2026 was ook een beetje het jaar van Paul Drèze (61). De ondernemer, die aan de basis ligt van verschillende gerenommeerde horecazaken in Kortrijk – zoals Paul’s Boutique en het Thaise restaurant Same Same – heropende deze zomer met groot succes het volkscafé Au Pont du Canal. Paul benadrukt echter dat zijn vrouw, Sarah Deboosere (40), daar evenveel verdienste in heeft.
Paul Drèze is een bekende naam in het Kortrijkse uitgaansleven. Hij heeft zijn stempel zwaar gedrukt op het lokale horecalandschap, maar een stokoud volkscafé buiten het centrum overnemen? Dat was nieuw voor hem.
“Ik woon enkele huizen verder en kwam hier vroeger elke ochtend mijn krant lezen”, vertelt Paul. “Ik heb dit altijd al een tof café gevonden, met een gezellige sfeer en vriendelijke klanten. Toen ik op een zekere ochtend een briefje aan de deur zag hangen met ‘te huur’, wist ik meteen dat dit iets voor mij was. Mijn vrouw Sarah was al even enthousiast. Zij heeft hier alles geschilderd, bracht haar kapsalon onder in het pand en doet het ook uitstekend in het café, waarbij ze altijd oog heeft voor detail. Dat de zaken goed lopen, is misschien nog meer haar verdienste dan die van mij.”
Goede combinatie
Sarah, een immer vriendelijke spring-in-het-veld, voegt toe: “Ik kan de twee goed combineren. Als ik ’s middags in mijn kapsalon bezig ben, neemt Paul over achter de toog. Ik heb flink moeten snoeien in mijn klantenbestand als kapster. Dat was niet prettig, maar ik heb er veel voor teruggekregen met het café.”
Het café loopt inmiddels al aardig vol, zelfs op een weekdag in de voormiddag. “Ah, je zou het hier ’s avonds moeten zien”, zeggen enkele klanten. “Sinds Paul en Sarah dit hebben overgenomen, komt er drie keer zoveel volk als vroeger, en het was al populair.”
“In 2026 wil ik graag bandjes laten optreden, bij voorkeur buiten aan het café”
Paul Drèze
Paul kent de horecastiel als geen ander. Hij weet hoe je een zaak succesvol maakt, dat heeft hij de voorbije veertig jaar al vaak bewezen. “Ik creëer graag”, zegt hij. “Ik kom ergens voorbij en zie opportuniteiten. Het was voor mij meteen duidelijk dat een terras aan het water, naast het kanaal Kortrijk–Bossuit, een leuk idee zou zijn. Ook al is er niet veel plaats. Ik moest wel wat regelingen treffen bij De Vlaamse Waterweg NV en bij de stad, maar dat had ik er graag voor over. Het zomerterras was een ongelooflijk succes.”
Paul denkt al aan nieuwe ideeën. “In 2026 wil ik graag bandjes laten optreden, bij voorkeur buiten aan het café. Ook denk ik aan thema-avonden rond eten. Nu kan je hier al een goeie pasta krijgen, burgers in de stijl van Paul’s Boutique, tapasplankjes en meer, maar dat wil ik nog verder uitbouwen.”
Laatste grote move
Uitbollen staat duidelijk nog niet op zijn agenda. “Let wel”, zegt Paul, “dit is mijn laatste grote move, maar ik ga er nog voluit voor. Ik sta van ’s middags tot ’s avonds laat achter de toog en beleef er nog altijd veel plezier aan. Eigenlijk had ik gehoopt in de week om 22 uur te sluiten en in het weekend om 23 uur, maar dat is nog geen enkele keer gelukt (lacht). Ik ben al blij als ik rond middernacht kan afronden, zes dagen op zeven. En mijn vrouw Sarah werkt even hard.”
Het gesprek eindigt met een man die zich telkens opnieuw laat kennen als een geboren entertainer. “Wat wil je”, vertelt Paul, “ik kom uit een familie van marktkramers. Mijn ouders stonden hun hele leven met textielwaren op de markt en wisten goed hoe ze klanten moesten lokken. Ik heb dat zelf ook een tijd gedaan en veel geleerd. Het is me later goed van pas gekomen in de horeca. Een goede cafébaas moet, net als een marktkramer, een stukje kunnen zeveren, maar zonder het overzicht te verliezen. Uiteindelijk moeten de rekeningen aan het einde van de dag altijd kloppen.”
The post Paul Drèze maakt van Au Pont du Canal een nog groter succes: “Mijn vrouw Sarah is daarbij even belangrijk” is provided by KW.be.
