Imker Walter Jacobs (59) is erkend als streekproducent door het label 100% West-Vlaams. Zijn bijtjes zoemen rond de Zoutekreek in Oostende, met kasten bij de boerderij Buitengoed en bij de kinderboerderij De Lange Schuur.
“Die erkenning betekent dat je een volledig West-Vlaams product levert. Mijn honing komt van bijtjes die hier in de omgeving hun nectar zijn gaan halen. Het is een heel zuiver product”, steekt Walter van wal. “De nectar komt uit een actieradius van maximum drie tot vier kilometer rond mijn bijenstand. Dat is de vliegcirkel van mijn bijen.”
Lokale honing
“Het leuke daaraan is dat de smaak van de honing elk jaar verschilt. Er staan hier geen monoculturen. Ik heb ook al gehad dat de nectar van de bomen kwam. Die hebben ook nectarklieren. Als er geen bloemen zijn, kunnen de bijen daar dus hun nectar halen. Dan krijg je een donkere honing”, vertelt Walter.
“Op honingpotten uit de supermarkt staat nu nog EU- en niet-EU-mengeling. Die honing komt vanuit de hele wereld. In streken zoals Amerika wordt met antibiotica en allerlei chemische bestrijdingsmiddelen geknoeid. Mijn honing bevat dat niet. Hij is ook getest in het labo en voldeed aan alle verwachtingen.”
Hobbyimker
Walter Jacobs is sinds 1998 hobbyimker. “Ik heb de erkenning niet vanuit commercieel oogpunt aangevraagd, maar mijn honing verdient het om geapprecieerd te worden”, vindt de Oostendse streekproducent.
“Het is een zeer rustgevende hobby, in de stilte van de natuur”, vertelt hij over zijn hobby. “Het enige dat je hoort, zijn de bijen rondom je. In het begin is al dat gezoem rond je hoofd benauwelijk, maar na al die jaren wordt dat een heel vertrouwd en rustgevend geluid. Het kan een mens echt doen relaxen. Het is ook heel belangrijk voor de bijen dat je niet gestrest naar de stand gaat, want zij voelen dat ook. Dat ga je ook ervaren: het is en blijft een beestje dat kan steken.”
“Het is heel belangrijk voor de bijen dat je niet gestrest naar de stand gaat, want zij voelen dat ook”
Walter Jacobs
“In het seizoen ben ik er een halve dag per week mee bezig. Ik doe dan de kasten open en kijk of de koningin en de bijen in goeden doen zijn. We houden een dagboekje bij om te weten wat we gedaan hebben. Je steekt er toch wel wat tijd in. Je kan het ook niet loslaten, want als je een tijdje de kasten niet zou controleren kan er van alles gebeurd zijn. Nu, in de winter, laten we de bijen zoveel mogelijk gerust. Elke verstoring of elk lawaai is niet oké.”
Walter heeft acht kasten bij de boerderij Buitengoed en twee kasten bij de kinderboerderij De Lange Schuur: “Ik probeer acht tot tien bijenkasten te houden in de zomer, meer is echt niet haalbaar. Nu zitten er zo’n 15.000 tot 20.000 bijen in. In de zomer kan dat naar 60.000 bijen gaan. Nu blijven enkel de winterbijen over, die bijna niet vliegen en daardoor langer leven. Een winterbij kan tot vier of vijf maanden leven, terwijl diezelfde bij in de zomer slechts zes weken leeft.”
De locatie die Walter nu heeft is heel erg mooi. “Je kan toch niet mooier dromen dan hier bijen te kunnen kweken. Hierachter ligt de Zoutekreek. Ze hebben hier speciaal een poel gegraven zodat de bijen kunnen drinken en het is hier overdekt tegen de regen”, zegt hij.
Kinderboerderij
Walter kreeg recent de kans om zijn passie voor bijen te delen met schoolkinderen. “Ik werk sinds een jaartje samen met de kinderboerderij. Die hoeveproducten zijn ook 100% West-Vlaams. Zij vroegen mij om zowel educatief als informatief mee te werken als vrijwilliger. Ik heb vorig jaar een aantal sessies voor klassen gegeven. Dan komen de kinderen naar de kinderboerderij en breng ik heel veel materiaal mee”, legt hij uit.
“De kinderen kunnen dan proeven, ruiken en voelen. Ze kunnen de bijen van dichtbij zien. Ik heb meestal een observatiekast mee met glas, waarin ze de bijen zien lopen en de koningin leren herkennen. Dat zijn heel leuke sessies. Daarom hebben ze voor mij een minibijenstandje met twee bijenkasten gebouwd. De honing is ook te koop in de kinderboerderij.” (JH/foto JH)
Als je zelf een potje honing wil proeven kan je contact opnemen met Walter op 0475 56 63 47.
The post Imker Walter (59) krijgt label 100% West-Vlaams: “Mijn honing is heel zuiver” is provided by KW.be.
