Dochter en kleinzoon zetten The Sailors verder na overlijden Ingrid Van Crugten: “Mama zou kwaad zijn, mochten we de zaak sluiten”

In Nieuwpoort zal 2025 herinnerd worden als het jaar waarin een vertrouwd gezicht aan de Kaai verdween. Ingrid Van Crugten (70), het gezicht en de ziel van grillrestaurant The Sailors, overleed op dinsdag 25 november zachtjes, omringd door haar familie. Meer dan een halve eeuw lang was ze een vaste waarde voor haar honderden klanten. Dochter Gwenda en kleinzoon zetten de zaak verder. “Mama zou kwaad zijn als we dit niet zouden doen.”

“Dat we op zo’n rustige manier afscheid hebben kunnen nemen, is voor ons erg waardevol”, vertelt dochter Gwenda Van Crugten (43). Haar mama Ingrid begon The Sailors toen ze amper 19 was. Wat volgde was een leven van hard werken, toewijding en onwrikbare aanwezigheid. The Sailors groeide uit tot meer dan een restaurant: het werd een ankerpunt in de stad.

Icoon

“Mama was voor veel mensen een icoon“, zegt Gwenda. “Een monument aan de Kaai, met haar vaste plek aan de grill. Maar achter de vrouw die altijd werkte, zat ook een moeder met wie warme jeugdherinneringen werden opgebouwd.” Voor generaties Nieuwpoortenaars en vaste klanten was Ingrid simpelweg Ingrid van The Sailors.

Maar 2025 bracht ook nuance in dat beeld. Op haar begrafenis ontdekten velen dat Ingrid meer was dan de onvermoeibare onderneemster. “Veel mensen schrokken”, vertelt Gwenda. “Ze zagen haar altijd werken, maar beseften toen pas dat ze ook een leven had. Ze was mama, partner en grootmoeder. Ze had een gezin.”

Die andere kant van Ingrid leefde vooral in kleine rituelen. “Elke zondag gingen we wandelen op het strand, door weer en wind, tourelletjes zoeken”, zegt Gwenda. “Dat was heilig. Met mijn zus en met papa. Die herinneringen dragen we mee.” Reizen deden ze ook, zij het kort. Lang sluiten kon nooit, werken bleef altijd primeren.

Het afscheid kwam niet onverwacht, maar wel snel. Ingrid vocht al meer dan tien jaar tegen kanker, maar bleef doorgaan. “De therapie sloeg aan”, zegt Gwenda. “Uiteindelijk is ze niet aan de kanker gestorven, maar aan een virus. Ze was gewoon op.”

“Ik heb altijd gezegd dat ik geen zelfstandige zou worden, en nu doe ik het toch. Voor mama en de klanten”

De laatste dagen waren intens. “Ik heb bewust vroeger gesloten om nog bij haar te kunnen zijn. Je voelde dat het niet goed ging.” In de nacht van maandag op dinsdag kwam het telefoontje. “Iedereen was snel ter plaatse. Mama besefte dat we er waren. Praten kon ze niet meer.” Enkele uren later sliep ze rustig in.

De impact van haar overlijden werd meteen voelbaar. “De reacties zijn overweldigend”, zegt Gwenda. “Mensen komen van overal om te condoleren, zelfs speciaal uit Brussel, en dat raakt me. Klanten die hier als kind kwamen en nu met hun eigen kinderen terugkeren. Mama was altijd zo lief voor kinderen.”

Ingrid betekende veel voor Nieuwpoort. Stoppen met The Sailors was geen optie. “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit zelfstandig zou worden”, lacht Gwenda. “En nu doe ik het toch. Grotendeels ter ere van haar. De klanten zijn familie. Dit kan ik niet laten verdwijnen.”

Extra sluitingsdag

“Het zijn grote schoenen om te vullen”, beseft Gwenda. “Maar we kunnen de zaak toch niet laten doodbloeden. Mama zou kwaad zijn mocht ik stoppen. Dus doen we verder, zoals zij het gewild zou hebben.” Samen met haar zoon Keane (21) houdt Gwenda het restaurant open, als eerbetoon.

