Audrey (24) debuteert met ‘Kleine Gelukjes’: “Ik haalde inspiratie uit mijn studentenleven”

Brugge In haar debuutroman ‘Kleine gelukjes’ steekt Audrey Adelin – pseudoniem van de Brugse Audrey Van den Bogaerde – jongeren op de drempel naar volwassenheid een hart onder de riem: “We voelen ons allemaal onzeker als we onder de ouderlijke vleugels uitvliegen, maar blijf jezelf en alles komt goed.”

Ze kijkt er zelf alleszins reikhalzend naar uit: vanaf dinsdag 13 augustus ligt Audreys eerste roman in de boekenwinkel. Kleine gelukjes is volgens de uitgever een hartverwarmende young adult over zichzelf en de wereld ontdekken, over grote en kleine vormen van liefde, (zelfgekozen) familie en opgroeien.

Boekenwurm van in de wieg?

Audrey: “Eigenlijk niet. (lacht) Als kind hield ik niet zo van lezen. Pas toen ik rond mijn twaalfde fan werd van de fantasyserie Twilight en ontdekte dat daar ook een boekenreeks van bestond, begon ik te lezen. Ik ontdekte andere boeken in dat genre en kreeg de smaak te pakken. Maar ik vond het ook leuk om mijn mening over die boeken te delen met anderen. In Vlaanderen vond ik echter weinig activiteiten voor jongeren die van lezen houden, daarom startte ik een blog en acht jaar terug ook een eigen leesclub. En toen ik vaststelde hoe weinig youngadultboeken voor 18-jarigen er bij ons zijn, besloot ik mijn eigen boek te schrijven.”

Wat wil je in ‘Kleine gelukjes’ vertellen?

“Het verhaal speelt zich af in het studentenleven. Het is niet mijn verhaal, maar ik putte natuurlijk wel inspiratie uit mijn ervaringen en gevoelens tijdens die jaren. Ik vertrok vanuit wat voor heel veel jongeren herkenbaar is: die eerste maanden als student, een heel nieuwe wereld waarin je terechtkomt, op eigen benen leren staan, proberen nieuwe mensen te leren kennen, verliefd worden… en alle onzekerheid die daarbij komt kijken. Ik wil andere jongeren meegeven dat ze niet alleen staan met hun verwarde gedachten en gevoelens, ook al voelt het dan wel zo. Het is een warm en knus boek geworden, open en een beetje humoristisch ook. Al komen er ook wat moeilijkere onderwerpen in aan bod: omgaan met een gebroken gezin, met verlies, met angsten ook. Kortom, iets wat ik zelf wel had willen lezen voor ik naar Gent op kot vertrok.”

Het is een boek dat ik zelf had willen lezen voor ik naar Gent op kot vertrok

Aan je eerste jaar als student heb je een behoorlijke kluif gehad?

“Ja, het was toch echt een jaar van grote veranderingen. Je bent amper tiener af, er wordt plots van alles van je verwacht… Daar worden geen boeken over geschreven, maar er wordt ook amper over gepraat. Integendeel, je krijgt voortdurend te horen dat de studententijd de beste van je leven is. En natuurlijk zijn er veel mooie momenten en ervaringen, maar het is echt niet allemaal zo fantastisch. En met je twijfels daarrond krijg je weinig gehoor bij ouderen, omdat die blijkbaar met veel nostalgie terugdenken aan die tijd.” (lacht)

Wat hadden ze jou dan wel op voorhand mogen vertellen?

“Heel praktisch: dat je niét op voorhand alle studieboeken moet kopen! Na een paar weken blijkt wat je al of niet nodig hebt. Daar kun je dus veel geld mee sparen. Maar dan is er ook dat plotse gevoel van verantwoordelijkheid. Het besef dat ik – ook al was het maar door de week – voor mezelf moest zorgen. De vrijheid voelde leuk, maar legde me tegelijk een soort druk op. Bovendien beantwoordde ik niet aan het clichébeeld van de student die zich fuivend door het eerste jaar werkt. Ik voelde me niet thuis in de wereld van studentenverenigingen, veel drinken en lang uitgaan. Daar stond ik zeker niet alleen mee, maar ik beantwoordde wel niet aan een soort verwachting van buitenaf. Pas na een tijd ontdekte ik dat ik gewoon mezelf mocht zijn, dat een filmavondje net zo waardevol is als een zatte fuif. Eens ik dat besefte, voelde ik me gelukkiger. En dat wil ik ook anderen meegeven: blijf wie je bent en doe waar jij je goed bij voelt, dan komt alles goed.”

Audrey Van den Bogaerde tussen de boeken. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

Hoe vlot schreef je je debuut?

