Pater en missionaris Jozef Lannoo (94) uit Tielt overleden: Vriend en moordenaar Staf Van Eyken mocht begrafenis bijwonen, maar weigerde

Jozef Lannoo uit Tielt, ook wel beter gekend als pater Jef is op 94-jarige leeftijd overleden. Pater Jef zette zich jarenlang in voor jongeren in heel Vlaanderen. Hij was ook missionaris en trok na zijn pensioen zijn broer, pater Luk achterna naar Haïti. Daar verdiepte hij zich volledig in de evangelisatie en het vrijwilligerswerk in de grootste sloppenwijk van de hoofdstad Port-au-Prince. Pater Jef was doorheen zijn leven bevriend geraakt met Staf Van Eyken, die drie vrouwen verkracht en vermoord had en levenslang opgesloten zit. Van Eyken had specifieke toestemming gekregen om op de dag van de begrafenis de cel te verlaten, maar besliste om dit niet te doen.

Jozef Lannoo was de zoon van Joris Lannoo en Maria De Tavernier. Hij werd geboren op 7 januari 1930 te Tielt in zijn ouderlijk huis. Hij volgde middelbaar onderwijs in Don Bosco in Kortrijk. Vooral het engagement voor de jeugd interesseerde de jonge Jozef. Op 21-jarige leeftijd – hij weet het zelf zo goed niet meer – kwam zijn priesterroeping. Er stond Jozef een tienjarige opleiding te wachten. Na een jaar noviciaat volgde hij twee jaar filosofie in Farnières bij Luik. Daarna volgden drie jaar praktijk en vier jaar teologie in Oud-Heverlee. In 1961 werd hij op 31-jarige leeftijd priester.

“Die gasten hebben mij leren leven, vergeven, geduld hebben, incasseren, relativeren, nooit opgeven”

Pater Jozef, beter gekend als Jef wijdde zijn hele leven aan evangelisatie en vrijwilligerswerk. Dankzij zijn engagement voor de jeugd kwam hij in Vremde terecht, een dorpje tussen Lier en Antwerpen, waar hij 17 jaar in een instelling voor sociaal gehandicapte jeugd werkte. Jongeren tussen 15 en 21 jaar, soms met een sterk delinquente inslag, geplaatst omwille van diefstal, zedenfeiten, dronkenschap, geweld, … dwongen de priester tot veel bijleren. “Die gasten hebben mij leren leven, vergeven, geduld hebben, incasseren, relativeren, nooit opgeven enzovoort.” Vanaf 1978 concentreerde Jozef zich volledig op het onderwijs. Op de technische school van Halle verzorgde hij de pastoraal voor de oudere leerlingen en gaf hij catechese aan alle jaren.

Missie in Haïti

In 1990 na zijn pensioen trok hij zijn twee jaar jongere broer pater Luk achterna op missie naar Haïti in de Caraïbische Zee, waar ze bergen missionariswerk verzetten. Hij vestigde zich op de parochie Croix vlakbij Cité Soleil, de grootste sloppenwijk van de hoofdstad Port-au-Prince. Zo hadden ze geholpen met de opzet van een waterstation en een groot sanitair blok. Hij ontfermde zich als peter over vele kinderen. “Beschouw mijn broer en mij niet als heldhaftig”, vertelde pater Jef Lannoo ooit over zijn missie naar Haïti in De Krant van West-Vlaanderen. “Die mensen dààr zijn helden. In de grootste miserie verliezen ze hun goed humeur nooit, ook al zouden ze niets liever willen dan hier weggaan.” (Lees verder onder de foto)

Pater Jef en Luk hielpen in Haïti onder andere met de opzet van een waterstation en een groot sanitair blok. © Archieffoto KW

Als missionarissen werden beide broers geconfronteerd met de wreedheden, criminaliteit en armoede in de sloppenwijken. Maar ze leerden er ook de prachtige cultuur kennen van het muzikale talent en gevoel voor ritme van de Haïtianen tot het surfen op zondag aan de prachtige kust. “Je moet kijken, luisteren en zeker niet aarzelen om de mensen daar eens goed vast te pakken”, gaf pater Jef als advies aan iedereen, die naar Haïti trok om de mensen te leren kennen. “Mensen hebben hier amper onderwijs en leven van dag tot dag. Elke dag is er één van overleven.”

