Straks kan je op restaurant West-Vlaamse scampi’s eten: nieuwe kwekerij in Oostende gaat 100 ton per jaar produceren

In de Oostendse vismijn start komend voorjaar een uniek project van garnalenkweek. Three-Sixty Aquaculture uit Wales start er het eerste overzeese project. Er wordt 3 miljoen euro geïnvesteerd en tegen de zomer wordt voor het eerst geoogst.

“Ons bedrijf is gevestigd in Swansea in Wales. We bestaan tien jaar en specialiseerden ons in de ontwikkeling van technologie om verschillende soorten vis te kweken op land. Vijf jaar geleden specialiseerden we ons in de de technieken om litopenaeus vannamei, grotere garnalen of scampi te kweken op het land”, zegt James Fox-Davies, samen met Lee Tanner eigenaar van het jonge bedrijf.

“Die dieren komen voor in warmere wateren en worden voor de West-Europese markt ingevroren geïmporteerd uit Azië. Er is vaak weinig zicht over het gebruik van antibiotica of andere additieven. De jaarlijkse import in de EU voor dat soort garnalen bedraagt 500.000 ton. En ook voor België loopt dat in de tienduizenden ton. Dat is een gigantische hoeveelheid. In Swansea produceren we 4.000 kilogram per jaar, een laag volume omdat we er ook research doen. In België zijn er enkele kleinere producenten, maar wij willen het in Oostende toch groter aanpakken. “

Vlaamse Visveiling

Er is momenteel één productie-eenheid in Swansea waar een tiental mensen aan de slag zijn. In 2026 plannen ze een uitbreiding vlakbij en volgend jaar opent Three-Sixty Aquaculture ook een boerderij in een nieuw gebouw van de Vlaamse Visveiling op de Oosteroever. “We werden benaderd door de Belgische ambassade in het Verenigd Koninkrijk en voelden dat er in Vlaanderen belangstelling was. We kozen voor Oostende omdat de site zich vlak bij de Vlaamse Visveiling bevindt, de tweede grootste veiling in Europa. Er is dus een vlotte toegang tot de Belgische en Europese markt. De zone op de Oosteroever is ook bestemd voor aquacultuur. De kans is groot dat de scampi op het bord in Oostendse restaurants bij ons zullen geoogst zijn.”

De ondernemer windt er geen doekjes om: “In het Verenigd Koninkrijk bedraagt de jaarlijkse consumptie van seafood 1,8 kilogram per persoon. In België is dat het viervoudige. Mensen houden hier van verse vis- en schaaldieren.”

“We sluiten niet uit dat we later, in functie van de vraag van de markt, de scampi ook gaan verwerken”

“In een gloednieuwe loods van de Vlaamse Visveiling komen er tanks met een diameter van 14 meter. Daarin zullen we de grote garnalen kweken. De larves, even groot als een zandkorrel, worden opgekweekt tot garnalen van 25 gram. Het hele proces duurt 90 dagen. Daarna kunnen ze geoogst worden. In Oostende zullen we dit proces continu aanhouden zodat we een wekelijkse productie hebben.”

In de opstartfase komen er twee bassins van 800 vierkante meter. Er zal dagelijks vier kubieke meter (4.000 liter) zeewater gebruikt worden. Als de volledige fabriek operationeel is, zal tien kubieke meter zeewater gebruikt worden; de incubator Marifisch heeft daarvoor een vergunning. “Het water wordt hier ter plaatse gezuiverd”, duidt James Fox-Davies.

100.000 kilogram

In de eerste fase zal 40 ton scampi geproduceerd worden en na de uitbreiding eind 2026 zal jaarlijks 100 ton geproduceerd worden. Dan zullen we twee- à driemaal per week oogsten in functie van de visveiling. “De opbouwwerken voor onze tanks starten begin 2026 en vanaf het voorjaar kunnen we oogsten.” Three-Sixty Aquaculture investeert 2 miljoen euro in de eerste fase en 1 miljoen euro in de uitbreiding. De verwachte tewerkstelling is een vijftal mensen.

