Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668”

Het imposante Stad- en Landshuis op de Grote Markt dateert net zoals de werken van Vigor Boucquet (Veurne 1618/19-1677) uit de 17de eeuw en is de ideale locatie voor een overzichtstentoonstelling van deze barokke kunstenaar. Hij realiseerde zowel decoratieve als religieuze opdrachten, maar blonk vooral uit in zijn stofweergave en als portrettist.

Deze expo laat bezoekers niet alleen kennismaken met het oeuvre van Boucquet, maar belicht ook de waanzinnige 17de eeuw. “De eerste helft was een periode van grote welvaart, waarin het Landshuis werd herbouwd, de Grote Markt schitterde met prachtige huizen, de Moeren werden drooggelegd en het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke werd gegraven. Maar in de jaren 1646-1648 ging het van de hemel naar de hel, met een lange periode van oorlogsconflicten, de Franse en Spaanse bezetting, de Moeren werden weer onder water gezet, en door besmettelijke ziekten zoals de pest stierf in amper drie jaar tijd een derde van de bevolking … Toch slaagde Vigor Boucquet erin om door zijn ambacht een welstellend leven te leiden”, aldus het stadsbestuur.

Grote opdrachten

Vigors vader, Marcus Boucquet, was dan wel een Franse migrant uit Saint-Omer, maar raakte net als zijn zoon goed ingeburgerd in Veurne. “Samen met Vigor trad hij in 1646 toe tot de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Vigor huwde met Maria Vander Haeghe, dochter van Philips, de ijkmeester van de stad en de Kasselrij, en in 1653 werd hij lid en secretaris van de handbooggilde van Sint-Sebastiaan. Door zijn vele goede relaties met bemiddelde opdrachtgevers, haalde Vigor grote opdrachten binnen van kerkelijke instellingen, rijke burgers en Spaanse officieren die zich lieten portretteren. Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668. Die periode was ook een cultureel hoogtepunt voor de stad en de Kasselrij. Na 1668 wordt Veurne een Franse stad, en Boucquet breidt zijn werkgebied uit buiten de Kasselrij. Enkele jaren voor hij sterft (1677), valt het culturele leven stil.”

Conservatie

Vlaanderen kon al in 2019 kennismaken met Vigor Boucquet via het kunstproject Vlaamse Meesters in Situ, een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit, waarbij twee van zijn werken in de kijker stonden. “Dat hij een echte Vlaamse Meester is, daarvan getuigt onder meer zijn werk De Vaandrig (1664) – een portret van gouverneur Juan de Camargo dat een permanente plek kreeg in het Louvre in Parijs. Frankrijk heeft Boucquet, die trouwens een tijdgenoot was van Rembrandt, Vermeer en Jordaens, altijd in het hart gedragen. Ook in ons land zijn nog heel wat werken terug te vinden, in de Sint-Walburgakerk in Veurne, in de kerken van Lo, Izenberge, Alveringem, Nieuwpoort, Ieper … Stad Veurne kon en kan ook rekenen op de hulp van professioneel conservator/restaurator Danielle Depoortere en haar vrijwilligersteam. Zij staan niet alleen in voor de conservatie van werken van Vigor Boucquet, maar ook voor de restauratie en bewaring van de Veurnse kunstcollectie. Daarbij pakken ze bedreigende factoren zoals schade door vocht en licht, schimmels en insecten aan”, aldus nog de organisatie.

Nog tot 31 augustus in het Stad- en Landshuis, Grote Markt 29, Veurne. Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 17 uur.

The post Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Lelijkste straat’ van Waregem is omgevormd tot mooie leefstraat

Op maandagavond 7 juli werd in het stadscentrum van Waregem de volledig vernieuwde Molenstraat feestelijk geopend. Nog deze maand verandert de rijrichting er gedeeltelijk, en volledig in de aansluitende Muizelstraat.
The post ‘Lelijkste straat’ van Waregem is omgevormd tot mooie leefstraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Terneuzen voert abonnement in voor buitenzwembaden, en grensbewoners moeten ze fysiek gaan afhalen

Oost-Vlamingen uit de grensstreek zullen voortaan een abonnement moeten aanschaffen als ze deze zomer naar een van de buitenzwembaden willen in Terneuzen. Terneuzen voert die maatregel in na de vele overlast door groepjes jongeren uit Vlaanderen en Brussel. "De losse kaartverkoop en de e-tickets werkten niet tegen de overlast, daarom voeren we nu een abonnement in met een fysieke en

Lees meer »

“Deze zomer gaan we eindelijk zelf eens vakantie nemen”: Suzy neemt na 35 jaar afscheid als onthaalmoeder

Na een indrukwekkende carrière van 35 jaar zwaait onthaalmoeder Suzy Verschaeve af. Voor ruim 140 kindjes was Coudeveldt 9 een tweede thuis. Dankbare ouders en ondertussen volwassen kinderen organiseerden voor Suzy een verrassingsfeestje.
The post “Deze zomer gaan we eindelijk zelf eens vakantie nemen”: Suzy neemt na 35 jaar afscheid als onthaalmoeder appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tientallen schoonmakers uit Portugal en Brazilië dreigen alles te verliezen door fraude bij poetsbedrijven in Diest en Bekkevoort: “Waar moeten we naartoe?”

Tientallen schoonmakers uit Portugal en Brazilië dreigen gestrand te geraken in België nu het gerecht een onderzoek voert naar fraude bij 2 poetsbedrijven in Diest en Bekkevoort. Hierdoor zijn ze hun job kwijt, vrezen ze voor hun achterstallig loon én is hun huisvesting onzeker. "Niemand vertelt ons iets, we moeten alles via de media vernemen."

Lees meer »

Landschapspark Disveld in Doomkerke wordt binnenkort ruim 3 hectare groter om terrein te bebossen

Tijdens de laatste gemeenteraad besliste Wingene om een perceel landbouwgrond, rechts van het Disveld in Doomkerke, ter grootte van 3,7 hectare, over te kopen van de eigenaar. Bedoeling is om het terrein te bebossen als uitbreiding van het landschapspark. Oppositieraadslid Chris Hullebusch (N-VA Respect Burgerbelangen) pleitte voor meer volkstuintjes op gemeentelijke gronden, maar daar zag het schepencollege het nut niet

Lees meer »

Op wieltjes

Dag beste lezer. Om mijn zinnen te verzetten, heb ik niet alleen deze Keik-Op, maar vooral mijn fiets. Geen betere manier om wolken te verdrijven dan heerlijk ‘sjezen’ op een tweewieler. Ik fiets zo graag dat ik aanvankelijk postbode wilde worden. Het begon al als kind, in de jaren 80, met mijn neus tegen de
The post Op wieltjes

Lees meer »

Gloednieuw buurthuis geopend voor omwonenden Tomorrowland: “Ooit begonnen met 1 tafel, 1 stoel, en een telefoon”

In Rumst is het vernieuwde buurthuis geopend voor de omwonenden van Tomorrowland uit Boom en Rumst. De buurtbewoners kunnen er terecht met vragen en opmerkingen, over mobiliteit en geluidsoverlast bijvoorbeeld. “In 2010 zijn we begonnen met 1 telefoon, 1 tafel en 1 stoel", vertelt buurtbewoner en initiatiefnemer Ivo Corbeels. Nu is het een feeëriek huisje dat perfect past in het

Lees meer »