Gastronomisch menu van sterrenzaak Saint-Nicolas te proeven bij restaurant Molendries

Genieten van een menu dat je in een restaurant met een Michelin-ster vindt? Het kan bij restaurant Molendries in Onledemolen. Het sociaal tewerkstellingsproject vernieuwde namelijk de samenwerking met Hostellerie Saint-Nicolas uit Elverdinge. Sterrenchefs Franky en Michaël Vanderhaeghe stelden samen met de chef van Molendries een exclusief menu samen.

“Een paar jaar geleden hadden we al eens een gelijkaardige samenwerking op poten gezet, maar sinds eind vorig jaar hebben we met Tom Vandenbroucke een nieuwe chef, waardoor we opnieuw samen rond de tafel gingen zitten met Franky en Michaël van Saint-Nicolas”, legt directeur Koen Staelens uit. “We zijn Saint-Nicolas bijzonder dankbaar voor de tijd die ze voor ons vrijmaakten. Het doel van deze samenwerking is niet louter topgastronomie serveren, maar we willen vooral ook onze medewerkers helpen hun potentieel te ontdekken en te groeien op zowel persoonlijk als professioneel vlak.” Molendries is voor alle duidelijkheid geen zelfstandig uitgebaat restaurant, maar een project dat deel uitmaakt van Groep Gidts, waar ook Dominiek Savio en maatwerkbedrijf Mariasteen onder vallen. Medewerkers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt zijn er aan de slag en worden er opgeleid.

Hostellerie Saint-Nicolas uit Elverdinge is al vijf jaar ambassadeur van Molendries en dat ambassadeurschap wordt nu verder uitgebouwd met een gloednieuw topmenu. “Tom heeft een tijdje met ons meegelopen in Elverdinge en alles zorgvuldig genoteerd”, legt chef Michaël Vanderhaeghe uit. “Samen zochten we uit wat er wel en niet mogelijk was. Bepaalde te complexe of te tijdrovende zaken hebben we achterwege gelaten, want per slot van rekening moet het menu ook haalbaar blijven voor de keuken van Molendries. Maar dat betekent niet dat de lat niet hoog ligt. Zo hebben we bijvoorbeeld een steambun met spek en een vulling van romige kaas en makreel. Een hapje waar ik zelf in Elverdinge toch drie maanden aan bezig geweest ben om het perfect te krijgen. Ook het strikje van kaas dat we naar aanleiding van 75 jaar Hostellerie Saint-Nicolas maakten, wordt hier in Molendries aangeboden. Naast het menu zorgden we met Saint-Nicolas trouwens ook voor een nieuwe mocktail en maakten we een selectie van bijpassende wijnen.”

Nieuwe productjes

Chef Tom Vandenbroucke en zijn team leerden alle gerechtjes van het nieuwe menu maken. “De lat ligt een flink pak hoger bij dit menu en ik heb een heleboel nieuwe technieken en producten leren kennen. Van gel espessa en textura citras (respectievelijk een indikkingsmiddel en een soort poeder dat de zuurtegraad van producten vermindert – red.) had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Maar het was bijzonder leuk om samen aan dit menu te werken en samen met de medewerkers gaan we deze uitdaging graag aan.”

Het menu

Gasten die voor het menu HSN kiezen, krijgen drie hapjes als hors-d’oeuvre, gevolgd door een licht gebrand rolletje van kabeljauwhaas met komkommer en tomaat. Het tweede voorgerechtje is gebakken pluma Iberico met gegrilde venkel en artisjok. Het hoofdgerecht is hoevekip met Robuchon-puree en knolselder. Het dessertje is een Cypriotische fruitsalade met een espuma van yoghurt en pistache. Voor al dat moois betaal je 80 euro per persoon. Inclusief aangepaste wijnen is dat 105 euro.

Vanaf acht personen

Om praktische redenen wordt er voor het menu Hostellerie Saint-Nicolas louter op reservatie gewerkt en wordt het alleen aangeboden voor groepen vanaf acht personen. “A la minute al deze gangen klaarmaken is haast onhaalbaar”, legt Koen Staelens uit. “De ingrediënten moeten op tijd besteld kunnen worden, terwijl de mise-en-place ook best wel wat tijd in beslag neemt.” (SV)

Reserveren bij Molendries kan via https://molendries.be/.

