Michel Bol bergt zijn accordeon definitief op: “Accordeonmuziek zorgt voor ambiance”

Na Tournée Musicale besloot Michel Bol (80) zijn accordeon definitief op te bergen. “Het was een mooi afscheid”, vertelt de man die met zijn accordeon voor veel plezier zorgde.

“Ik was blij dit te kunnen doen in een organisatie van Prime Productions”, vertelt Michel Bol. “Wat die mensen presteren en organiseren voor de gemeente is heel belangrijk. Ik kon afscheid nemen in café Spoorlijn 64 bij Kristof die me regelmatig uitnodigt voor een optreden op de tonen van La Paloma in een duet met mijn muzikale vriend François Toorré.”

Het muzikaal leven van Michel begon op jonge leeftijd. “Op zevenjarige leeftijd kreeg ik zes jaar privé muziekles van Romain Dobbelaere. Ik kreeg er notenleer en leerde er accordeon spelen. Daarna speelde ik in verschillende bandjes. Het begon onder andere bij The Music Band waarmee we wijkfeesten en bals speelden en eindigde bij het Sextet van Wilfried Heveraedt, waarmee we tal van artiesten zoals James Lloyd van de hit ‘Keep on Smiling’ begeleidden.”

“Muzikantjes van toen zijn nu de echte steunpilaren van de fanfare”

“Intussen speelde ik ook saxofoon en basgitaar en stond ik ook soms in voor de zang. We speelden praktisch in alle zalen van West- en Oost-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Ik werkte bij Picanol in het vroege ploegsysteem om te kunnen repeteren en optreden. Want elk weekend traden we op en we repeteerden twee keer per week. Daarnaast kwam er ook nog heel wat papierwerk bij kijken.” Toen het succes van de orkesten verdween, trad hij nog elf jaar op met zijn discobar Valencia.

Tijdens corona

Al op jonge leeftijd werd Michel lid van de fanfare en haalde de medaille van 35 jaar muzikant als saxofonist. “Ik bewaar heel mooie herinneringen aan het korps. Zo hadden we bij onze concerten ook een accordeonensemble Vooral aan het jongerenensemble, waar ik een enthousiaste groep muzikanten onder mijn hoede had, koester ik de mooiste herinneringen. Het doet me vooral plezier dat de muzikantjes van toen, nu de echte steunpilaren geworden zijn van het korps.”

Later werd Michel met zijn accordeon een vaste muzikale gast op muzikale evenementen en daarnaast was hij ook nog jaren verkeersregelaar aan de Vrije Basisschool. Maar de meeste bekendheid heeft bij wellicht verworven met zijn optredens tijdens de coronaperiode. Elke avond stond hij bij Keerpunt, zo heet het monument in centrum Zonnebeke, deuntjes te spelen voor de zorgverleners. Ook ging hij spelen aan de gebouwen van rusthuizen in Zonnebeke en Passendale. “Door corona werd me heel duidelijk dat muziek een universele taal is om mensen te verbinden, blij te maken en te bedanken.”

Mensen zien genieten

Nu zal het accordeon van Michel definitief zwijgen. “Ik wilde graag eindigen in schoonheid en dat kon niet beter dan bij Prime Productions. Ik ben al twee keer ziek geweest en ook met mijn vingers gaat het niet meer zo goed om accordeon te spelen. Ik zal het wel missen.”

“De muziek heeft me veel gegeven en ik heb genoten. Genieten kan ik van alle genres muziek. Mijn accordeon was mijn lievelingsinstrument. Je kunt je immers al spelend tussen de mensen begeven en zingen. Accordeonmuziek brengt onmiddelijk ambiance. De mensen zien genieten, zingen en dansen is het mooiste wat er is. Moest ik alles kunnen overdoen, deed ik het opnieuw. Ik ben zo dankbaar.” Michel zal voor altijd verbonden blijven met zijn accordeon en als we het heel mooi vragen, toch nog wel enkele deuntjes spelen…

The post Michel Bol bergt zijn accordeon definitief op: “Accordeonmuziek zorgt voor ambiance” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik stond te beven als een blad”: Anna (86) bekomt van aanrijding tegen haar gevel naast gevangenis Ieper, dader uit Roeselare gevat

“Of ik thuis was? Ja nink zeker! Ik dacht dat ik er iets aan ging overhouden.” De 86-jarige Anna Derck doet het verhaal van een recente aanrijding tegen haar gevel op de benedenverdieping van een flatgebouw op de hoek van de Elverdingestraat en het Minneplein, naast de gevangenis in centrum Ieper. Intussen is de aanrijder gevonden, een man uit Roeselare.<br

Lees meer »

Nederlandse ruiter wordt onwel tijdens paardenwedstrijd in Minderhout en overlijdt in ziekenhuis: “Deed wat hij het liefste deed toen hij overleed”

De European Cup in Minderhout (Hoogstraten), een paardenwedstrijd voor niet-professionele ruiters, werd zaterdagnamiddag even stilgelegd omdat de Nederlandse ruiter Jan Mathijssen (63) aan de finish onwel was geworden. Hij kreeg direct verzorging, maar overleed enkele uren later in het ziekenhuis. “Hij deed op het moment van zijn overlijden wat hij het liefste deed.”

Lees meer »

West-Vlaamse frietreus Clarebout Potatoes overgenomen door Amerikaanse Simplot

Het West-Vlaamse Clarebout Potatoes, gespecialiseerd in diepvriesfrieten, wordt overgenomen door het Amerikaanse voedings- en landbouwbedrijf Simplot. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt in een persbericht., zonder financiële details te geven.
The post West-Vlaamse frietreus Clarebout Potatoes overgenomen door Amerikaanse Simplot appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brussels Parlement houdt 5 procent van parlementaire vergoeding in

Het Brussels Parlement heeft donderdag tijdens zijn laatste zitting voor het zomerreces unaniem beslist om, in afwachting van een herziening in overleg met de andere parlementen, tijdelijk vijf procent van de parlementaire vergoeding in te houden. Dat gebeurt vanaf de start van de parlementaire zitting 2025-2026.

Lees meer »

Bryan Coquard krijgt gele kaart en boete voor botsing met Philipsen, Fransman reageert aangeslagen: “Het was echt niet mijn bedoeling”

Een gele kaart, boete, puntenaftrek en verschillende schaafwonden. Dat is de balans die de Fransman Bryan Coquard (33) na etappe drie in de Tour kan opmaken. De renner van Cofidis botste met Jasper Philipsen in de tussensprint, waana onze landgenoot stevig ten val kwam en noodgedwongen de Tour moest verlaten. Coquard reageerde na afloop aangeslagen op het incident.

Lees meer »

Destijds op hoongelach onthaald, maar 70 jaar na datum is ufo-waarneming in Lotenhulle nog lang niet vergeten: gedenksteen voor vliegende schotels gerestaureerd

Niet alleen ín Lotenhulle valt er heel wat te zien, maar ook erboven dient zich weleens een spectaculair zicht aan. Een ufo bijvoorbeeld. Deze maand is het zeventig jaar geleden dat paracommando Marin Vandercruyssen en twintig anderen vijf vliegende schotels spotten boven de E5 (nu E40). De waarneming leverde het eerste Belgische ufo-monument op, dat na 21 jaar een restauratie

Lees meer »