“Het label dat kinderen vaak krijgen, zet ik om in een talent”: Juf Ann-Sophie (35) start als kindercoach

Ann-Sophie Crop (35) uit Veurne geeft al 14 jaar les in de lagere school en merkt dat kinderen vaak een rugzak meedragen op jonge leeftijd. Ze missen zelfvertrouwen, zijn slachtoffer van pestgedrag of voelen zich niet goed in hun vel. “Als juf wil je iedereen graag helpen, maar dat gaat niet altijd binnen het lespakket en de wachtlijsten voor externe hulp zijn vaak lang.” Daarom start ze in Koksijde zelf als kindercoach.

Ann-Sophie is geboren in Oostende, groeide op in Westende en woont nu in Veurne met haar man en twee dochters. Al 14 jaar is ze een enthousiaste juf in het lager onderwijs. Ze geeft momenteel les in de vrije basisschool de Duizendpoot in Beauvoorde. “Ik heb intussen mijn eigen identiteit als juf gecreëerd. Het is voor mij heel belangrijk dat kinderen graag naar school komen. Binnenstappen in mijn klas betekent een oase van rust. Het is een plek waar leerlingen weten dat ook de juf klaarstaat om te luisteren en te helpen waar het nodig is. Uiteraard is er ook plaats voor frustraties, ruzies en emoties. Het is dan zoeken naar een goed plan om zaken te verwerken.”

Het gaat bij Ann-Sophie dus verder dan alleen maar les geven. Het mentaal welzijn vindt ze net zo belangrijk. En daarom volgde ze verschillende bijscholingen. Als geen ander weet de Veurnse dat kinderen soms een ferme rugzak meedragen. “Er wordt van hen verwacht dat ze mooi binnen de lijnen lopen, dat ze zich concentreren, zich aan de regels en afspraken houden, maar dat is niet gemakkelijk.”

Eigen praktijk

“Er zijn wachtlijsten van meer dan twee jaar voor wie hulp nodig heeft en dat is veel te lang voor kinderen. Zeker als er kort op de bal moet gespeeld worden. Daarom kwam ik op het idee om in bijberoep een eigen praktijk te openen als kindercoach.”

“Het is belangrijk om te benoemen als iets goed gaat, daar groeit elk mens van”

In de Kursaallaan 13 in Koksijde vond ze een geschikt pand waar ze kinderen, vooral tussen 5 en 18 jaar, wil helpen. Het heet ‘De Oase’ en daarachter zit een filosofie. “Er zit zoveel in kinderen. Ik geef ze de nodige voedingsstoffen om ze te laten groeien en bloeien. Ik zet het label dat ze vaak krijgen om in een talent”, zegt Ann-Sophie. Haar begeleiding start met een intakegesprek. Hoe het traject verder verloopt, hangt af van wat er nodig is. Het is vaak een afwisseling tussen gesprekken en oefeningen. “Ik ben nu een paar maanden aan de slag en merk dat kinderen soms worstelen met de echtscheiding van hun ouders, anderen hebben angsten of zijn het slachtoffer van pestgedrag. Ik werk ook aan het zelfvertrouwen van kinderen en help hen met het vinden van een studiemethode. Je kan bij mij terecht met of zonder doorverwijzing, met of zonder diagnose.”

Extra begeleiding

Ann-Sophie beseft dat er nood is aan extra begeleiding. “We leven in een maatschappij waarin we vooral bezig zijn met wat er niet goed gaat. ‘Zet je recht’, ‘zit stil’ of ‘ben je dat nu weer vergeten’, het zijn een paar standaardzinnetjes van veel ouders. Ze klinken onschuldig, maar focussen op het negatieve. Het is belangrijk om het ook te benoemen als iets goed gaat. Daar groeit elke mens van.” (GS)

Ann-Sophie kan je bereiken via [email protected], www.facebook.com/kindercoaching.ann.sophie.crop of 0469 44 16 64.

The post “Het label dat kinderen vaak krijgen, zet ik om in een talent”: Juf Ann-Sophie (35) start als kindercoach is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Den (technische) dienst zit erop!’: Brecht neemt creatief en feestelijk afscheid van oude gebouwen in Van Pulstraat

Na het legendarische afscheidsweekend van GC Vander Noot in 2022, nemen de jeugd-, sport- en cultuurraad met steun van de dienst vrije tijd dit najaar opnieuw feestelijk afscheid van een gebouw. Het oude magazijn van de technische dienst in de Van Pulstraat maakt op termijn plaats voor een nieuwe school, en wordt afgebroken, maar niet zonder een passend slotfeest op

Lees meer »

“Rit was inspirerende tocht met mooi verhaal”: Jelle Wallays brengt tocht van 15.000 km door Europa tot een goed einde

Jelle Wallays heeft zijn huzarenstukje afgerond. De ex-renner (36) heeft maar liefst 15.000 km op de fiets afgelegd ten voordele van Kom op tegen Kanker. Donderdag 10 juli is er de aankomst in Brugge en vrijdag 11 juli staat er een tocht gepland van Brugge naar Roeselare.
The post “Rit was inspirerende tocht met mooi verhaal”: Jelle Wallays brengt

Lees meer »

Verplaatste glasbol zet kwaad bloed bij buurtbewoners: “Het was een echte schok toen ik zag wat men hier voor mijn deur had gedropt”

Na twintig jaar in Gent gewoond te hebben, besliste Lien Cogghe (43) om een huis te kopen in Meulebeke om vooral te kunnen genieten van het mooie landschap. Zo kwam Lien in februari in de Steenstraat 140 wonen. Op 25 april werd haar idyllische droom doorprikt: zonder enig voorafgaande berichtgeving werd prompt een grote glasbol voor haar deur neergepoot.

Lees meer »

Kolonel Housen over de dringende noodzaak om munitie te kopen: “Mochten er nu Belgische eenheden uitgezonden worden, dan hebben ze niets”

Dat het gedaan is met stenen gooien en ‘pang pang’ roepen, kondigt minister van Defensie Theo Francken (N-VA) aan. Met een investering van 2,3 miljard euro wil hij de beruchte munitietekorten wegwerken. Maar wat koop je daarmee? En is ons leger dan klaar voor een oorlog? Wij stelden vijf vragen aan oud-kolonel Roger Housen. “Het allerdringendste en allergrootste probleem van

Lees meer »