The post Gastronomisch menu van sterrenzaak Saint-Nicolas te proeven bij restaurant Molendries is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Christoph D’Haese (N-VA) wil “verkeerde beslissing” terugdraaien en dreigt met ontslag uit raad van bestuur Gent Festival van Vlaanderen

Het nieuws dat Gent Festival van Vlaanderen een concert van de Münchner Philharmoniker onder leiding van zijn toekomstige chef-dirigent, de Israëlische Lahav Shani annuleerde, zorgt nog steeds voor hevige reacties. Premier Bart De Wever (N-VA) trok afgelopen weekend zelfs naar het Duitse Essen om zijn steun te betuigen. N-VA-Kamerlid Christoph D’Haese hoopt dan weer de raad van bestuur van het

Lees meer »

IN KAART – Antwerpen op kop, Limburg achteraan het peloton: zoveel wordt in jouw regio gefietst

Nooit eerder werd er zoveel gefietst in Vlaanderen. 18,5 procent van alle verplaatsingen gebeuren met de (elektrische) fiets. Dat blijkt uit het zevende Onderzoek Verplaatsingsgedrag (OVG 7) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, waaraan bijna 24.000 Vlamingen deelnamen. Toch blijft Vlaanderen ver verwijderd van de doelstelling van 2040 om aan 30 procent fietsverplaatsingen te komen. VRT NWS ging dieper

Lees meer »

Brandweer en politie houden gezamenlijke opendeurdag

Voor het eerst slaan de hulpdiensten in Asse de handen in elkaar voor een gezamenlijke opendeurdag. Op zondag 21 september openen Politiezone AMOW, Brandweerpost Asse en de Provinciale Dispatching (ProDis) van Vlaams-Brabant West hun gebouwen op de Asphaltcosite tussen 11 en 17 uur. Bezoekers krijgen er een unieke blik achter de schermen van politie, brandweer en dispatching.

Lees meer »

Vernieuwing jaagpad tussen Roesbrugge en Stavele hervat: volledige afwerking eind 2026

De heraanleg van het jaagpad tussen Roesbrugge en Stavele herstart op 15 september. Vorig najaar werd al het eerste van elf bruggetjes vervangen. Dit najaar volgen de overige en wordt het eerste deel van het jaagpad vernieuwd. Bij gunstige weersomstandigheden zal het pad eind 2026 volledig afgewerkt zijn.
The post Vernieuwing jaagpad tussen Roesbrugge en Stavele hervat: volledige afwerking

Lees meer »

De school waar leerkrachten in tranen voor de klas staan

“Wij stevenen af op totale chaos”, verzucht de zorgcoördinator van basisschool Balder in de eerste aflevering van de gelijknamige reeks op Canvas. De rest van de docuserie schetst inderdaad een onthutsend beeld van het leven op de school, met dagelijkse scheld- en vechtpartijen, radeloze leerkrachten en bittere tranen in de leraarskamer. Dit is het trieste verhaal achter Balder. “‘Deze school

Lees meer »

“Roekeloosheid voor het ego van één man”: Kamala Harris erkent dat het “vergissing” was om presidentscampagne van Joe Biden niet in vraag te stellen

“Het was een vergissing om mijn twijfels niet uit te spreken.” Dat schrijft voormalig Amerikaans vicepresident Kamala Harris in een nieuw boek over de beslissing van toenmalig president Joe Biden om zich na zijn eerste ambtstermijn op zijn 81ste opnieuw kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap.

Lees meer »

Creatief modeduo Anna Andeweg en Lisa Deridder openen ReFind in Gent: “Kwalitatieve pre-owned kledij”

Anna Andeweg, afkomstig van Reninge, en Lisa Deridder openen zaterdag officieel hun kledingzaak ReFind aan de Vrijdagmarkt 28 in Gent. Iedereen is welkom tussen 16 en 20 uur om bij een drankje unieke pre-owned en re-designed kledingstukken te ontdekken.
The post Creatief modeduo Anna Andeweg en Lisa Deridder openen ReFind in Gent: “Kwalitatieve pre-owned kledij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Poperinge proeft een primeur: Brouwmens stelt Soesol voor op Lekker Westhoeks

Het derde weekend van september bruist jaarlijks op de Grote Markt in Poperinge. Er is een driejaarlijkse afwisseling tussen de Hoppefeesten, het Piconfestival en Lekker Westhoeks. Dit jaar is het opnieuw de beurt aan Lekker Westhoeks. Je kan er proeven bij brouwerij Deca tot St.Bernardus en van de trappisten van Westvleteren. Maar je kan er ook nippen van een primeur

Lees meer »