Interieurketen Casa vraagt bescherming tegen schuldeisers, winkels in West-Vlaanderen voorlopig nog open

Interieurketen Casa heeft een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie ingediend. Dat maakte de internationale groep, met hoofdzetel in Olen, woensdag bekend. De procedure moet het bedrijf dat na een woelige periode over onvoldoende geld beschikt, “de nodige ademruimte bieden om de continuïteit van zijn activiteiten opnieuw veilig te stellen”, luidt het.

In 2023 telde Casa International ruim 2.500 werknemers in een vierhonderdtal winkels in acht landen (België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en Portugal). In onze provincie heeft de keten negen vestigingen in Brugge, De Panne, Knokke, Kuurne, Nieuwpoort, Oostende, Roeselare en Waregem. Die blijven voorlopig allemaal open.

In het kader van een herstelplan om tegen 2026 weer winstgevend te worden, sloot of verkocht de groep dit jaar al 46 winkels in verschillende landen en bouwde ze ook haar personeelsbestand af. Aan het begin van de zomer organiseerde Casa ook een grote uitverkoop.

Kwetsbaar

Meer details over de winkelsluitingen en het banenverlies wil een woordvoerster van Casa woensdag niet kwijt. Casa zegt alleen dat er “zowel op het hoofdkantoor als in de rest van de organisatie” jobs verdwenen. In België heeft Casa op dit moment nog 64 winkels en 415 medewerkers, van wie 310 aan de slag zijn in de winkels.

“Ondanks de vooruitgang die we geboekt hebben, en mede door de ongunstige ontwikkelingen in de retailmarkt, blijft de situatie van Casa International kwetsbaar”, liet het bedrijf woensdag weten. “Dit veroorzaakt een acuut cashprobleem dat de continuïteit van het bedrijf bedreigt en dringend moet worden aangepakt.”

Ademruimte

Daarom start Casa bij de Turnhoutse afdeling van de Antwerpse ondernemingsbank nu een procedure tot gerechtelijke reorganisatie. Die moet de groep ademruimte geven terwijl ze haar schulden probeert te herschikken. In het kader van de procedure worden geen verdere sluitingen en banenverlies verwacht, aldus de woordvoerster. CEO Vincent Nolf zegt er “alle vertrouwen” in te hebben de cashpositie tijdens de traditioneel succesvolle kerstperiode “aanzienlijk te kunnen verbeteren”.

Het van oorsprong Belgische Casa was meer dan dertig jaar in handen van de Nederlandse familie Blokker. In april 2021 verkocht die de keten aan de Amsterdamse investeringsgroep Globitas, nadat Casa ook in 2020 – aan het begin van de coronacrisis – al bescherming tegen zijn schuldeisers had aangevraagd om de schulden te herschikken.

Moed

In april van dit jaar raakte bekend dat Casa vervolgens in handen kwam van de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar: die kocht via de holding AAS Retail een meerderheidsbelang over van Globitas. Al-Saffar bracht daarbij de Nederlander Frank Pruijn binnen als commercieel directeur van de interieurketen. Toen zich kort daarna de kans aandiende om de Belgische warenhuisketen Inno te kopen, liet Al-Saffar Casa echter al snel weer vallen: hij verkocht AAS Retail in juni aan Pruijn.

Vakbondssecretaris bij ACV Puls Johan Van Loon zegt in een reactie dat de situatie bij Casa voor het personeel “vrij vertrouwd” overkomt, omdat de keten enkele jaren geleden al eens bescherming tegen schuldeisers had aangevraagd. Hij bevestigt dat de nieuwe procedure in principe geen impact zou hebben op het personeel en de winkels.

“Toen is men erdoor gekomen en dat geeft moed voor nu. Het personeel beseft ook dat er iets moet veranderen. Stilstaan is geen optie”, aldus Van Loon. “Wij vragen enkel dat de directie transparant blijft communiceren.”

