Godelieve (99) kan groots familiemoment meemaken via klein ‘gsm’eke’: “Ons pa in een museum, geweldig”

Soldaat Jules Yperman maakte 110 jaar terug schetsen van de Eerste Wereldoorlog. Z’n nageslacht schonk de werkjes aan het In Flanders Fields Museum, die ze nu tentoonstelt. Familie uit heel het land kwam zaterdag kijken. Voor de oudste, nog levende dochter Godelieve (99), was de Westhoek te ver. “Maar ik kan het nog meemaken, via dit klein gsm’eke.”

Met grote ogen keek Godelieve Yperman zaterdagnamiddag naar oude foto’s en werkjes van vader Jules in het Ieperse In Flanders Fields Museum, maar wel via de smartphone van dochter Marleen. De dame wordt dit jaar 100 en woont 200 km verder in een serviceflat in het Limburgse Peer. “Ik kan zo’n verre reis niet meer maken.”

Ze verontschuldigt zich bijna, want wat was ze er graag bij geweest. Meer dan vijftig jongere telgen van de familie Yperman konden wel de trip maken vanuit alle hoeken van het land richting Westhoek.

“Hele eer”

“Ik ben het enige kind van Jules dat hier fysiek aanwezig is”, vertelt Helena Yperman (90) uit Rekem, deelgemeente van Lanaken. “Wij waren met negen kinderen, Godelieve en ik blijven nog over. Deze tentoonstelling is geweldig om mee te maken, een hele eer voor vader.”

Pieper en Yperman, de nieuwste expo van het internationaal gerenommeerde museum, is genoemd naar Hans Pieper, een Duitse ingenieur-architect, en Jules Yperman, een glazenier uit Brugge. Beide vakmannen verbleven tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de Belgische kust en legden hun indrukken vast in tekeningen en aquarellen. De werken bieden een persoonlijke blik op de oorlog en de omgeving waarin ze zich bevonden.

Karen Derycke en Stephen Lodewyck tussen de stukken van de tentoonstelling Pieper en Yperman.
Karen Derycke en Stephen Lodewyck tussen de stukken van de tentoonstelling Pieper en Yperman. © EF

Uniek dagboek

“Voor Jules was schetsen zijn manier om alles te verwerken, andere soldaten deden dat bijvoorbeeld met het schrijven van brieven”, duidt Karen Derycke, wetenschappelijk medewerker in het museum. “De tekeningen geven een unieke inkijk in z’n oorlogservaringen.” Als glazenier was tekenen een vertrouwde techniek voor Jules. Hij tekende vluchtige schetsen van de realiteit rondom hem, die hij op latere momenten inkleurde. Z’n nageslacht bewaarde de werken zorgvuldig.

“We hebben de collectie geschonken aan het museum in 2018”, vertelt Jan Yperman, oudste kleinzoon van Jules uit Hasselt. “De pen- en kleurtekeningen in z’n uniek dagboek geven een idee van het front.”

“Bijzondere schenking”

“Een ongelooflijk bijzondere schenking”, vindt wetenschappelijk museummedewerker Annick Vandenbilcke. “Wij vielen achterover van de kwaliteit van wat die Jules Yperman geschilderd en getekend had aan het front. Een oorlog is verschrikkelijk lelijk, maar zo’n familiebijeenkomst is erg mooi en troostend. Een pak klein- en achterkleinkinderen kregen dit werk nog nooit te zien in hun leven. Die familie is zó groot en de collectie van Jules zou alleen maar verspreid geraakt zijn. Hier wordt alles samengehouden en de familie is zeker dat het in de toekomst bewaard wordt.”

Familiefeest in museum

“Met deze expo wordt Jules echt in de bloemetjes gezet en daar zijn we enorm fier op”, aldus Jan. “We nodigden kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen uit om samen te kijken en ze ging er massaal op in. Het is een grote eer dit uniek familiemoment te mogen meemaken. Een breed publiek kan nu het verhaal ontdekken van deze oorlogskunstenaar.”

Een kunstenaar durfde Jules zich niet te noemen, laat staan dat hij ooit zou exposeren. “Onze bompa was erg bescheiden”, weet kleindochter Marleen (65) uit Beringen. “Jules had vroeger al bekend kunnen zijn door z’n vele schilderijen en brandglaswerk in tal van kerken.”

