Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten zijn het mooiste compliment”

Sophie Landuyt (37) en David Vanwildemeersch (37) openden in mei 2016 hun eigen frituur ‘t Patatje in Roesbrugge. “We zijn nu acht jaar bezig en we mogen wel zeggen dat 90 procent van onze klanten ook effectief vaste klanten zijn die bijna wekelijks langskomen.”

“Voor we ‘t Patatje openden werkte ik als diensthoofd keuken in De Lovie vzw en David was meubelmaker”, vertelt Sophie. “De frituur heb ik nog zeven maanden gecombineerd met mijn vaste job, maar dat was niet haalbaar.”

De ideale locatie voor hun frituur vonden Sophie en David in het huis van David zijn grootmoeder Astrid. “Waarom een frituur? Wij eten zelf graag frietjes en David speelde wel al lang met het idee om op de streek een frituur te beginnen. Toen het huis van David zijn grootmoeder vrij kwam, was het onze kans. In Roesbrugge was er geen frituur en in de buurt ook niet. Het huis is ook centraal gelegen, dus we moesten het proberen. We hebben er nog geen moment spijt van gehad”, zegt Sophie. “Veel mensen hadden wel hun twijfels om een frituur te beginnen, maar het is ons gelukt. Mensen eten nog steeds onze frietjes”, zegt David.

Vaste klanten

“We zijn nu acht jaar bezig en we mogen wel zeggen dat 90 procent van onze klanten ook effectief vaste klanten zijn die bijna wekelijks langskomen. Dat zijn mensen uit Roesbrugge, omliggende dorpen en Fransen. Tijdens de vakantieperiode krijgen we ook veel klanten uit vakantiehuizen erbij. Van de vaste klanten doet 85 procent van die mensen ook telkens dezelfde bestelling. Bij het bakken weten we soms aan de hand van het etiket wie er besteld heeft”, lacht Sophie. “Die vaste klanten zijn het mooiste compliment voor onze frituur. Het is een teken dat we goed werk leveren en dat ze het lekker vinden. Als we met vakantie gaan, horen we regelmatig dat onze klanten dan gewoon enkele weken geen frietjes eten. Het zijn dus heel trouwe klanten.”

Zondag, frietjesdag

“Het is voor veel mensen een traditie om wekelijks, op dezelfde dag, een frietje van de frituur te halen. Ook wij hebben zo’n traditie, zelfs na acht jaar een frituur uit te baten. Elke zondagavond eten wij een frietje. Dat is niet elke week hetzelfde, we eten eigenlijk wat er overblijft”, vertelt Sophie. “In het begin was dat wel anders. We waren het helemaal niet gewoon om constant tussen die geuren te zijn en we konden geen frietjes meer zien. Nu is dat anders.”

De populairste items in de frituur zijn nog steeds de standaard snacks. “Denk maar aan een frikadel, bicky burger, brochette… Maar ook onze eigen, verse burgers zijn populair. Voor ons vijfjarig bestaan hebben we werk gemaakt van ons eigen huisbier en dat kreeg de Fritz. We wilden een korte, krachtige naam voor ons bier. Een naam die West-Vlaams was, een link had met de frituur, maar toch niet het woord ‘patatje’ bevatte. Het is een zacht, blond biertje dat makkelijk drinkt, toegankelijk voor iedereen.”

Speelgelegenheid

“Het succes van een frituur is het succes van een frietje, denken wij. Niet veel mensen lusten geen frietje. In financieel moeilijk tijden is het nog altijd haalbaar om naar de frituur te gaan. Ook al zien we de prijzen wel hard stijgen van onze producten”, zegt David. “De sterkte van onze frituur is dat we doen waar we goed in zijn. We willen ons niet profileren als bistro of brasserie. We zijn een frituur waar iedereen welkom is: gezinnen, werkmensen tijdens hun lunchpauze… In onze frituur hebben we heel wat ruimte zowel binnen als buiten. Op ons terras hebben we ook speelgelegenheid waardoor ouders nog even op het gemak kunnen blijven zitten terwijl de kinderen zich uitleven”, zegt Sophie.

