“Je proeft als het ware de landbouwgrond”: ‘t Goed Ter Heule in Lauwe is een openluchtsupermarkt

Met een snoeischaar in de hand zelf je groenten en fruit plukken, terwijl enkele kippen en ganzen nieuwsgierig over je schouders meegluren. Welkom in ‘t Goed Ter Heule, de grootste openluchtsupermarkt van de regio. “Onze visie? De voedselkilometers tot nul herleiden.”

Op de grens van Lauwe en Heule, weggemoffeld in de groene buffer die de Leie met de Dronckaertstraat verbindt, ligt ‘t Goed Ter Heule. Wie de plaats niet kent of de naam nog nooit heeft gehoord, zal het al snel klasseren als de zoveelste boerderij in West-Vlaanderen. Toch beschikt deze natuurlijke hub over een compleet eigen identiteit, die nieuwkomers veelal van de ene verbazing naar de andere brengt.

“En te denken dat we eigenlijk nooit echt hebben stilgestaan bij boer worden.” Justine Dewitte (39) en Wieland Fisher (37) houden ‘t Goed Ter Heule al sinds 2018 draaiende. “Ja, het is een boerderij die al jaar en dag in handen is van onze familie, al was het geen zekerheid dat wij hier ooit zouden rondlopen. Mijn grootouders hadden hier een gemengd landbouwbedrijf en nadien hield mijn oom hier vleesveebedrijf. Mijn vader? Dit zat in de IT. Maar toen we in 2018 de kans kregen om het erf over te nemen, waagden we ons aan de sprong!”

Pompoenen alom

Justine en Wieland kozen vanaf dag één voor bio, een keuze die er niet zomaar kwam. “Er was een transitieperiode van twee jaar nodig alvorens we het biolabel kregen. En die periode werd gevuld met pompoenen. Het was relatief eenvoudig om daarmee te starten en we konden er ook alle kanten mee uit. Op een bepaald ogenblik hadden we meer dan 100 verschillende soorten. Uiteindelijk hielden we hier pompoenfeesten, waar mensen allerlei workshops konden volgen. Van het uitsnijden van een pompoen, tot het bloemschikken met de vrucht: het stond allemaal op het programma. Het heeft mee gezorgd voor de naamsbekendheid van ons bedrijf, wat de stap naar de hoevewinkel en de zelfpluktuin ook vlotter liet verlopen.”

“Meer omzet is nooit onze drijfveer”

De zelfpluktuin kwam er nadat het koppel inspiratie had opgedaan in Frankrijk. “En het is echt zoals het klinkt. In plaats van een winkelmandje en een barcodescanner krijg je hier een snoeischaar en een kruiwagen. Je trekt dus zelf het veld op, op zoek naar de groenten of fruit die je nodig hebt. In het begin moesten we het concept bijna voortdurend uitleggen, al waren de mensen laaiend enthousiast. Soms hadden we wel een enkeling die een zure bemerking maakte, genre moeme da ier nu zelve trekken of wa. Maar toch viel het idee in de smaak. Mensen maakten op die manier kennis met de oorsprong van hun voeding en wij konden dan weer de voedselketen nog korter maken. Een gigantische openluchtsupermarkt, als het ware. Het is erg intensief, want we moeten de zelfpluktuin iedere twee weken weer aanvullen. Wat we planten hangt ook af van het seizoen, maar hier kun je bijvoorbeeld je eigen aardbeien komen plukken. Verser kan het niet, je kan als het ware de landbouwgrond proeven.”

Eetcafé

Ondertussen in ‘t Goed Ter Heule uitgegroeid tot een instituut in de ruime regio, waarbij het aanbod intussen ook werd uitgebreid. “We hebben in een van de gebouwen een eetcafé ingericht. Voor ons was het belangrijk om altijd de landbouw centraal te houden. Meer omzet is nooit de drijfveer. We willen onze eigen producten hier ter plaatse kunnen aanbieden, en willen ook alle gebouwen van de boerderij een functie geven. In het weekend kun je hier ook terecht, waarbij je niet alleen iets kunt kiezen van onze drankenkaart. Ook om te eten ben je hier aan het juiste adres, maar dan wel allemaal producten van onze boerderij. Varkens-, lams- of kippenvlees wordt aangevuld met lokaal gekweekte groenten. Voor de kinderen hebben we zelfs een speciale worst-met-pureeschotel. Daarbij wordt de puree geserveerd als een vulkaan, met een gaatje in. Daar gieten we de saus in, net zoals we dat vroeger als kind graag hadden.”

De toekomst

Een duidelijke visie, een hart voor het milieu en een joviale persoonlijkheid? Dat het concept van ‘t Goed Ter Heule is uitgegroeid tot een succes hoeft niet te verbazen. Al blijft het koppel wel nog vooruit kijken. “Het is goed zoals het nu is, al spelen we wel nog met het idee om een vakantiewoning in te richten. De zolderverdieping van onze woning werd voorzien van buizen, maar wordt nu enkel gebruikt voor stockage. Misschien kunnen we die in de toekomst nog ombouwen tot een plaats waar mensen kunnen overnachten, dat zou ook wel een leuke aanvulling kunnen zijn”, besluiten Justine en Wieland.

