Televisiepresentator Thomas Vanderveken en schrijver Herman Brusselmans hebben overnacht in het Museum Sint-Janshospitaal in Brugge

Het nieuwe seizoen van ‘Een nacht in het museum’ is van start gegaan. Presentator Thomas Vanderveken verwelkomt in deze reeks vier bekende gasten voor een magische nacht in enkele van de mooiste musea van ons land. Op dinsdag 25 februari is het de beurt aan het Museum Sint-Janshospitaal in Brugge. Vanderveken overnacht er samen met schrijver Herman Brusselmans bij een van de absolute topstukken van de 15e eeuw: het Ursulaschrijn van Hans Memling. “Slow art in zijn puurste vorm”.

Een hele nacht doorbrengen bij het 15e-eeuwse Ursulaschrijn van Hans Memling in een leeg museum? Voor velen een droom, voor Thomas Vanderveken en auteur Herman Brusselmans is het werkelijkheid. Tijdens ‘Een nacht in het museum’ overnachten ze in het Museum Sint-Janshospitaal en komen ze alles te weten over het Ursulaschrijn van Hans Memling. De aflevering is te zien op dinsdag 25 februari op VRT Canvas en nu al via VRT MAX.

Hans Memling schilderde en ontwierp het Ursulaschrijn in 1489, speciaal voor het Sint-Janshospitaal in Brugge. “Het is niet alleen een visueel indrukwekkend werk, maar ook een historisch document voor het Brugge van de 15e eeuw”, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock. “Een uniek werk in de wereld. We zijn dan ook verheugd met de aandacht van de VRT. Programma’s als ‘Een nacht in het museum’ werken drempelverlagend en brengen de liefde voor kunst naar de huiskamer. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.”

Slow art

De aflevering laat kijkers kunst op een andere manier ervaren. Anne van Oosterwijk, directeur Collectie van Musea Brugge, licht toe: “Gemiddeld nemen museumbezoekers een halve minuut de tijd om naar een werk te kijken. ‘Een nacht in het museum’ geeft de kijker de kans om te vertragen en echt in het werk te duiken. Dit is slow art in zijn puurste vorm.”

Herman Brusselmans en Thomas Vanderveken in het Brugse Begijnhof, voor hun nachtje in het Museum Sint-Janshospitaal.
Herman Brusselmans en Thomas Vanderveken in het Brugse Begijnhof, voor hun nachtje in het Museum Sint-Janshospitaal. © VRT

Tijdens de uitzending krijgen de kijkers boeiende inzichten via reportages en gesprekken met experts. Onder meer dr. Anna Koopstra (conservator vroege Nederlandse schilderkunst bij Musea Brugge) en Geert Souvereyns (conservator erfgoed van het dagelijks leven bij Musea Brugge) helpen het werk te doorgronden en in een bredere kunsthistorische context te plaatsen.

Een liefdesverklaring aan Memling

Memling was vernieuwend als portretschilder. Zijn verfijnde techniek en composities met landschappen op de achtergrond inspireerden later grootheden als Leonardo da Vinci. Musea Brugge bezit de op één na grootste Memling-collectie ter wereld, en zijn werk blijft tot op vandaag fascineren. “Het werk van Hans Memling spreekt meteen op het eerste gezicht aan, maar wie dieper kijkt, ontdekt nog meer wonderen. Deze aflevering is een liefdesverklaring aan een van de grootste kunstenaars aller tijden. Een absolute kijktip!” aldus Van Oosterwijk.

Naast Thomas Vanderveken en Herman Brusselmans en de experts van Musea Brugge passeren ook Jeroen Reyniers (kunstwetenschapper), Jan De Cock (kunstenaar), Anna-Claire Stinebring (curator Metropolitan Museum of Art, NY) en Bert Govaerts (auteur) de revue.

Herman Brusselmans bij Het Ursulaschrijn van Hans Memling in Brugge is te zien op dinsdag 25 februari om 21.20 uur op VRT Canvas en via VRT MAX.

The post Televisiepresentator Thomas Vanderveken en schrijver Herman Brusselmans hebben overnacht in het Museum Sint-Janshospitaal in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdwijnen van ijskiosken in Knokke-Heist blijft voer voor discussie: “Roep college op om in gesprek te gaan”

Het niet-verlengen van de concessie voor de ijskiosken op de dijk van Knokke-Heist blijft voor beroering zorgen. Nadat één van de uitbaters al een petitie startte tegen de beslissing, brengt raadslid Nick Wenmaekers (Gemeentebelangen) de kwestie nu op de gemeenteraad van donderdag.
The post Verdwijnen van ijskiosken in Knokke-Heist blijft voer voor discussie: “Roep college op om in gesprek

Lees meer »

Hoe moet je rouwen om je boekhouder?

Wie weet er nu echt hoeveel je verdient? En hoeveel je in het eerste kwartaal hebt uitgegeven in het Kruidvat? Inderdaad: dat is de boekhouder. Barbara Geenen neemt afscheid van Dirk, de man die haar altijd verzekerde dat het goed kwam.

Lees meer »

Vlaamse ondernemer ontmaskert Noord-Koreaanse spionageoperatie: “Ze gebruiken deepfakes om bij techbedrijven binnen te dringen”

Met de hulp van artificiële intelligentie, deepfakes en zorgvuldig opgebouwde nepprofielen proberen Noord-Koreaanse agenten via online sollicitaties binnen te geraken bij technologiebedrijven. De cyberoperatie is ontdekt door de Vlaamse ondernemer Simon Wijckmans die een cybersecuritybedrijf leidt in San Francisco. Wat begint als een vreemd videogesprek met een ‘softwareontwikkelaar’, groeit uit tot de ontdekking van een internationale digitale spionageoperatie.

Lees meer »

“Niet zo intensief als Van Aert, maar dat hoeft ook niet”: hoe Thibau Nys hoogtestages leerde omarmen en er nu maximaal rendement uit puurt

Hoogtestages. Er was een tijd waarin Thibau Nys (22) er koud noch warm van kreeg. En zichzelf openlijk de vraag stelde of ze in zijn geval wel zin hadden. Anno 2025, in zijn groeiproces richting absolute top, omarmt hij ze. Op zíjn manier. “In de Sierra Nevada wordt getraind met een sprintkern en een groep ‘berggeiten’. Thibau pikt het beste

Lees meer »

Belgische Jood Jonathan Moskovic wil sancties treffen tegen Israël: “7 oktober was gruwelijk, maar niets kan rechtvaardigen wat nu gebeurt”

Europa moet dringend veel hardere sancties treffen tegen de staat Israël als gevolg van het bloedbad in Gaza. Dat vraagt een groep jonge, Belgische Joden in een brief met als titel ‘Niet in onze naam’. Consultant Jonathan Moskovic is één van de ondertekenaars en legt in ‘De tafel van Gert’ uit waarom veel Joden de oorlog van de Israëlische premier

Lees meer »

India en Pakistan trekken troepen terug tot posities van voor conflict

Pakistan en India zijn overeengekomen om de troepen die tijdens het recente conflict in Kasjmir werden ingezet, terug te trekken tot de posities in vredestijd. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst dinsdag gezegd aan het Duitse persbureau dpa. De overeenkomst moet een stap zijn naar verdere de-escalatie na een staakt-het-vuren.

Lees meer »