels koppel herbeleeft trouwdag met oldtimerbus en vindt die… in Kapellen: “Blij dat we dit dertig jaar later met onze kinderen doen”

Toen David (59) en Vanessa Thorpe (59) uit Engeland op zoek gingen naar de bus waarin ze in 1995 getrouwd zijn, hadden ze niet verwacht die in Kapellen te vinden. Om de gelukkigste dag van hun leven opnieuw te beleven, reisden bruid en bruidegom samen met hun twee zonen naar Antwerpen. “Het is fantastisch, de bus rijdt nog precies zoals

Lees meer »

“Als kind deed ik al niets liever dan tekenen”: Melissa Mommerency zet deuren van haar atelier open

Melissa Mommerency (38) is een van de elf Ieperse kunstenaars die dit weekend haar atelier open zet voor ‘Atelier in Beeld’. Hoewel ze zich nog maar twee jaar geleden nestelde in het vroegere gemeentehuis van Hollebeke, heeft ze al vele jaren een Ieperse connectie dankzij haar werk voor Trefpunt4, dat haar in 2020 zelfs een gedeelde Prijs Van Wonterghem-De Brabandere

Lees meer »

Eén helft van de Belgen heeft meer, de andere helft minder dan 277.231 euro. Hoe komt het dat vermogens een pak groter zijn geworden?

We klagen graag dat het leven duurder wordt, maar wat blijkt uit een groot onderzoek naar het vermogen van de Belg? We zijn in 2024 – ondanks de inflatie – nog flink rijker geworden. Het mediaanvermogen (de helft is rijker, de helft armer) van het Belgische gezin bedraagt vandaag 277.231 euro: maar liefst 11 procent meer dan vorig jaar. Hoe

Lees meer »

“In 19 jaar werd ze mogelijk 5.000 keer verkracht”: man (74) randde meisje (19) bijna dagelijks aan maar vraagt nu vrijspraak

“Als ze met een slip van de trap komen, is het duidelijk dat ze zin hebben.” Een 74-jarige man uit Merksplas stond woensdag voor de rechtbank in Turnhout terecht voor de jarenlange verkrachtingen van twee jonge slachtoffers die bij hem inwoonden. Het ene slachtoffer werd mogelijk 5.000 keer verkracht, het andere meisje 1.000 keer. “Alleen als ze ongesteld waren, liet

Lees meer »