KIJK – 35.000 toeschouwers op vernieuwde Gouden Boomstoet in Brugge: ontdek het hier in tekst en beeld

Zondagnamiddag trok de Gouden Boomstoet door de straten van Brugge. Vele tienduizenden belangstellenden daagden op voor dit evenement. Het was zeven jaar geleden dat deze stoet georganiseerd werd.

1500 figuranten namen deel aan de Gouden Boomstoet. Brugge Plus gaf de opdracht aan artistiek directeur Tom Ternest om de stoet aan te passen aan een hedendaags publiek.

Want de vorige editie, die nog teveel geënt was op het concept dat Antoon Viaene in de jaren 1950 uitdokterde, bleek verouderd en werd onvoldoende gesmaakt.

Vernieuwd concept

Op advies van historicus Jan Dumoleyn werden enkele aanpassingen gedaan. Zo werd Jan Breydel in het tafereel van de Guldensporenslag vervangen door Jan Heem.

Onder de Vikingen, zonder hoorntjes, bevonden zich enkele vrouwelijk krijgers. Ook de kruistochten kregen een historische correctie: geen gevangen Moren maar kruiden en boeken uit het Oosten. En de Duitse Hanze mocht deelnemen, in 1958 was dit niet het geval bij de creatie van de stoet.

Samen met regisseur Dominique Deckers en algemeen coördinator Kasper Verhelst creëerde Tom Ternest een nieuw spektakel, met veel meer interactie met het publiek. En de Brugse Zotten zorgden voor de nodige humor.

Actueel luik

Er was ook een hedendaagse knipoog: velen zullen wel de link gelegd hebben tussen de middeleeuwse pest en corona. Voor het actuele luik zorgde de Antwerpse kunstenares Elise Eeraerts.

Zij bracht als sluitstuk van de stoet symbolisch de afgebrande top van het Belfort terug naar Brugge: een replica van de spits die in de 15de eeuw de Halletoren bekroonde.

Al diende haar man Roberto het meterslange hedendaagse kunstwerk af te werken. Want de kunstenares werd mama en vertoefde de voorbije week bij haar pasgeboren baby.

Centraal in de vernieuwde Gouden Boomstoet stond het huwelijk van Margareta van York met Karel de Stoute in 1468. Toen was dit huwelijk de aanleiding tot een tiendaags feest in Brugge.

Het huidige spektakel viel uiteen in vier hoofdstukken: de Bruggelingen verwelkomden de Engelse prinses Margareta, ze gaven haar een geschiedenislesje over het graafschap Vlaanderen, het huwelijksfeest en de hedendaagse interpretatie met het kunstwerk van Elise Eeraerts.

Klein minpuntje

Wat het meeste indruk maakte, waren de mooie kostuums en de geslaagde dansjes. Enkele acrobaten beklommen de tribunes.

De fraai geborduurde Franse lelies werden door gedetineerden in de Brugse gevangenis. In schril contrast hiermee stond de scene van de vermoorde Karel de Goede. Bruggeling Timothy Gurdebeke moest meer dan twee uur lang stil zitten en een lijk incarneren…

Een klein minpunt. Zonder programmaboekje was het onmogelijk om elk tafereel te vatten. Figuranten die taferelen moesten duiden werden vaak overstemd door muziekkorpsen in de volgende groep.

(Tekst: Stefan Vankerkhoven Beeld: Davy Coghe)

The post KIJK – 35.000 toeschouwers op vernieuwde Gouden Boomstoet in Brugge: ontdek het hier in tekst en beeld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vijfde keer, goede keer? Dartsfenomeen Luke Littler zakt al voor de vierde (!) keer voor theorie-examen en mag niet in al gekochte auto rijden

In het dartscircuit loopt alles op wieltjes voor wereldkampioen Luke Littler, maar daarnaast loopt er soms toch nog iets mis bij het Britse dartsfenomeen. De 18-jarige Littler wist al voor de vierde (!) keer zijn theorie-examen niet tot een goed einde te brengen. Opvallend: de Brit heeft al langer een wagen gekocht, maar zal dus nog even moeten wachten om

Lees meer »

Dit zijn de broers die Tomorrowland ook nu weer laten opveren: “Als we elkaar niet hadden, hadden we het niet overleefd”

Woensdagavond stond de mainstage nog in lichterlaaie en leek Tomorrowland 2025 gedoemd om te mislukken. Nog geen 48 uur later zwaaien de poorten van het festival tóch open. Op twintig jaar tijd is Tomorrowland een machine geworden die quasi niet te stoppen valt. Het geheim? Twee broers die al veel zwarte sneeuw zagen, maar telkens weer opveerden. En ondertussen over

Lees meer »

Dwangtoezicht of intrekking? Coalitiepartners leggen elk eigen voorstel voor rond omstreden inschrijvingsbeleid

Het is niet omdat Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) eist dat het systeem van de woonstcontroles bij nieuwkomers met een niet-Belgische achternaam op de schop gaat, dat burgemeester en partijgenoot Pieter De Crem daar gevolg aan zal geven. Zijn partij wil ‘slechts’ een aanpassing van het besluit. Kwade coalitiepartner N-VA dient een eigen agendapunt in, waarin de volledige intrekking wordt

Lees meer »

Fred Bervoets stelt opnieuw tentoon in De Zwarte Panter, de galerie waarmee hij al bijna zestig jaar ‘getrouwd’ is: “Waarom ik steeds mezelf schilder? Ik ben de enige mens die ik ken”

Zou zelfs hij nog weten de hoeveelste keer het is? Fred Bervoets (83) stelt tot midden september tentoon in galerie De Zwarte Panter, de oudste nog bestaande van het land en sinds de oprichting ervan in 1968 onlosmakelijk verbonden met de Antwerpse, in Burcht geboren schilder. “Ik ben een werkman, en de kunst is mijn leven.”

Lees meer »

En toen stond de main stage in enkele minuten in lichterlaaie: reconstructie van de zwartste dag voor Tomorrowland

Het vuur op het hoofdpodium van Tomorrowland ontstond wellicht – al is dat nog onbevestigd – tijdens het uittesten van een vuurwerkkanon. In geen tijd stond het gigantische podium in lichterlaaie. Maar een dikke twee uur na de brand was de organisatie formeel: “Tomorrowland 2025 gaat gewoon door. Weliswaar zonder main stage.” Reconstructie van de avond waarop Tomorrowland voor één

Lees meer »