Knokke-Heist activeert hitteplan om potentiële overlast door (jonge) toeristen te vermijden: “Nemen geen risico’s”

Wie vandaag Knokke-Heist binnenreed langs de hoofdbaan moest verplicht langs de politie passeren. En ook op het strand en in de winkelstraten waren agenten zichtbaar aanwezig. In Knokke-Heist is dinsdag dan ook het hitteplan afgekondigd. Daarmee willen ze in de kustgemeente op warme dagen potentiële overlast – vaak door Noord-Franse jongeren die het minder nauw nemen met de plaatselijke regels – inperken. Al is ook de ‘knalpotterreur’ een aandachtspunt. Wij gingen mee in het zog van de politie.

Het is de voorbije jaren een kwalijke traditie geworden in Knokke-Heist. Op hittedagen worden ze vaak overspoeld door groepen jongeren – veelal Noord-Fransen – die overlast veroorzaken. Dat gaat van foutief parkeren tot het beschimpen van handelaars, achterlaten van zwerfvuil en geluidsoverlast. Ook op het strand lappen ze regelmatig de regels aan hun laars. In de kustgemeente zagen ze het de voorbije zomers allemaal passeren. Om dat te vermijden werken ze in Knokke-Heist met zogenaamde ‘hittedagen’. Op die dagen voert de politie extra controles uit en springen ook de gemeenschapswachten bij. Dinsdag was één van die dagen.

“Of het écht nodig is, valt op voorhand moeilijk te voorspellen”, zegt korpschef Steve Desmet. “We willen vooral voorbereid zijn. We weten dat wanneer de temperaturen in het binnenland en in Noord-Frankrijk richting 28 graden en meer gaan, dat er meer mensen richting kust en Knokke-Heist komen. En daar spelen we op in.”

20-tal agenten

Concreet zette de politiezone dinsdag een twintigtal mensen extra in die zich specifiek bezighouden met het inperken van overlast. Dat begint al bij het binnenrijden van Knokke-Heist via de Natiënlaan. Geen enkele chauffeur kan aan de politiecontrole ontsnappen. “En we halen ook wagens uit het verkeer om ze aan een controle te onderwerpen”, zegt de korpschef. “Daarbij kijken we onder andere naar verdacht rijgedrag, een grote groep inzittenden of bijvoorbeeld luide muziek.” Opvallend is dat er heel wat auto’s met Franse nummerplaat uitgepikt worden. Al hoeft dat gelet op de geschiedenis misschien niet te verbazen. “Al viseren we eigenlijk niemand specifiek”, vult hoofdinspecteur Steven Brouckaert aan. “Als je die mensen beleef aanspreekt vallen de reacties goed mee. Het is vooral een preventieve manier van werken.” Ogenblikken later bewijst een tussenkomt wat hij daarmee bedoelt. “T-shirt aan alstublieft. Als je zo door de winkelstraten loopt riskeer je een GAS-boete”, zegt de hoofdinspecteur tegen een Franse toerist wanneer die zijn autoraampje naar beneden doet. Ook de zogeheten ‘knalpotterreur’ – zeg maar patserwagens die luid door de straten rijden – wordt met de controles zoveel als mogelijk ingeperkt.

“We starten echt wel heel preventief om de mensen te tonen dat we aanwezig zijn en dat er in Knokke-Heist regels gelden”, vult korpschef Steve Desmet aan. “Jongeren uit Noord-Frankrijk, vaak uit de regio’s rond Rijsel en Roubaix, weten vaak niet wat hier wel of niet kan. Niet helemaal onlogisch, want omgekeerd weten wij dat ook niet altijd. Net daarom zijn we zo zichtbaar aanwezig.”

Verhoogd veiligheidsgevoel

Dat is ook op het strand en de zeedijk het geval. Zowel fietspatrouilles als agenten met de quad aan de waterlijn voeren controles uit. “We willen vooral een duidelijk signaal geven dat we in Knokke-Heist veiligheid zéér belangrijk vinden. En de zichtbare aanwezigheid verhoogt het veiligheidsgevoel. Zowel bij de eigen inwoners, tweedeverblijvers als de toeristen”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “Vooraf is het moeilijk in te schatten hoeveel volk er werkelijk naar onze gemeente afzakt. Deze zomer hebben we al enkele keren het hitteplan afgekondigd. We doen het liever een keer te veel dan dat we achteraf moeten zeggen: hadden we het maar gedaan. Iedereen is hier welkom. Maar alleen als ze zich aan de regels houden. Het moet voor iedereen aangenaam én veilig blijven.” (MM)

The post Knokke-Heist activeert hitteplan om potentiële overlast door (jonge) toeristen te vermijden: “Nemen geen risico’s” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kevin Kinnaer

In tijden van snelle roem en TikTok-successen doet Kevin Kinnaer uit Landen het anders. Al sinds zijn tiende zingt hij, en deze zomer, 30 jaar later, zet hij zijn grootste stappen tot nu toe: op 21 juli zingt hij in Spanje en op 9 augustus sluit hij met de band Okselvocht ‘Zomer in Linden’ af, op hetzelfde podium als Zornik

Lees meer »

Vlaams begrotingsevenwicht “helemaal niet in zicht”

Terwijl de Vlaamse regering bij haar start mikte op een begrotingsevenwicht vanaf 2027, vreest de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) dat het tekort in dat jaar zal oplopen tot 753 miljoen euro. De schuld dreigt tegen 2029 aan te groeien tot meer dan 100 procent van de inkomsten. De SERV ziet dinsdag in haar begrotingsadvies twee oorzaken: inflatie en de

Lees meer »

Sylvie (46) blijft achter met financiële kater nu handelspand afgebroken wordt: “Dit was een goed draaiend café, maar ik zou nu pas beginnen verdienen”

Toen Sylvie Jacobus (46) negen jaar geleden het populaire café Le relais overnam, had ze niet gedacht dat ze anno 2025 met een financiële kater zou achterblijven. Een tiental handelspanden, waaronder dat van haar, wordt binnenkort gesloopt om er een heuse nieuwbouw op te zetten. “Dit doet echt pijn”, zegt de vrouw.

Lees meer »