Ook andere West-Vlaamse watermaatschappijen controleren op pesticideresten: “Lopen minder risico door afwezigheid van landbouw”

Nadat de norm voor het pesticiderestant 1,2,4-triazool bij De Watergroep werd versoepeld, duiken er ook zorgen op bij West-Vlamingen, die onder andere watermaatschappijen vallen. Die verzekeren hun klanten dat er geen bezorgdheid nodig is. “We voeren alle nodige controles uit in samenspraak met de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Daarnaast lopen we veel minder risico om dergelijke pesticiderestanten te hebben in ons water, doordat we weinig oppervlaktewater gebruiken en er weinig landbouw in de omgeving is.”

In het kraantjeswater van De Watergroep, die een groot deel van drinkwater voorziet, kunnen er mogelijks meer resten zitten van pesticiden dan in de rest van Vlaanderen. Minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) versoepelde de norm voor 1,2,4-triazool, een pesticide tegen schimmels in het water van De Watergroep. Het gaat vooral om de Westhoek rond de Blankaart, Zillebeke en Dikkebus en de gemeenten rond de Gavers in Harelbeke.

Door het nieuws duiken er ook bezorgdheden op bij klanten van andere watermaatschappijen in West-Vlaanderen. “Op onze website hebben we voor de klanten direct na het nieuws al onmiddellijk meer uitleg gegeven over hoe de situatie bij ons zat”, vertelt Dirk Verbeelen van Farys, die instaat voor de watervoorziening in de regio rond Brugge en een deel van Middelkerke en Oostende. “Klanten kunnen ook hun adres intikken op onze website en dan vinden ze een volledige lijst terug met de samenstelling van het drinkwater. De specifieke term ‘1,2,4-triazool’ zullen ze daar niet direct op kunnen terugvinden, want die valt onder de noemer ‘pesticiden’. We controleren namelijk op meerdere pesticiden en als klanten dit willen nagaan zullen ze zien dat dit bij ons binnen de opgegeven norm valt en dat we hen kunnen geruststellen.”

Regelmatige controles

De West-Vlaamse watermaatschappijen voeren net zoals De Watergroep regelmatig controles uit op de kwaliteit van het drinkwater. “Samen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stellen we een heel controleprogramma op. We hebben een hele lijst van stoffen, zoals metalen, PFAS en bacteriologie enzovoort, die we moeten testen in het water. Op regelmatige basis van een week of twee weken voeren we die uit en uiteraard testen we ook op pesticiden, zoals 1,2,4-triazolen en rapporteren we daarover naar hogerop”, legt Kristof Combes van watermaatschappij AGSO Knokke-Heist uit.

Ook Aquaduin, die instaat voor de watervoorziening in de gemeentes Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne moet zich aan een strikt controleprogramma houden. “Een keer per jaar sturen we verschillende stalen op naar Duitsland, waar het water erg grondig geanalyseerd wordt. Het reguliere pakket van parameters voor de waterkwaliteit wordt in samenspraak met VMM wekelijks gecontroleerd”, stelt Emmanuel Van Houtte. Ook Farys voert controles uit op pesticiden. “We doen metingen bij al onze bronnen en captatieplaatsen. Bij het grondwater wordt er geen 1,2,4-triazool gedetecteerd. Bij het oppervlakte water zien we dat wel, maar dat blijft onder de oorspronkelijke Vlaamse norm van 0,1 microgram per liter.”

Minder risico

Ongerustheid is volgens de watermaatschappijen helemaal niet nodig. “Onze grondwatergewinning zit onder de golfterreinen van Knokke. Daar worden er geen pesticiden gebruikt, dus angst voor 1,2,4-triazolen is niet aan de orde”, besluit Combes. “Wij halen ons water van het grondwater en van in de duinen. De kans op pesticideresten in het water is heel wat minder, omdat we in onze regio ook minder te maken krijgen met landbouw”, stelt Van Houtte.

“Maar het is wel belangrijk om te benadrukken dat er meer aandacht moet zijn om ons grondwater te beschermen.” Iets waar Verbeelen zich volledig in kan vinden. “We pleiten ervoor dat pesticide om te beginnen niet in de bronnen van ons water terecht komt. Het kost veel moeite om dergelijke stoffen uit het water te halen met nieuwe technieken. Als we dat niet aanpakken, zullen dergelijke intensieve processen ook de prijs van het drinkwater naar boven duwen”, waarschuwt hij.

The post Ook andere West-Vlaamse watermaatschappijen controleren op pesticideresten: “Lopen minder risico door afwezigheid van landbouw” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuw bestuur bij Unizo Gistel

De lokale afdeling van Unizo heeft een nieuw bestuur. “Met een frisse blik, veel goesting en tonnen ondernemerszin willen we een klankbord zijn voor zelfstandigen, kmo’s en lokale handelaars.
The post Nieuw bestuur bij Unizo Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Waarom val je Moskou en Sint-Petersburg niet aan?”: Trump uitte afkeer van Rusland eerder deze maand al in gesprek met Zelensky

De relatie tussen Donald Trump en Vladimir Poetin staat onder hoogspanning. Gisteren bedreigde de Amerikaanse president Rusland met importheffingen van 100 procent. Hij verklaarde dat hij “ontgoocheld” is in de Russische president. Dat Trump zich weer volop achter Oekraïne lijkt te scharen, blijkt volgens ‘The Washington Post’ ook uit een recent telefoongesprek tussen hem en Zelensky. Daarin zou Trump de

Lees meer »

Mensen met dwerggroei inhuren om te entertainen: exclusief verjaardagsfeest Yamal krijgt steeds meer kritiek

Er worden vraagtekens geplaatst bij het exclusieve verjaardagsfeest van Lamine Yamal. Het wonderkind van FC Barcelona vierde afgelopen weekend zijn achttiende verjaardag en huurde daarbij mensen met dwerggroei in om te entertainen. Dat levert kritiek op. “Het geeft jongeren de boodschap dat discriminatie aanvaardbaar is.” Zet Yamal zo stilaan zijn reputatie op het spel?

Lees meer »

Mama ontsnapt met kinderen van 7 en 9 uit woningbrand: huis onbewoonbaar

Een mama en haar twee kinderen van 7 en 9 jaar zijn vrijdag net voor de middag gelukkig op tijd kunnen ontsnappen uit een zware woningbrand in Wijnendale, bij Torhout. Die ontstond in de keuken, maar hoe precies is onduidelijk. “Toen ik het vuur opmerkte heb ik mijn kinderen snel de straat opgestuurd naar een vriendin”, zegt de mama aangeslagen.

Lees meer »

Papa Johan Museeuw en zoon Stefano: “Ik zat vijf, zes jaar in een foute relatie en zag dat niet eens. Stefano wel, die had het onmiddellijk door”

Wie Tour de France zegt, denkt niet meteen aan wielerlegende Johan Museeuw (59). Toch droeg hij in de Ronde van Frankrijk vijf dagen de gele trui en won hij er twee etappes, één ervan op de Champs-Élysées. Museeuws jongste zoon Stefano (28) is net als zijn vader profrenner geworden. De Tour zal hij wellicht nooit rijden, misschien zal hij zelfs

Lees meer »