“In de toekomst willen we verder doen zoals we bezig zijn. Het is goed zoals het nu is. Onze klanten vinden dat ook, denken we. De vaste klanten en de mond-tot-mondreclame die we krijgen, tonen dat ook aan. Ons vast team zijn we enorm dankbaar. We hebben veel geluk met onze bende. Zonder hen zou er geen ‘t Patatje zijn. Door lekkere frietjes te bakken, zetten we ‘t Patatje op de kaart.”

Info: www.tpatatje.com of de Facebookpagina Frituur ‘t Patatje

The post Sophie en David al acht jaar in frituur ‘t Patatje: “Onze vaste klanten zijn het mooiste compliment” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Veertien arrestaties na dagenlange “jacht op immigranten” in Spaans dorp, 19-jarige die inwoner (68) in elkaar sloeg blijft in cel

De Spaanse politie heeft al veertien mensen gearresteerd te midden van de onrust in Torre Pacheco, in de zuidoostelijke regio Murcia, na de aanval op inwoner Domingo Martinez (68). Dinsdag werd de leider van een extreemrechtse groepering opgepakt. Hij zou op sociale media hebben opgeroepen tot een “jacht op immigranten”, wat zware rellen uitlokte. Er is inmiddels ook meer informatie

Lees meer »

Koning Filip geraakt door audiëntie met deze Palestijnse en Israëlische vaders: “Delen allebei onbeschrijflijk leed”

Koning Filip veroordeelt in zijn 21 juli-toespraak de “ernstige humanitaire wantoestanden in Gaza”. Het staatshoofd sprak met Rami Elhanan en Bassam Aramin, Israëlische en Palestijnse vaders die allebei hun dochter verloren door het conflict. “Ze herinneren ons eraan dat naast de politieke dimensie het steeds de menselijke waardigheid is, die op het spel staat.”

Lees meer »

Na 20 jaar bouwen aan een droomwereld: één ding is zeker, Tomorrowland 2026 wordt visueel straffer dan ooit

Twintig jaar geleden begon Tomorrowland vrij eenvoudig: grote namen, maar voor de rest weinig toeters en bellen. Nu staat het festival internationaal bekend om zijn indrukwekkende decors. Net dat essentiële onderdeel van de totaalervaring is gisteren in vlammen opgegaan. Maar wedden dat de organisatie nu al broedt op een spectaculaire wederopstanding in 2026?

Lees meer »

Na de spannendste 24 uur, volgt nu de race tegen de klok op Tomorrowland: “Een van de triestige momenten uit onze geschiedenis”

Oef. Een collectieve zucht van opluchting gonsde donderdagavond over Tomorrowland. Het terrein is na de brand die de mainstage vernietigde, veilig genoeg bevonden door experts. Het festival kan dus effectief doorgaan. De voorbije 24 uur waren een van de spannendste in hun geschiedenis, de komende uren wordt hun grootste race tegen de klok ooit.

Lees meer »

OPROEP. Vertrek jij dit keer niet als één gezin op vakantie?

Een gezellige gezinsreis waarbij koppels met hun kroost op vakantie vertrekken is vaak de standaard in de zomermaanden. Maar er zijn evengoed mensen die de gezinsreis aan de kant schuiven dit jaar. Die kiezen om apart op vakantie te vertrekken en de kinderen (of een deeltje) mee te nemen. Om zo écht op adem te komen.

Lees meer »

Yassine en Hicham werkten jarenlang in het zwart voor de overheid: “Heb zelf geen papieren, maar poetste wel in asielcentra” 

Geen geldige verblijfspapieren hebben en toch werken voor de overheid, Yassine en Hicham deden het allebei jarenlang. Via onderaannemers werkten ze voor overheidsbedrijven als Fedasil, Infrabel en De Lijn. "Ik poetste bijvoorbeeld toiletten in asielcentra", zegt Yassine. De overheidsbedrijven reageren dat ze hun onderaannemers op verschillende manieren controleren. Tegelijk vinden ze dat de onderaannemers zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeel.

Lees meer »