Vermiste Koekelaarse landschildpad duikt na drie (!) jaar plots op in Houtem: “Op zijn gemak ruim 30 kilometer gewandeld”

De Griekse landschildpad Baymax heeft er een onwaarschijnlijk avontuur opzitten. Drie jaar geleden verdween hij plots uit de tuin van het gezin van Doreen Peursum (34) uit het Koekelaarse dorp Bovekerke. Met man en macht werd een maand lang gezocht. “We hadden de hoop opgegeven om onze schildpad ooit nog levend terug te vinden, tot we plots nieuws kregen uit Houtem, een dorp hier ruim 30 kilometer verderop.”

Een schildpad was een dier dat al lang op de bucketlist stond van Doreen Peursum. Zes jaar geleden kon ze een Griekse landschildpad adopteren via SOS Reptiel. Het dier, dat gevonden werd in een illegaal transport, werd gechipt en met de nodige documenten ging Doreen huiswaarts.

Haar man en drie kinderen waren, net als zijzelf, meteen verzot op hun nieuwe huisdier. In de tuin hadden ze een stevige omheining geplaatst waar het dier elke ochtend genoot van zijn groene ontbijt. “We gaven de schildpad de naam Baymax, verwijzend naar het hoofdpersonage uit de film Big Hero 6. Een knuffeldier is het natuurlijk niet, maar het is fantastisch om naar te kijken”, vertelt Doreen.

Vermist

Op een ochtend in de zomer van 2021 was Baymax nergens te zien. Het gezin lanceerde een oproep via Facebook die veelvuldig werd gedeeld, ze gingen een maand lang overal op stap in de hoop de schildpad te vinden. Het was om moedeloos van te worden en uiteindelijk gaven ze de hoop op. Een nieuwe schildpad kwam er niet en het buitenverblijf werd afgebroken.

Drie jaar later keken ze in Houtem, een dorp bij Veurne, vreemd op toen daar plots een landschildpad over de weg liep. Zoals dat gaat, dropte iemand een foto in een Facebookgroep en dat werd opgemerkt door dorpsbewoner Diederik D’Hert. Die is een grote natuurliefhebber en kent wel wat van schildpadden. “Ik weet dat je speciale documenten nodig hebt om zo’n dier te houden. Het kon ook gechipt zijn. Uiteindelijk bleek dat het geval te zijn. Ik gaf het chipnummer door aan de bevoegde federale overheidsdienst die op zijn beurt de eigenaar contacteerde.”

Verrassend telefoontje

Terug naar Koekelare waar Doreen het meest verrassende telefoontje uit haar leven kreeg. “Is dit het chipnummer van jouw vermiste schildpad”, vroeg de stem aan de andere kant van de lijn. “Ik viel bijna van mijn stoel, want het nummer klopte inderdaad. Hoe kan onze schildpad in zijn eentje in drie jaar tijd meer dan dertig kilometer hebben gestapt zonder ook maar één schrammetje? Blijkbaar had niemand de schildpad zien lopen of er melding van gemaakt. Hij is ook niet aangereden geweest en vond blijkbaar voldoende eten en drinken onderweg om in leven te blijven. Het is ons een raadsel waar Baymax de voorbije drie jaar heeft gezeten, maar we zijn vooral opgelucht dat hij in goede handen is. We bouwden opnieuw een mooi buitenverblijf met een serre en een stevige omheining van zestig centimeter hoog. De aardbei waar hij destijds zo op verzot was, smaakt hem nog steeds, maar de komkommer laat hij voorlopig links liggen. Hij zal nog even moeten bekomen, net zoals wij (lacht).”

Oproep

Doreen wil graag nog iets kwijt: “Als iemand een dier vindt, houd het dan zeker niet zelf. Ga eerst na of het gechipt is, zodat het opnieuw naar de rechtmatige eigenaar kan. Anderzijds wil ik met mijn verhaal ook mensen steunen die een dier hebben dat vermist is. Geef de moed zeker niet op.”

Diederik is blij dat de landschildpad zijn thuis heeft gevonden. “Het kan best zijn dat hij helemaal alleen die afstand heeft overbrugd. Geef een schildpad tijd en wat geluk en hij kan dat. Ik heb enkel mijn plicht gedaan. Mocht ik zelf een dier kwijt zijn, zou ik ook blij zijn als de vinder het meldt.”

Voor Doreen is Diederik alvast haar grote held. (GUS)

The post Vermiste Koekelaarse landschildpad duikt na drie (!) jaar plots op in Houtem: “Op zijn gemak ruim 30 kilometer gewandeld” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beselare begint in de ban van de Heksenstoet te geraken

Langzaam maar zeker nemen de heksen, met aan het hoofd Sefa Bubbels, Beselare in. Wie door het dorp rijdt kan er niet naast kijken. Overal duiken ze op in het straatbeeld, de ene al angstaanjagender dan de andere.
The post Beselare begint in de ban van de Heksenstoet te geraken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trump draait importkraan dicht: wie betaalt de rekening?

Sinds Donald Trump opnieuw in het Witte Huis zit, is hij bezig met een stevige hertekening van de wereldhandel. Hij gebruikt invoerheffingen, een soort extra belasting op buitenlandse producten, als drukmiddel. Zijn boodschap is duidelijk: bedrijven moeten in Amerika produceren, of extra betalen.

Lees meer »

Crowdfunding voor papa Michael (36), die al ruim maand in coma ligt na zwaar motorongeval: “Hij is geliefd omdat hij écht is”

Ruim een maand geleden kwam Michael Ballegeer (36) uit Brugge zwaar ten val met zijn motorfiets. Sindsdien ligt hij, gesteund door tientallen familieleden en vrienden, nog steeds in een coma in het ziekenhuis. Ondertussen werd een crowdfunding opgestart: die moet zijn partner Elisa en twee (plus)kinderen ademruimte bieden. De teller staat op ruim 10.000 euro. “Hij was iemand die alles

Lees meer »

“Goedendag-bonjour”: klacht tegen geliefde conducteur die reizigers in twee talen verwelkomde, is gegrond

Ilyass Alba, de geliefde NMBS-conducteur die in Vlaanderen reizigers begroette met “goedendag-bonjour”, ging wel degelijk in de fout volgens de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. Op het deel van het traject waar hij zich toen bevond, mocht hij de reizigers enkel in het Nederlands aanspreken. De NMBS pleit opnieuw voor soepelere, meer klantvriendelijke taalregels.

Lees meer »

Ring van Brussel, luchthaventram en een zeesluis: dit weten we al over de grote Vlaamse infrastructuurplannen

Van een fietsbrug over de Schelde tot de Limburgse Noord-Zuidverbinding: de Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de infrastructuurinvesteringen van de komende jaren. Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) mag de rest van de regeerperiode 2,2 miljard euro per jaar uitgeven aan infrastructuur. Waar precies? Naast een aantal grote infrastructuurwerken is er een lange lijst projecten waarin

Lees meer »

“Deden bijna alles perfect”: Pogacar sprint naar de zege op Mûr-de-Bretagne en pakt het geel, maar maakt zich zorgen om gevallen superknecht

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »