Nadat Jonas de handtas van een oudere dame met geweld heeft gestolen, kreeg de minderjarige de kans om met Herstelgericht Groepsoverleg (Hergo) in een groepsgesprek op zoek te gaan naar herstel. “Er vond tussen deze partijen een mooi proces plaats, waarin ze in gesprek gingen met elkaar, en beiden in staat waren te kijken naar de persoon achter de feiten”, zegt herstelbemiddelaar en Hergo-moderator Sara Jonckheere.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”
COHEsie, de dienst voor herstelgerichte en constructieve afhandeling (HCA), zet zich in voor minderjarigen, benadeelden en hun omgeving naar aanleiding van jeugddelicten. “Onze dienst heeft als missie minderjarigen die delicten plegen te begeleiden bij het nemen van verantwoordelijkheid voor hun daden en het herstellen van de schade die ze hebben veroorzaakt aan hun slachtoffers en de gemeenschap. Wij ondersteunen de minderjarigen en hun context alsook de slachtoffers bij het zoeken naar een constructieve manier van herstel”, duidt Sara.
Er vond een Hergo plaats op de HCA-dienst in Kortrijk. Een tijd geleden werd Carole door twee jongeren van haar handtas beroofd in de Kapittelstraat. “Het heeft het slachtoffer geholpen om de angst waarmee ze na de feiten zat grotendeels weg te nemen. Haar vertrouwen in het goede van de mens werd hierdoor ook hersteld. De jongere kreeg de kans zijn verantwoordelijkheid op te nemen naar haar toe.”
“Hij werd geconfronteerd met de gevolgen die de feiten hadden voor het slachtoffer, en kreeg de kans om zaken te doen om deze gevolgen te herstellen. Hij bood zijn excuses aan, en deed een aantal zaken voor zijn slachtoffer, waardoor hij ook een andere kant van zichzelf kon laten zien. We zijn nu een aantal maanden verder, en de jongere en de dame houden nog steeds contact met elkaar, en doen soms dingen samen”, aldus Sara.
The post Hoe een diefstal tot een onverwachte band leidde: “De jongere en de dame houden nog steeds contact met elkaar” is provided by KW.be.