The post Interieurketen Casa vraagt bescherming tegen schuldeisers, winkels in West-Vlaanderen voorlopig nog open is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Festival ‘Back to The Roots’ strijkt eind augustus opnieuw neer in Menen

Een ijzersterke affiche, een tweedaags festival om de vakantie mee af te sluiten en dat alles aan een prijs die alle verbeelding tart. Welkom in de wereld van ‘Back to The Roots’, een festival dat zowel steengoede muziek met een flinke portie nostalgie mixt. “Topnamen die hier komen draaien, zonder dat bezoekers een fortuin op tafel moeten leggen.”
The

Lees meer »

Kapelle-op-den-Bos gaat strenger toezien op aanwezigheid asbest na werken: “Huidige regelgeving was niet voldoende”

Kapelle-op-den-Bos gaat strenger controleren op asbest die bijvoorbeeld vrijkomt na wegenwerken. Dat heeft de gemeenteraad beslist, nadat er opschudding was ontstaan over een hoop aarde die asbestdeeltjes zou bevatten. "We hebben alle regels van hogerop gevolgd, en toch kon dit gebeuren. Daarom hebben we beslist om onszelf strengere maatregelen op te leggen dan wettelijk voorzien", zegt burgemeester Mathias Diricx (CD&V).

Lees meer »

“Lionel Messi stuurde me: ‘Wat ga je nu doen? Trainer zijn, dat is te veel werk’”: het eerste interview van Lucas Biglia als assistent bij Anderlecht

Met Lucas Biglia (39) heeft Anderlecht het symbool teruggehaald. ‘Il Principito’ pakte vier landstitels met paars-wit. Nu wil hij als assistent van Besnik Hasi paars-wit terugbrengen naar de Belgische top. Op stage in Nederland praat hij over zijn liefde voor Anderlecht die nooit bekoeld is en dat ene telefoontje met een zekere Lionel Messi.

Lees meer »

Nieuwe variant van corona wordt snel dominant: hoe bezorgd moeten we zijn?

Na de ‘razor blade’-covid is er een nieuwe covidvariant waarvan wereldwijd al in 38 landen melding is gemaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zien vooral landen in Zuidoost-Azië een stijging in het aantal nieuwe besmettingen en hospitalisaties. Moeten wij ons zorgen maken? En wat betekent deze variant voor de vaccins in het najaar? Viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano geeft

Lees meer »

Van profvoetballer over kermiskramer tot kok: chef Yves van l’Amuse onderging al wat gedaanteverwisselingen: “Iedereen moet hier elke week kunnen langskomen”

De restaurants in onze provincie blijven deze zomer hun klanten verwennen. Maar waar kan je wat eten? We vragen aan enkele chefs om hun favoriete zomerse gerecht voor te stellen. Eentje waar ze bijzonder trots op zijn en waarmee ze hun gasten keer op keer gelukkig maken. Vandaag: op vel gebakken zeebaars met venkel en witte wijnsaus van chef Yves

Lees meer »

Fusiegemeente Wingene lanceert cultuurseizoen 2025-2026 onder het motto ‘Happy Together’

Iedere inwoner van de fusiegemeente Wingene kreeg recent de nieuwste cultuurbrochure in de bus, onder het motto ‘Happy Together’. Deze hoopvolle fusiegedachte – een knipoog naar de sixties song van de sunshine popgroep The Turtles – moet ook symbool staan voor de verbondenheid tussen de inwoners van de deelgemeenten Wingene, Ruiselede en Zwevezele. “Voor het eerst werken ook socio-culturele verenigingen

Lees meer »

“Ik kijk ernaar uit om de volgende stap te zetten”: Giro Next Gen-ritwinnaar Jonathan Vervenne wordt komend seizoen prof bij Soudal Quick-Step

De 22-jarige Jonathan Vervenne uit Genk zal volgend seizoen de overstap maken naar het profpeloton. De jonge Belg tekende een tweejarig contract bij WorldTour-ploeg Soudal Quick-Step en zal tot eind 2027 deel uitmaken van het gerenommeerde team. Daarmee komt een droom uit voor de beloftevolle allrounder, die zijn opleiding genoot bij de opleidingsploeg van dezelfde formatie.

Lees meer »

Fran Vanhoutte pakt brons op 1.000 meter sprint EK skeeleren

Fran Vanhoutte heeft dinsdagochtend op de derde dag van de Europese kampioenschappen skeeleren in Duitsland de bronzen medaille veroverd op de 1.000 meter sprint. Lyssa Vansteenkiste eindigde op de 1.000 meter sprint bij de junioren ook als derde.
The post Fran Vanhoutte pakt brons op 1.000 meter sprint EK skeeleren appeared first on KW.be.

Lees meer »