“Onze grootouders zouden trots zijn, dat weet ik héél zeker”: het leven achter de ambachtelijke oliebollen van Bultinck

Wanneer de winter zijn intrede doet, verschijnen op pleinen en kermissen in Vlaanderen opnieuw de oliebollenkramen. Al vier generaties lang hoort die hartverwarmende geur van versgebakken oliebollen bij de familie Bultinck. Vandaag staan de zussen Sharon (45) en Charis (43) aan de potten. Met bloem aan de handen, trots in de ogen en een familiegeschiedenis die letterlijk in het deeg zit.

Buiten is het koud, maar op het marktplein hangt die oliebollengeur die voor velen meteen herinneringen losmaakt van jeugd, winter en kermis. Het is nog vroeg, maar in het kraam van Kermisgastronomie Bultinck is de dag al lang begonnen. De roots van het verhaal liggen niet bij oliebollen, maar op de kermis. De grootouders van Sharon en Charis bakten zelf geen oliebollen, maar waren wel actief op de kermis met een rupsenmolen, een piepermolen, zoals Sharon het lachend noemt.

In 1979 nemen hun ouders het kraam van hun tante over en zetten de stap naar frieten en oliebollen. En het recept voor de heerlijke oliebollen? Die kregen ze mee van tante. Ondertussen is het kermiskraam een begrip geworden. “We hebben veel zien veranderen, maar de kern is altijd dezelfde gebleven”, zegt Sharon. “Ambacht, hard werken en respect voor wat je hebt meegekregen.”

Zussen

Sinds negen jaar runnen Sharon en Charis samen Kermisgastronomie Bultinck. “Het is een rollercoaster”, zegt Sharon. “Geen enkele dag is hetzelfde en we lachen veel. We zijn yin en yang. We vullen elkaar perfect aan.” Dat samenwerken als zussen vraagt vertrouwen en relativeringsvermogen. “Mensen dachten dat we het niet lang zouden volhouden. Natuurlijk botst het soms, maar het komt altijd weer goed.”

De werkdruk is zwaar. “Mensen zien vaak alleen het eindresultaat. Maar we zijn anderhalf uur op voorhand bezig met deeg maken. Appelbeignets hebben dan weer een apart deeg. En na een lange dag zijn we soms tot drie of vier uur ’s nachts bezig met de opkuis”, zegt Sharon. Toch blijft de goesting groot. “Eens ik voet zet in het kraam, fleur ik helemaal op. Ik zeg altijd: ik ben geboren in dit leven en ik ga erin sterven.”

Handen van vroeger en nu

Hoewel vaak wordt gezegd dat Kermisgastronomie Bultinck al vier generaties oliebollen bakt, plaatst Sharon dat zelf graag juist. “Ik ben de derde generatie. Maar sinds 2025 staat de vierde generatie mee in het kraam.” Haar dochter Ylana (16) en nicht Zenna (20) helpen mee. Haar oudste zoon Robbe (23) heeft zijn eigen kermisattractie waar de jongste zoon Ylan (16) in meehelpt. “De opvolging is verzekerd”, lacht Sharon. “We doen allemaal kermissen. Dat zit in ons bloed.”

Aan het recept zelf wordt nauwelijks geraakt. “Tot op vandaag wordt alles nog met de hand gemaakt”, zegt Sharon trots. “Mijn handen zijn versleten, maar ik zou het niet anders willen.” Het deeg, de rijstijd, de temperatuur van de olie: het zijn details die van generatie op generatie zijn doorgegeven. “Dat oud familierecept, daar zijn we fier op. Met respect voor hen willen we dat blijven houden.”

Vaste klanten

Met een vijftigtal kermissen per jaar bouwde de familie Bultinck meer op dan een klantenbestand. “Je komt mensen tegen over een heel grote streek. Mensen zeggen: Ik ben blij dat je er weer bent. Soms zijn dat ondertussen vrienden geworden.” Sharon vertelt hoe klanten meegroei(d)en. “We kenden hen als kind, nu komen ze met hun kinderen en kleinkinderen. Soms zeggen ze: We moesten van onze ouders of grootouders naar hier komen. Dat is toch fantastisch?”

Afscheid hoort daar ook bij. “Je verliest klanten. Dat raakt.” Maar tegelijk voelt het kraam voor velen als een anker. Voor gezinnen die samen een wandeling maken en stoppen voor een oliebol. Maar evengoed voor de vele mensen die alleen zijn in de kerstperiode. “Heel wat mensen volgen ons via Facebook en vragen waar we staan, gewoon om te kunnen komen. Voor velen is oliebollen eten met kerst een traditie. Je ziet hoe ze kunnen genieten van iets kleins.”

