Veefokkerij Van Ter Bos teelt ook eigen veevoeder: “Onze koeien zijn gezond en tevreden”

De familie Demasure-Vercaemer is trotse eigenaar van het veefokbedrijf Van Ter Bos in Avelgem. Met hun Belgisch Wit-Blauwe koeien staan ze garant voor vers en kwaliteitsvol vlees. Ze zorgen met veel liefde en toewijding voor hun dieren.

In de Bosstraat in Avelgem kan je de hoeve Van Ter Bos terugvinden. De Belgisch Wit-Blauw fokkerij wordt uitgebaat door het gezin van Geert Demasure (44) en Veerle Vercaemer (43). Samen hebben ze twee dochters, Hanne (17) en Renske (15). Het bedrijf was eerst in handen van de grootouders van Geert, waarna Geert en Veerle het van hen overnamen in 2004.

“De boerderij is al lang in handen van onze familie. Eerst was het eigendom van de grootouders van Geert. Daarna hebben wij het overgenomen en geleidelijk uitgebreid tot het bedrijf dat het vandaag is. Vroeger waren er bijvoorbeeld zo’n 150 koeien, terwijl bij ons de teller op gemiddeld 450 koeien staat”, legt Veerle uit.

Vleespakketten

Wie wil proeven van de Belgisch Wit-Blauwe runderen, kan elke maand een vleespakket bestellen. “We slachten elke maand een koe, waar we dan vleespakketten van tien kilogram van maken. In die pakketten zit er onder andere gehakt, hamburgers, worst, entrecôte, rosbief, steak, stoofvlees en blinde vinken.”

“We zorgen er wel voor dat de keten zo klein mogelijk blijft. Voor het effectieve slachten gaan we naar een slachthuis, maar de pakketten maken en verkopen we allemaal zelf. Zo kunnen we garanderen dat ons vlees van topkwaliteit is”, vertelt Veerle.

Dierenwelzijn

Het welzijn van de dieren staat centraal voor Geert en zijn gezin. “Wij behandelen onze koeien met liefde en geven hen alle goede zorgen die zij verdienen. Alle dieren mogen buiten in de weides lopen en zijn ingestrooid in ligbox. Ze krijgen vers beddenstro en eigen geteeld eten. Ze zijn ook allemaal behandeld tegen wormen en schurft en als ze manken worden ze hier zelf behandeld door ons. Het zijn gelukkige dieren. Dat merk je aan alles. Ze liggen hier tevreden te herkauwen in de weide. Ze blinken als het ware in hun vel. Dat resulteert allemaal in een goede kwaliteit van het vlees, want als een koe tevreden en gezond is, wordt gaat hij dikker en zwaarder”, vertelt Veerle.

Dat Van Ter Bos een sympathiek en familiaal landbouwbedrijf is, merken ook de bezoekers. “Degene die onze vleespakketten komen ophalen, nodigen we ook uit om eens een kijkje te nemen op onze hoeve. We krijgen dan ook vaak de opmerking dat je hier de liefde voor de koeien en de landbouwstiel voelt hangen. Daar willen we echt op inzetten”, vult ze aan.

Gulden middenweg

Bij veefokbedrijf Van Ter Bos houden ze niet enkel rekening met hun dieren, maar ook met het milieu en hun ecologische voetafdruk. “Wij telen zoveel mogelijk onze eigen voeding, om op die manier onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We telen spelt, mais, gerst, gras en veldbonen. Vooral die veldbonen verlagen onze voetafdruk. Die bevatten veel eiwitten, die we anders uit sojabonen halen. Aangezien sojabonen van ver moeten komen en we veldbonen hier bij ons kweken, hebben we veel minder uitstoot. Daarin zijn we wel uniek in onze streek. We zijn het eerste veeteeltbedrijf dat daarop gesprongen is”, vertelt Veerle.