The post “Je proeft als het ware de landbouwgrond”: ‘t Goed Ter Heule in Lauwe is een openluchtsupermarkt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Niet alleen Frankrijk wordt nóg strenger voor rokers: deze boetes en zelfs celstraffen riskeer je in vakantielanden

Op almaar meer plaatsen in Europa riskeer je deze zomer een boete als je rookt. Frankrijk verbiedt sinds vorige week roken in parken, en in andere zuiderse vakantiebestemmingen mag je ook niet vapen op het strand. HLN-reisexpert Johan Lambrechts zet voor Europese én niet-Europese landen op een rij waar je een boete riskeert en hoeveel je dan moet ophoesten. “In

Lees meer »

Wie sluikstort, riskeert boete tot 350 euro

Het Tiense stadsbestuur schakelt een versnelling hoger om de stad proper te houden. “Alle buurtbevragingen en eerdere peilingen zijn duidelijk: de Tienenaar is het zwerfvuil grondig beu. Vanaf deze maand schakelt de stad daarom zwerfvuilhandhavers van OVAM in”, kondigt burgemeester Jonathan Holslag (Durf) aan.

Lees meer »

ACOD dient klacht in tegen privatisering in Dendermonde: “Niet zeker dat private partners kinderopvang kunnen garanderen”

De socialistische vakbond ACOD heeft een klacht ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de privatiseringsplannen in Dendermonde. De stad wil besparen door verschillende diensten naar private partners over te hevelen. "Met de klacht hopen we de privatiseringsplannen tegen te houden, zodat ze achteraf niet moeten worden teruggedraaid", zegt Maarten Bieseman van ACOD.

Lees meer »

“My final encore”: metallegende en enfant terrible Ozzy Osbourne sluit carririère af met legendarische metalmarathon

Ozzy Osbourne, de legendarische frontman van Black Sabbath en een van de meest markante figuren uit de metalgeschiedenis, heeft afscheid genomen van het podium en van een carrière die decennialang balanceerde tussen genialiteit en controverse. In zijn thuisstad Birmingham klonk de wereldberoemde hit ‘Paranoid’ voor het laatst. Bands als Metallica en Slayer stonden ook op de affiche.

Lees meer »

Politie VLAS rolt drugsnetwerk op tijdens huiszoekingen in West-Vlaanderen en Spanje: “Zware slag voor drugshandel in regio”

Bij 8 huiszoekingen op verschillende plekken in onze provincie heeft de politie heel wat geld en drugs in beslag genomen. Daarbij zijn 10 personen opgepakt, 4 zitten nog altijd in de cel en 1 persoon is vrij met een enkelband. Het onderzoek werd uitgevoerd door politiezone VLAS, de zone van Kortrijk, Lendelede en Kuurne. Maar er werd met verschillende andere

Lees meer »

Griekse brandweer strijdt tegen tientallen bosbranden

De afgelopen 24 uur zijn in heel Griekenland opnieuw 55 bosbranden uitgebroken. “We moeten nu gebruikmaken van het daglicht en de blushelikopters om de laatste brandhaarden snel te blussen, omdat er later harde wind zal opsteken”, aldus Kostas Tsigas, woordvoerder van de brandweer, donderdagochtend op de Griekse radio.

Lees meer »

“Willen garanties voor toekomstige bewoners zodat zij geen waterziek gebouw kopen”: gemeenteraad Beernem eist extra advies voor appartementen

Projectontwikkelaar Claus Invest diende bij de gemeente een vergunningsaanvraag in voor een appartementsgebouw aan het voormalige KBC-gebouw in Oedelem. Aangezien de rooilijn overschreden wordt, besprak de gemeenteraad het dossier tijdens de zitting van juni. Oppositieraadslid Jan Vanassche diende een amendement in met eisen over extra duidelijkheid aangezien het project in overstromingsgevoelig gebied ligt.
The post “Willen garanties voor toekomstige

Lees meer »

Hoe oudste vissershuisje van de kust plots honderden garnaalkroketten per week verkoopt: “Ons familierecept is geheim wapen”

Twee maanden na de heropening van het Huisje van Majutte, het oudste vissershuisje langs onze kust, blijkt het nieuw concept van Luc Fourier en Charlotte Kyndt een schot in de roos. Wekelijks gaan er liefst vijfhonderd tot duizend garnaalkroketten over de toonbank, dagelijks is het aanschuiven voor een tafeltje. “Dit hadden we nooit verwacht.”

Lees meer »

Willy Naessens Hat Trophy blijft bestaan: “Draag op Waregem Koerse je mooiste hoed ter ere van Willy”

Waregem Koerse zal dit jaar toch wat bijzonder aanvoelen. Het wordt de eerste editie zonder Willy Naessens, de enthousiaste ambassadeur, trouwe partner en ware vriend van het event. Willy was ook de bezieler en drijvende kracht van de iconische hoedenwedstrijd op Waregem Koerse: de Willy Naessens Hat Trophy. Na zijn overlijden eerder dit jaar rees de vraag of de hoedenwedstrijd

Lees meer »