Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan

Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan. Alle twaalf installaties zullen begin september afgebroken worden. Dat heeft het stadsbestuur deze week beslist. Wat rest is een boek en de kans op andere, toekomstige invullingen van ondergewaardeerde Brugse plekjes.

Op 1 september valt het doek over de Triënnale Brugge. Sedert midden april hebben twaalf hedendaagse kunstenaars en architectenbureaus evenveel Brugse plekjes ingepalmd. Hun installaties bieden een tijdelijke meerwaarde voor onderbenutte plaatsen in de binnenstad en in West-Brugge.

Tijdelijk

Het stadsbestuur wenst geen van die twaalf kunstwerken aan te kopen. Zelfs niet de mooie, grote bronzen laarzen van Ivan Argote op de Speelmansrei. “Met zijn beslissing staat de visie van het college op dezelfde lijn van het opzet van de Trinnale, die tijdelijke ingrepen beoogt. De beslissing is niet ingegeven door budgettaire redenen. De kunstenaars blijven eigenaar van hun werk en zullen het volgende maand verwijderen”, stelt schepen Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus.

Het betekent dat vier Brugse Triënnales slechts één blijvertje opleverden : de ‘Collonade’ van architect Gijs Van Vaerenbergh uit 2021 – een roestbruine doolhof van zuilen – prijkt nog altijd in het Baron Ruzettepark. Maar volgens Franky Demon heeft de huidige Triënnale een aanzet gegeven om in de toekomst nog gebruik te maken van onder meer de tuin van het Kapucijnenklooster in de Hauwerstraat en om de open ruimte in Sint-Obrechtstraat te blijven hanteren als buurtparkje. De banken en het raamwerk van deze gemeenschapstuin verdwijnen er, maar de weelderige planten worden behouden.

Boek

Wat rest na de editie 2024 – op cijfers over het aantal bezoekers is het nog wachten – is het boek ‘Futuring Spaces of Possibility’. Hierin verdiepen curatoren Shendy Gardin en Sevie Tsampalla zich in de transformatieve kracht van tijdelijke infrastructuren. Alle installaties en nevenprojecten komen uitvoerig aan bod.

Maar het interessantste luik van deze publicatie is het laatste hoofdstuk over toekomstmogelijkheden. Koen Timmerman, beleidsmedewerker van de Stad Brugge, belicht in een gesprek met architect Joachim Declerck dé grote uitdaging van Brugge: de vereiste stedelijke transitie in het kader van de klimaatverandering. Daarin kan het beter benutten van bepaalde plekken, zoals voor de Triënnale, een belangrijke factor zijn.

‘Futuring Spaces of Possibility is uit bij MER. Books, telt 264 pagina’s en kost 29,90 euro

The post Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Naaktkat die in mini-Bentley door kerk rijdt op huwelijk Mister Gay Belgium-organisator, zorgt voor hilariteit: “Het meest wonderbaarlijke dat ooit in een kerk is gebeurd”

Het huwelijk van Mister Gay Belgium-organisator Bram Bierkens en voormalig Mister Gay Europe Raf Van Puymbroeck is er eentje dat nog lang zal blijven nazinderen. Een filmpje waarin een naaktkat in een speelgoedauto door de kerk rijdt, doet druk de ronde. De video werd al meer dan 10 miljoen keer aangeklikt.

Lees meer »

Slechts vier van geplande 51 trajectcontroles blijven overeind

Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) zet de schaar in de gewestelijke trajectcontroles. Momenteel telt onze provincie er 86. Eind juni stonden er nog 51 dossiers open. Die worden nu bijna allemaal afgevoerd, slechts langs vier trajecten zullen effectief camera’s geïnstalleerd worden.
The post Slechts vier van geplande 51 trajectcontroles blijven overeind appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen internationale acts meer op ‘Tien om te zien’: “De enige betaalbare uitzondering? Nederlandse artiesten”

De zomer is nu pas echt begonnen, want sinds gisteren verzamelen Anne De Baetzelier, Willy Sommers, Aaron Blommaert en Laura Tesoro in Westende voor een nieuw seizoen van ‘Tien om te zien’. Het muziekprogramma staat garant voor zomerse feestjes aan zee, maar steekt in een compleet nieuw jasje. En daar zijn niet alle artiesten blij mee. Wat wijzigt er en

Lees meer »

“Eén foto volstaat om identiteit van soldaat en zijn gezin te achterhalen”: waarom onze militairen onherkenbaar zullen zijn tijdens het defilé op 21 juli

Defensieminister Theo Francken (N-VA) heeft beslist dat bijna alle militairen die deelnemen aan het defilé op de nationale feestdag voor de allereerste keer een buff moeten dragen. Deze sjaal, die het gezicht bedekt tot onder de ogen, moet ervoor zorgen dat de soldaten enkel onherkenbaar in beeld komen. Maar waarom is dat belangrijk? En welke risico’s lopen onze militairen? HLN-techexpert

Lees meer »

“Eén buiten, één binnen”: hoe het VK en Frankrijk de migratie over het Kanaal willen beperken

De Britse premier Keir Starmer heeft een akkoord gesloten met de Franse president Emmanuel Macron om de toenemende migratie over het Kanaal het hoofd te bieden. Voor iedere migrant die het VK terugstuurt naar Frankrijk, zal het VK een migrant accepteren via een "gecontroleerde, veilige en legale weg". Dit jaar zijn al 20.000 migranten het Kanaal overgestoken, een nieuw record.

Lees meer »

Vlaamse eretekens voor onder meer Willem Vermandere

De Vlaamse regering reikt vandaag/vrijdag, op de Vlaamse feestdag, eretekens uit aan gymnaste Nina Derwael, aan Imec-topman Luc Van den Hove en aan kleinkunstlegende Willem Vermandere. Nieuw is dat er voortaan ook telkens een ereteken gaat naar iemand die zich heeft ingezet voor de mensenrechten. Dat ereteken gaat naar Simon Gronowski en Koenraad Tinel, een duo dat op een ongewone

Lees meer »

Bohdan Zavalishyn is ‘Mr. Fleur’ in ‘Alegría –In A New Light‘ en is te zien in ‘Cirque du Soleil’ in Knokke-Heist: “Dit is hetzelfde als in een Olympisch Team zitten”

Van 25 juli tot en met 24 augustus houdt ‘Cirque du Soleil’ met ‘Alegría – In A New Light’ halt in Knokke-Heist. De voorstellingen worden gehouden in de Grand Chapiteau.
The post Bohdan Zavalishyn is ‘Mr. Fleur’ in ‘Alegría –In A New Light‘ en is te zien in ‘Cirque du Soleil’ in Knokke-Heist: “Dit is hetzelfde als in een

Lees meer »