Met Godelieve op haar smartphone gaat ze rond bij de hele familie in de exporuimte. “Zo kan ze iedereen goeiedag zeggen”, aldus Marleen. “Een groot familiefeest in een museum is misschien wat raar, maar wel heel fijn: het is een vrolijke bijeenkomst rond onze bompa. In de familie hebben we allemaal schilderijen van hem hangen, maar z’n oorlogsdagboek had ik nog nooit in het echt gezien.”

Klein gsm’eke

“Ons pa in een museum, ik vind het geweldig! De hele familie is enthousiast en ik kan het nog meemaken via dit klein gsm’eke”, glimlacht Godelieve. Victor Van Campenhout, een van de achterachterkleinkinderen, is met z’n 7 lentes de voorlopig jongste ‘Yperman’. “Het belang van dit uniek moment en deze expo beseft hij nog niet, maar het is mooi dat hij er ook bij is”, vertelt mama Nele Yperman (43). “Ik vind het straf dat Jules in een oorlog zulke mooie dingen kon maken. Wij werden nog nooit van dichtbij geconfronteerd met oorlog, hopelijk blijft dat zo.” (TP)

The post Godelieve (99) kan groots familiemoment meemaken via klein ‘gsm’eke’: “Ons pa in een museum, geweldig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

DE KERMISCOUREUR. Koen De Koker won 0 profwedstrijden maar stond jarenlang bekend als de ‘zingende coureur’ in het peloton: “Als ik Belgisch kampioen zou worden, mocht ik met Sandra Kim een duet opnemen”

In aanloop naar het BK wielrennen wilden we even stilstaan bij een stilaan uitgestorven ras: de kermiscoureur. Gasten die 30 jaar geleden 160 km beukten op stalen rossen op rondjes van 8 km van de ene naar de andere kermis in Vlaanderen. Vandaag: Koen De Koker, ook bekend als de zingende coureur die in 1996 een gooi deed naar het

Lees meer »

Martijn Peters brengt op TikTok wetenschap tot bij de mensen: “Ik laat mij niet in een hoekje drijven door rotte appels”

Waarom voel je de drang om in iets schattigs te knijpen? Waar gaat een scheet naartoe als je hem inhoudt? Martijn Peters (34) gaat geen enkele vraag uit de weg op zijn TikTok-kanaal, vertelt hij in ‘Dag Allemaal’. Ook niet die van complotdenkers. “Vaak zijn ze me dankbaar voor m’n uitleg. Al word ik soms ook met de dood bedreigd.”

Lees meer »

Ruben Van Gucht, Charlotte Sieben en Govert Meit wagen hun kans in ‘De slimste mens’: “Ik kijk nu al uit naar alle grappen van de jury”

Wie volgt Aster Nzeyimana op als de slimste mens ter wereld? De volledige lijst van 34 kandidaten is nog niet definitief, maar woensdagochtend lichtte Play4 al een eerste tipje van de sluier op. Zo maakt sportjournalist Ruben Van Gucht alvast kans om in de voetsporen van Aster te treden. En ook actrice Charlotte Sieben en de Nederlandse cabaretier Govert Meit

Lees meer »

Correcties en aanvullingen in juli

Het nieuwsombudsteam verzamelt hier correcties en relevante aanvullingen bij de berichtgeving van VRT NWS. Ze worden vaak gemeld door aandachtige lezers, kijkers of luisteraars. De focus ligt vooral op opmerkingen in verband met radio- en tv-programma’s. Correcties en aanvullingen bij online artikels of posts op sociale media worden in het artikel of de post zelf verwerkt, maar kunnen hier ook

Lees meer »

Agenten ontdekken op weg naar parkeerovertreding cannabis in tuin woning: “Sterke geur sloeg in hun neus”

Op weg naar een parkeerovertreding sloeg een sterke cannabisgeur op Walle in Kortrijk agenten in de neus. Het was de start van een onderzoek naar de 43-jarige bewoner, die zelfs cannabisplanten in zijn tuin kweekte.
The post Agenten ontdekken op weg naar parkeerovertreding cannabis in tuin woning: “Sterke geur sloeg in hun neus” appeared first on KW.be.

Lees meer »