Koksijde bereidt dossier tot minnelijke onteigening voor om kazernezone militair domein te kopen

De oorspronkelijke plannen om het volledige domein van de militaire basis in Koksijde te kopen voor de reconversie met als naam ‘De nieuwe basis’ en de realisatie van een ambitieus masterplan vallen in het water. Op de Koksijdse gemeenteraad maakte burgemeester Marc Vanden Bussche bekend dat de gemeente zich met wat kruimels zal moeten tevredenstellen. Defensie is enkel nog bereid om van de 450 hectare een ‘kruimel’ van 1,6 hectare te verkopen: de kazernezone aan de Robert Vandammestraat 100. Dat is de locatie waar het asielcentrum van Fedasil zich bevindt, met een aantal omliggende barakken.

Jarenlang liet Defensie de gemeente in het ongewisse over het al dan niet verkopen van het militaire domein en over de toekomst van de helihaven. Tot er recent een mededeling kwam waarin stond dat de gemeente Koksijde het terrein aan de Robert Vandammestraat zou kunnen aankopen, met name de kazernezone met de oude barakken waar momenteel Fedasil een onderkomen biedt aan asielzoekers. De oppervlakte bedraagt zo’n 1,6 hectare.

“Dit is iets om zowel gelukkig als ongelukkig over te zijn”, zegt de burgemeester. “Al 12 jaar steken we enorm veel energie in het Masterplan voor de reconversie, samen onze voormalige schepen Guido Decorte, met de provincie, Vlaanderen … We hebben echter geen moment getwijfeld om in te gaan op dit voorstel tot aankoop. Dat Defensie enkel nog bereid is om dit gedeelte te verkopen, is wel te begrijpen. Zeker met de oorlogssituatie in Oekraïne lopen hun budgetten flink op. Ze hebben al veel te veel kazernes verkocht. Nu moeten ze een omgekeerde beweging maken en een witte zone creëren. Dit helpt ons in elk geval wel uit de nood, want we kunnen onze gemeentelijke werkplaatsen dan overbrengen naar de kazernelocatie en daardoor betaalbare woningen ontwikkelen aan de kerk van Koksijde-Dorp. Met deze aankoop staan we ook in een sterkere positie tegenover Fedasil en het asielcentrum. De gemeenteraad heeft dan ook een principiële beslissing genomen om de gronden aan de Robert Vandammestraat (1,6 hectare) aan te kopen. We zullen een dossier opmaken tot minnelijke onteigening van dit perceel.”

Helihaven blijft en extra tewerkstelling

En er is nog meer goed nieuws voor Koksijde. De helihaven blijft en Landsverdediging zal nog eens 800 extra mensen tewerkstellen op de militaire basis van Koksijde. “Wij zijn altijd voorvechters geweest om de helihaven hier te houden”, zegt Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit). “De tewerkstelling van 800 extra mensen is een positieve injectie voor Koksijde-Dorp!”

The post Koksijde bereidt dossier tot minnelijke onteigening voor om kazernezone militair domein te kopen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Phaedra (28), ongeneeslijk ziek en amateur-dj, draait vandaag op Tomorrowland: “Het laatste liedje zal ook op mijn begrafenis spelen”

Tussen alle wereldnamen van Tomorrowland, pronkt dit jaar ook de 28-jarige amateur-dj Phaedra Goossens uit Dendermonde. Ze is palliatief en vertelde enkele maanden geleden in HLN dat een bezoekje aan Tomorrowland nog op haar bucketlist stond. De organisatie nodigde haar vervolgens uit én geeft haar zelfs een dj-podium. Ze vertelt tijdens haar laatste oefensessie dinsdagmiddag hoe ze de set gaat

Lees meer »

Gastronomisch slikonderzoek? Julius Persoone ontwikkelt ‘medische’ praline die wansmakelijke brij vervangt

Wie ooit naar het ziekenhuis moest voor een gastroscopisch onderzoek zal zich wellicht nog het wansmakelijke aroma van de contrastvloeistof herinneren. Bij AZ Groeninge in Kortrijk is die vreselijke beproeving nu verleden tijd. The Chocolate Line ontwikkelde een praline die de procedure heel wat aangenamer maakt. Hij maakte ook een tweede praline voor mensen die moeilijk kunnen eten.

Lees meer »

UCI is niet te spreken over aanwezigheid van geschorste Johan Bruyneel in startdorp van Tour: “Ten strengste verboden zonder accreditatie”

De internationale wielerbond UCI hekelt de aanwezigheid van Johan Bruyneel in het startdorp van rit 12 van de Tour op 17 juli. De voormalige ploegleider, die door het Internationaal Sporttribunaal TAS in 2018 veroordeeld werd tot een levenslange schorsing wegens overtreding van de antidopingregels, begaf zich in Auch in een zone die enkel toegankelijk was met een accreditatie.

Lees meer »

“Niemand gelooft dat dit toeval is”: na nachtje doordoen botst De Wever op… zijn voorganger De Croo

Na een hele nacht vergaderen trok premier Bart De Wever (N-VA) even naar het Warandepark om een ommetje te maken. Maar net wanneer hij het voetpad wil oversteken, botst hij op een oude bekende… zijn voorganger Alexander De Croo (Open Vld). Of die ondertussen medelijden heeft met De Wever, wou onze politiek journalist Karel Lattrez (VTM NIEUWS) wel eens weten.

Lees meer »

Nieuw plan op de rustdag, de perfecte lead-out en een winnaar die de Tour niet eens zou rijden: hoe Soudal Quick-Step de opgave van Evenepoel achter zich liet en de Ventoux veroverde

Ze zaten in zak en as. Dan bereid je je maanden voor op een Tour met Evenepoel en gaat die kopman nog voor de derde week naar huis. Tot op de Ventoux een renner opstond die normaal niet eens de Tour zou rijden. Valentin Paret-Peintre bezorgde Soudal-Quick Step een vierde ritzege. En of er leven is zonder Evenepoel. “Als je

Lees meer »