“Het is eigenlijk jammer dat boeren zo vaak in een slecht daglicht gezet worden, omdat de productie van vlees nu eenmaal nadelig is voor het milieu. Wij doen er, zoals vele andere boeren, alles aan om enerzijds zo milieuvriendelijk te werken en anderzijds een goeddraaiend bedrijf te hebben. Maar er is veel afhankelijk van de consument.”

“Als zij blijven vlees kopen van overzee, dan is dat nog meer nefast voor de natuur. De meeste mensen die vlees kopen in de supermarkt, kijken niet eens van waar het vlees afkomstig is. Dat is ook de boodschap die we met ons bedrijf willen meegeven aan de klanten: koop lokaal en niet in supermarkten. Dan weet je tenminste waar het vlees vandaan komt en in welke omstandigheden de dieren leven”, stelt Veerle.

Of de opvolging verzekerd is binnen het gezin van Geert en Veerle, blijft nog even afwachten.

Hanne en Renske helpen al volop mee met het bedrijf van hun ouders, maar weten nog niet wat de toekomst zal brengen. “Ik vind het heel leuk om mee te helpen. Als mijn partner het ziet zitten, zou ik wel graag blijven werken op de boerderij van mijn ouders. We zullen zien hoe het loopt”, vertelt Renske. (LM)

Meer informatie voor het bestellen van vleespakketten op www.puur-rund.be

The post Veefokkerij Van Ter Bos teelt ook eigen veevoeder: “Onze koeien zijn gezond en tevreden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wereldwijd gevierd om riddertitel, maar bij z’n eigen zoon blijft het stil: vete overschaduwt succes David Beckham

Zijn eerste officiële uitje als ‘Sir’ David Beckham (50), op de heilige grasmat van Wimbledon dan nog, zou een ware triomf worden. Helaas: Davids moment de gloire werd – alweer – ontsierd door zijn eigen zoon Brooklyn (26). Die lijkt niets meer met z’n ouders te maken willen hebben. Al zorgt één familielid mogelijk toch voor toenadering.

Lees meer »

Ik wilde geen wijnsnob worden, nu ben ik het toch

Hoe hatelijk zijn ze, de wijnsnobs. Betweters om wat alcohol, mondspoelers met tanine. Laura Massa had zich jaren geleden voorgenomen om geen wijnsnob te worden. Geen jargon, geen air. Maar toen hoorde ze zichzelf ineens “neen” zeggen tegen natuurwijn.

Lees meer »

Tatyana Beloy maakt als onderneemster van jouw kind een ster: “Grote mediaprojecten komen bij mij aankloppen voor nieuw talent”

Tatyana Beloy (40) weet haar zomer goed in te vullen. Voor het tiende jaar op rij organiseert ze SupaStar, een musicalkamp voor kinderen en jongeren met een passie voor showbizz. “Wat ooit begon als een zot idee met dertig kinderen, zijn er intussen meer dan duizend geworden”, vertelt ze trots vanuit de kampbasis in Edegem. Zelf koos Tatyana ervoor om

Lees meer »

De cijfers achter de 22ste editie van Spel zonder Grenzen (zaterdag 12 juli) op domein Wallemote-Wolvenhof

De weersvoorspellingen zijn alvast goed, in de ruim twee decennia dat Spel zonder Grenzen in Izegem wordt georganiseerd moest men al van alles doorstaan. Van loden hitte tot een kleine storm. Maar het SZG-team is er weer klaar voor om van zaterdag 12 juli een onvergetelijke dag te maken. We gingen eens op zoek naar de cijfers achter deze mega-organisatie.

Lees meer »

KIJK. Vluchters brengen elkaar ten val, Evenepoel belandt bijna in graskant en machtssprint van Philipsen: alle hoogtepunten van eerste Tourrit

De openingsrit in de Tour zorgde meteen voor nervositeit en animo. Vluchters Benjamin Thomas en Mattéo Vercher zorgden voor het meest knullige moment door elkaar ten val te brengen, maar ook Remco Evenepoel ging in de tweede waaier bijna tegen de grond. Jasper Philipsen sprintte uiteindelijk naar de eerste gele trui. Bekijk alle hoogtepunten in de video hieronder.

Lees meer »