“Openhouden is voor mij ook een vorm van rouw”, zegt ze. “Voortdoen en werken, dat helpt.” Keane werkt vandaag voltijds mee in de zaak. Zijn 21ste verjaardag viel samen met de sterfdag van zijn grootmoeder. “Die verjaardag zullen we later opnieuw vieren.”

Intussen wordt het ritme licht aangepast. In de winter sluit The Sailors voortaan drie dagen per week: dinsdag, woensdag en donderdag. “Eén extra sluitingsdag, om zelf ook wat meer te leven.” Dat was Ingrid haar levensmotto: werken, genieten, leven en niet zagen. “Maar ze zei ook: ‘Je mag niet leven zoals ik. Geniet meer.’ En dus doen we verder op onze manier. Ter ere van mama”, besluit Gwenda.

The post Dochter en kleinzoon zetten The Sailors verder na overlijden Ingrid Van Crugten: “Mama zou kwaad zijn, mochten we de zaak sluiten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Brusselaars grijpen hun kans na het boerenprotest: inwoners laden tassen vol met gedumpte aardappelen

Het boerenprotest in Brussel gisteren heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Naast de vele vernielingen liggen in de hoofdstad ook tientallen kilo’s aardappelen op straat. Dat zorgde voor aanzienlijke verkeershinder: meerdere auto’s kwamen vast te zitten en een bromfietser ging zelfs onderuit. Tegelijk zagen heel wat voorbijgangers ook hun kans om een kleine voorraad in te slaan. Op beelden die op

Lees meer »

Vlaamse zorginstelling klopt aan bij voedselbank door 15 jaar zonder indexering: “We kunnen niet anders”

15 jaar zonder volwaardige indexering hebben diepe sporen nagelaten in de Vlaamse zorgsector, waardoor voorzieningen steeds vaker genoodzaakt zijn noodoplossingen te zoeken. "Om de voedingskosten te kunnen dragen, kloppen we sinds vorig jaar aan bij de voedselbank", getuigt Hilde De Borger, algemeen directrice van Lionshulp vzw, een organisatie in de Bijzondere Jeugdzorg uit Gent. Groen dient nu een ontwerpdecreet in

Lees meer »

Honderste geveltuintje aangelegd in Poperinge: “Mogelijkheid om extra groen te voorzien waar dat moeilijker is”

Het 100ste geveltuintje werd onlangs aangelegd bij Margot Vanoost in de Pottestraat in Poperinge. “De straattegeltuintjes worden enkel geplaatst binnen de bebouwde kom van de stad en van de dorpen. Ze staan tegen een gevel, maar op het openbaar domein”, zegt schepen Bryan Vanderhaeghe.
The post Honderste geveltuintje aangelegd in Poperinge: “Mogelijkheid om extra groen te voorzien waar

Lees meer »

Met veel geheimhouding, valse namen en ex-werknemers van een Nederlands bedrijf: is China op weg om de heilige graal van de chipindustrie te kraken?

Is het Nederlandse ASML straks niet langer het enige bedrijf dat geavanceerde chipmachines kan bouwen? Ze staken er 20 jaar onderzoek en tig miljarden euro’s in, maar nu zouden Chinese ingenieurs in het grootste geheim een gelijkaardig prototype gebouwd hebben. De Chinese regering hoopt dat ‘hun’ AI-chips tegen 2028 van de band rollen.

Lees meer »

Straks kan je op restaurant West-Vlaamse scampi’s eten: nieuwe kwekerij in Oostende gaat 100 ton per jaar produceren

In de Oostendse vismijn start komend voorjaar een uniek project van garnalenkweek. Three-Sixty Aquaculture uit Wales start er het eerste overzeese project. Er wordt 3 miljoen euro geïnvesteerd en tegen de zomer wordt voor het eerst geoogst.
The post Straks kan je op restaurant West-Vlaamse scampi’s eten: nieuwe kwekerij in Oostende gaat 100 ton per jaar produceren appeared first

Lees meer »