“Mensen hebben hier amper onderwijs en leven van dag tot dag, elke dag is er een van overleven”

Dankzij het sterke thuisfront, hun godsverbondenheid en de betrokkenheid met de mensen daar konden ze hun werk jarenlang voortzetten. Hun geloof leidde tot diepe overtuiging dat evangelisatie en solidariteit met de armen hand in hand samengaan. “In het woord ‘wanhoop’ zit ook nog het woord ‘hoop’. Als priester staan we geworteld in het evangelie van Jezus, die ook gegroeid is naar de verrijzenis. Wij geloven en hopen dat verrijzenis voor Haïti ook het laatste woord zal zijn”, hoopte Jozef. “Bovendien, wanneer je zo op het scherp van het mes leeft, dan leef je ook je best.”

Bevriend met moordenaar Staf Van Eyken

Na zijn missie in Haïtie verbleef pater Jef lange tijd bij de Salesianen in Don Bosco in Kortrijk. Op 29 augustus 2024 overleed hij in het woonzorgcentrum Zilvermolen in Gent. Maandag 9 september vond de laatste afscheidsdienst plaats voor Jef. Pater Jef was doorheen zijn leven bevriend geraakt met Staf Van Eyken. Staf Van Eyken had in 1971 en 1972 had drie vrouwen verkracht en vermoord in Muizen en Bonheiden, waarbij hij in de borsten had gebeten. Vandaar dat hij ook gekend stond onder de alias ‘de Vampier van Muizen’. In 1974 werd hij veroordeeld tot de doodstraf wat uiteindelijk levenslang werd. (Lees verder onder de foto)

Op het einde woonde Jef Lannoo in een woonzorgcentrum te Gent. © Uitvaartsverzorging Cispa

Pater Jef bleef Van Eyken bezoeken in de gevangenis. In 2016, toen Jef al te zwak was om nog naar de gevangenis te gaan, verleende toenmalig minister van Justitie, Koen Geens (CD&V) toestemming aan Van Eyken om de gevangenis voor een dag te verlaten en onder strenge begeleiding zijn vriend Jef te gaan bezoeken. Dat was destijds een erg omstreden beslissing.

“Uit respect voor de familie besliste Van Eyken om de begrafenis niet bij te wonen”

Nu, acht jaar later, kreeg Van Eyken nogmaals de toestemming van huidig minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) om zijn vriend Jef te bezoeken in het rusthuis. “Tussen het verkrijgen van de toestemming en het uiteindelijke bezoek zit er een tijd. Helaas is pater Jef overleden voor het bezoek kon doorgaan. De toestemming was uitgeschreven voor maandag 9 september wanneer toevallig ook de begrafenis plaatsvond. Maar mijn cliënt heeft zelf gekozen om niet naar de begrafenis te gaan uit respect van de familie. Anders zou er commotie zijn rond zijn aanwezigheid. Het is een beslissing, die hem siert. Helaas hebben mijn cliënt en pater Jef elkaar niet meer kunnen zien voor het overlijden”, zegt advocaat Walter Damen.

(Camille Jonckheere & Archief Tom Vandenabeele)

The post Pater en missionaris Jozef Lannoo (94) uit Tielt overleden: Vriend en moordenaar Staf Van Eyken mocht begrafenis bijwonen, maar weigerde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-topman Proximus Thomas Dhondt aangesteld als CFO bij ConXioN-Groep in Waregem

ConXioN-Groep, toonaangevend strategisch groeipartner in IT en gevestigd in Beveren-Leie bij Waregem, meldt de aanstelling van Thomas Dhondt als nieuwe Chief Financial Officer (CFO). Met zijn ruime ervaring in strategische en financiële functies binnen de technologiesector zal hij een sleutelrol spelen in de verdere groei, schaalvergroting en professionalisering van de groep.
The post Ex-topman Proximus Thomas Dhondt aangesteld als

Lees meer »

Christiane (91) staat nog dagelijks in haar kruidenierszaak: “Als je niemand meer hebt, mag je elke dag je winkel opendoen hé”

Het leven heeft Christiane Gheeraert (91) en haar familie niet gespaard. Daarom blijft haar buurtwinkeltje in Merkem open. Elke dag, zolang het kan. Want ze vreest dat ze haar winkel op 1 januari moet sluiten naar aanleiding van Peppol, het nieuw digitaal betalingssysteem. “In mijn winkel zie ik mensen, blijf ik in gang. Daar heb ik deugd van. Hoe meer

Lees meer »

“Als blijkt dat WHO doelwit was, dan is dat een oorlogsmisdaad”, zegt expert over aanval op VN-organisatie in Gaza

Personeel van de VN geniet van een uitgebreid beschermingsrecht. Dat zegt professor Internationaal Recht Jan Wouters (KU Leuven) na de aanval van Israël op de gebouwen en het personeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, gisteren. Sommige medewerkers moesten zich uitkleden en werden onder schot ondervraagd. Volgens Wouters is dat mogelijk "een oorlogsmisdaad". Volgens Israël gaat het om collateral damage en waren er

Lees meer »