Trots die blijft

De kerstperiode is het hoogtepunt van het jaar, maar ook de meest intense tijd. “We zijn elke dag open: kerstavond, kerstdag en nieuwjaar. Echt genieten van deze dagen doen we niet”, zegt Sharon eerlijk. Toch maken de zussen bewust tijd voor familie. “Kerstavond zitten we samen. Dat is belangrijk.”

In januari valt het stil. Dan is er tijd voor familie, voor reizen, voor samen zijn. De grootouders zijn er niet meer, maar toch ook wel. “Hun foto’s hangen hier in het kraam”, besluit Sharon. “Zo reizen onze ze met ons mee van stad naar stad. Onze grootouders zouden trots zijn, dat weet ik héél zeker.”

Met Pasen staat Kermisgastronomie Bultinck opnieuw op de Paasfoor in Kortrijk en tijdens Hemelvaart in Wevelgem.

The post “Onze grootouders zouden trots zijn, dat weet ik héél zeker”: het leven achter de ambachtelijke oliebollen van Bultinck is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dochter en kleinzoon zetten The Sailors verder na overlijden Ingrid Van Crugten: “Mama zou kwaad zijn, mochten we de zaak sluiten”

In Nieuwpoort zal 2025 herinnerd worden als het jaar waarin een vertrouwd gezicht aan de Kaai verdween. Ingrid Van Crugten (70), het gezicht en de ziel van grillrestaurant The Sailors, overleed op dinsdag 25 november zachtjes, omringd door haar familie. Meer dan een halve eeuw lang was ze een vaste waarde voor haar honderden klanten. Dochter Gwenda en kleinzoon zetten

Lees meer »

“Fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!”: hoe lang sturen we al wenskaarten en waar komt het gebruik vandaan?

Een zalige kerst of een gelukkig nieuwjaar: veel mensen sturen in kaartvorm hun beste wensen, maar waar komt dat gebruik eigenlijk vandaan? "In het oude China stuurden mensen elkaar al gelukwensen en ook de Romeinen hadden hun eigen variant. Een wenskaart versturen, is eeuwenoud", vertelt professor Taalkunde Chris De Wulf (UA). 8 zaken die je mogelijk nog niet wist over

Lees meer »

“Je blijft beter weg”: steeds minder internationale toeristen reizen naar Verenigde Staten

We reizen minder naar de Verenigde Staten dan vroeger. Dat blijkt uit cijfers van de International Trade Organization. De laatste jaren recupereerde de toerismesector gestaag van de coronapandemie, maar dit jaar is er opnieuw een sterke terugval in internationaal toerisme. "Twee redenen komen vaak terug: vrees dat ze het land niet binnenmogen, en principiële bezwaren tegen het beleid van de

Lees meer »

Paul Drèze maakt van Au Pont du Canal een nog groter succes: “Mijn vrouw Sarah is daarbij even belangrijk”

2026 was ook een beetje het jaar van Paul Drèze (61). De ondernemer, die aan de basis ligt van verschillende gerenommeerde horecazaken in Kortrijk – zoals Paul’s Boutique en het Thaise restaurant Same Same – heropende deze zomer met groot succes het volkscafé Au Pont du Canal. Paul benadrukt echter dat zijn vrouw, Sarah Deboosere (40), daar evenveel verdienste in

Lees meer »

KIJK. Twee nieuwe kunstwerken van Banksy duiken op in Londen

In Londen zijn twee nieuwe kunstwerken opgedoken van Banksy. Op een wolkenkrabber vlak bij Tottenham Court Road verscheen maandag een werk waarop twee mensen op de grond liggen en naar de wolkenkrabber kijken. De kunstenaar, wiens identiteit nog steeds een mysterie is, claimde het auteurschap door een foto op zijn Instagram-account te plaatsen.

Lees meer »

VS roepen Cambodja en Thailand op dodelijk geweld te beëindigen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft Cambodja en Thailand donderdag opgeroepen een einde te maken aan het geweld dat sinds 7 december tussen de landen is uitgebroken. Hij deed dat in een telefoongesprek met de premier van Cambodja. De twee Aziatische landen zijn momenteel in gesprek over het stoppen van de dodelijke gevechten.

Lees meer »