“Ik heb er toch vijf jaar over gedaan. De eerste versie schreef ik tijdens de drie eerste jaren aan de universiteit. En het resultaat was ronduit slecht. (lacht) Maar het ruwe verhaal was er, en tijdens een Erasmusjaar in Frankrijk heb ik het volledig herschreven. De nieuweeerste versie klopte wél. Die stuurde ik in mei vorig jaar naar enkele uitgeverijen. Er was me verteld dat een antwoord, positief of negatief, al gauw zes maanden op zich laat wachten. Maar al de volgende dag werd ik uitgenodigd voor een gesprek, en uiteindelijk bleken vijf van de acht uitgeverijen die ik aanschreef geïnteresseerd. Sinds-dien ging alles snel, en nu is het boek dus al gedrukt. Ik kan het nauwelijks geloven.”

Wie is Audrey Van den Bogaerde?

Privé

Audrey Adelin is het pseudoniem van Audrey Van den Bogaerde (24). Ze woont in Dudzele.

Carrière

Ze richtte op haar vijftiende een leesclub op in de Brugse Boekhandel (Dear Book Nerd Book Club). Ze is is ook als boekblogger actief op Instagram en TikTok (@audrey.schrijft). Ze studeerde Toegepaste Taalkunde aan Universiteit Gent, en werkt sinds dit jaar als educatief medewerker bij de Brugse bibliotheek. Haar roman Kleine gelukjes wordt uitgegeven door uitgeverij Best of YA en is vanaf 13 augustus te koop aan 18 18,99 euro.

The post Audrey (24) debuteert met ‘Kleine Gelukjes’: “Ik haalde inspiratie uit mijn studentenleven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pogacar sprint naar de zege op Mûr-de-Bretagne en pakt het geel, sterke Evenepoel eindigt uiteindelijk als zesde

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »

Maarten Michielssens stampte met 6.200 euro een miljoenenbedrijf uit de grond: “Soms helpt toeval. En achteraf noem je dat visie”

Hij bestormt met zijn bedrijf EnergyVision de energiemarkt met opvallende formules als ‘gratis’ zonnepanelen, gaat met de groten der aarde op foto, Marc Coucke stopt miljoenen in z’n bedrijf én hij bracht vandaag zijn bedrijf voor het eerst naar de Brusselse beurs. Daarmee is hij het eerste bedrijf dat dit doet sinds eind 2021. Nog straffer: hij wil élke (ex-)werknemer

Lees meer »

Vlaamse getuigt over hel in Gaza: “Ik sprak een meisje van 11: ‘Zou het niet beter zijn mochten de Israeli’s één grote bom op ons gooien, zodat we allemaal dood zijn?’”

“Op alle mogelijke manieren worden hier levens kapotgemaakt.” Terwijl de bommen blijven vallen op Gaza en de Palestijnen geen kant uit kunnen, is de Vlaamse Caroline Willemen (39) voor Artsen zonder Grenzen naar de Gaza-strook getrokken. “De schaal van het verlies dat mensen hier lijden, is niet te vatten.”

Lees meer »

Kans op ‘megabranden’ in Europa neemt fors toe door klimaatverandering: “In Zuid-Europa tot tien keer meer risico”

Het klimaat warmt op en dat heeft rechtstreekse gevolgen voor de kans op verwoestende bosbranden in Europa, zoals in het zuiden van Frankrijk. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde Europese gebieden tot tien keer meer kans hebben op catastrofale ‘megabranden’ bij een matige temperatuurstijging. En het gevaar blijft niet beperkt tot het Middellandse Zeegebied. “Ook bij ons in de Benelux stijgt

Lees meer »

Nog een laatste foto voor vertrek in Dubai: drugsbaron Othman El Ballouti en twee kompanen poseren voor ze naar België vliegen

De Antwerpse cocaïnemiljardair Othman El Ballouti is samen met twee andere drugscriminelen vanuit Dubai naar ons land vertrokken. Op een foto die zondag de wereld werd ingestuurd poseren de heren, geflankeerd door enkele politieagenten voor het vliegtuig dat hen naar ons land brengt. Daar worden het high value target en zijn kompanen uitgeleverd.

Lees meer »

Consultancy binnen Vlaamse overheid aan banden: strengere regels en opportuniteitstoets

De Vlaamse regering scherpt de regels voor consultancy-opdrachten binnen de Vlaamse overheid aan. Zo moet een voorafgaande opportuniteitstoets de meerwaarde van het inhuren van externe expertise aantonen. De jaarlijkse uitgaven aan consultancy zullen ook nauwgezet geregistreerd worden en het is ook de bedoeling om de interne expertise verder op te bouwen en beter uit te wisselen.

Lees meer »