Doet Club Brugge voldoende om racisme te bannen uit haar stadion?

De kans is groot dat de Nationale Kamer tegen Discriminatie en Racisme Club Brugge veroordeelt wegens het wangedrag van de North Fanatics zondag op Sclessin in Luik. Naast een boete of zelfs een speeldag zonder publiek kan Blauw-Zwart een alternatieve straf opgelegd krijgen, zoals het ondernemen van concrete acties tegen racisme. Doet Club Brugge op dat vlak wel voldoende? Een overzicht van wat Club tot nu toe op eigen initiatief al gedaan heeft.

Club Brugge heeft 34 hooligans, die zondag de Kühnen-groet brachten voor de match tegen Standard Luik geïdentificeerd en een stadionverbod gegeven. Een van hen was een werknemer en is op staande voet ontslagen.

Ethische code

Blauw-Zwart wijst erop dat deze voetbalvereniging, naast een reglement van inwendige orde, een ethische code, uniek in het Belgische voetbal, heeft. Deze ethische code is een charter zoals dat in de bedrijfswereld al goed ingeburgerd is maar bij sportclubs heel wat minder. Slechts een heel beperkt aantal Europese voetbalclubs beschikt over een dergelijk uitgewerkt ethisch kader.

Club speelde eerder al met ‘No to racism’ als shirtpartner. Het boek dat Club uitgaf, ‘De beer en zijn sjaal’, helpt mensen bewust te maken dat racisme hoegenaamd niet thuishoort in het voetbal. Het boek heeft liefst 200.000 lezers bereikt en al heel wat prijzen mogen ontvangen. Het illustreert volgens Club Brugge dat ook een kleinschalig initiatief een groot bereik kan hebben in een sensibiliseringsbeleid.

Rode kaart

Het project van de Club Brugge Foundation ‘Geef racisme de rode kaart’ is een scholenproject, met een lessenpakket. Heel wat scholen bieden het aan. De rode kaart is voor elke voetballiefhebber een herkenbaar symbool. Ook voor dit project heeft Club erkenningen gekregen uit Vlaanderen en Europa. Het maakt volgens deze Brugse vereniging duidelijk dat dergelijke inspanningen lonen en effect hebben.

‘Niet met ons’ is een campagne die inspeelt op het probleem dat meldingen van wangedrag pas achteraf gebeuren en via omwegen laattijdig bij de juiste persoon terecht komen. De boodschap houdt in dat wie discrimineert of zich tot racisme verlaagt, niet spreekt in de naam van Club Brugge. Via QR codes op elk zitje in het stadion kunnen supporters onmiddellijk de dichtstbijzijnde steward verwittigen.

The post Doet Club Brugge voldoende om racisme te bannen uit haar stadion? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Als het rustig is, werk ik 14 uur per dag”: meer dan 70.000 volgers kijken hoe ‘kleine Belg’ Jef Verrycken (27) duizenden hectaren Australische landbouwgrond bewerkt

Duizenden hectaren, tienduizenden volgers en dorsers van honderdduizenden euro’s: het leven van Jef Verrycken (27) laat zich makkelijk in cijfers vertalen. De Willebroekenaar deelt zijn leven als loonwerker van een Australisch landbouwbedrijf via sociale media met één boodschap. “De tijd van de riek en het trekpaard is voorbij”.

Lees meer »

Gemeente wil strengere regels hanteren voor asbest: “We moeten leren uit deze situatie”

Het gemeentebestuur van Kapelle-op-den-Bos gaat strengere regels hanteren inzake asbest. Dat is beslist nadat opschudding was ontstaan toen er mogelijk asbest werd ontdekt in een berg grond die achter de technische loods van de gemeente werd bewaard. Oppositiepartijen Groen, Vlaams Belang en N-VA hebben daarom de komst van een deontologische commissie gevraagd. “Er moet inzicht getoond worden dat er fouten

Lees meer »

Na anderhalf jaar is vermiste kat Snoes eindelijk weer thuis: “Konden het eerst niet geloven”

Het is een scenario dat veel kattenbaasjes vrezen: je huisdier verdwijnt plots en blijft maandenlang spoorloos. Voor het gezin van Ines Martens (30) uit Grobbendonk werd die nachtmerrie werkelijkheid. Anderhalf jaar lang was er geen enkel spoor van hun kat Snoes. Tot vrijwilligers van het zwerfkattenproject in Berlaar en Dierenbescherming Mechelen onverwacht een doorbraak forceerden.

Lees meer »

Apple in beroep tegen EU-boete van 500 miljoen euro

De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft beroep aangetekend tegen een Europese boete van 500 miljoen euro. De Europese Commissie legde die eind april op omdat het bedrijf volgens haar inbreuk pleegde op de nieuwe Europese regels over digitale markten.

Lees meer »

Alex (15) uit Amerika leert over WO I in Ieper dankzij Rotary: “Mensen ontmoeten is de beste bron voor vrede”

De link tussen een 15-jarige Texaan en de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen: Alex Magid uit Houston kon woensdag de naam van zijn overoudoom David Fenson terugvinden op de Memorialmuur van Tyne Cot Cemetery in Passendale. “Thuis werd er wel eens gesproken over hem, maar nu ik die naam op de muur zie staan, is dat wel speciaal”, vertelt hij. Alex

Lees meer »