Filip Cauwels is de projectmanager die de opstart begeleidt en contacten onderhoudt met leveranciers. Het bedrijf zal de grote garnalen, in eerste instantie, niet verwerken. “We bieden ze in pure vorm aan op de visveiling. We sluiten niet uit dat we later, in functie van de vraag van de markt, de scampi ook gaan verwerken.”

Duurzaam

“Voor de productie gebruiken we enkel zeewater en kwalitatief visvoer. Momenteel komt dat uit Frankrijk, maar het is de bedoeling om het zelf te produceren of met een lokale producent samen te werken. Daarvoor biedt de incubator Marifish mogelijkheden. Als er opmerkingen komen over duurzaamheid gaan die enkel over de voeding. Door nauw betrokken te zijn bij de productie daarvan, kunnen we dat weerleggen en hier ter plaatse demonstreren dat we kwalitatief werken”, duidt James Fox-Davies nog.

The post Straks kan je op restaurant West-Vlaamse scampi’s eten: nieuwe kwekerij in Oostende gaat 100 ton per jaar produceren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Warner Bros wijst tegenbod van Paramount af

Het Amerikaanse entertainmentconcern Warner Bros Discovery heeft het overnamebod van concurrent Paramount Skydance afgewezen. Het vijandige bod is “inferieur” en “ontoereikend” in vergelijking met het bod van streamingplatform Netflix, zegt het bedrijf.

Lees meer »

VBS Keukeldam schenkt 2.050 euro aan De Warmste Week

De voorbije weken zetten de schoolkinderen van Keukeldam zich met veel enthousiasme in voor De Warmste Week. Met een flinke dosis kerstmagie maakten zij hun eigen eindejaarskaartjes, die verkocht werden aan de schoolpoort. Bovendien trokken de kinderen hun beste stappers aan voor de De Warmste Voetjestocht doorheen park Casier. De acties brachten in totaal 2.050 …
The post

Lees meer »

Kamer maakt ontsnappen uit gevangenis strafbaar

De Kamer heeft donderdag het wetsontwerp van minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) goedgekeurd waardoor ontsnappen uit de gevangenis voortaan kan worden bestraft met zes maanden tot drie jaar cel. Hetzelfde geldt voor wie een elektronische enkelband saboteert.

Lees meer »

Brandweer en Fluvius moeten uitrukken voor gaslek in Hooglede

De brandweer en een medewerker van Fluvius snelden maandag kort voor de middag naar de Roeselarestraat in Hooglede. Daar was een gaslek ontstaan in een appartement dat zich aan de achterzijde van een verzekeringskantoor bevindt.
The post Brandweer en Fluvius moeten uitrukken voor gaslek in Hooglede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kinderen gieten kaarsen voor Wereldlichtjesdag: intiem moment van troost en verbondenheid

Het wandelpad op het Vateplein in Lo en de vijver ernaast waren verlicht met kaarsen en ledlichtjes naar aanleiding van Wereldlichtjesdag. Overal ter wereld werden kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken. De lichtjes en kaarsen creëerden een warm en intiem moment van troost en verbondenheid. De kaarsen langs het wandelpad werden zaterdagnamiddag gemaakt door …
The post Kinderen

Lees meer »

Cercle Brugge gaat samenwerking aan met KSV Veurne: “Jeugdtrainers en -spelers vooruithelpen”

Sinds vier jaar zet Cercle Brugge samenwerkingen op met lokale voetbalverenigingen, om zo jeugdtrainers en -spelers te verbeteren en nieuwe talenten aan te trekken. Zo ontstond een netwerk met bijna dertig partnerploegen, waar nu ook KSV Veurne deel van uitmaakt. “Dit is een win-winsituatie”, klinkt het bij beide besturen.
The post Cercle Brugge gaat samenwerking aan met KSV Veurne:

Lees meer »

KERSTRAPPORT HOOGSTRATEN. Met dank aan prima transfers en Belmans als “bepalende factor” presteren de Rooikens boven verwachtingen

Kinderen komen dezer dagen thuis met hun schoolrapport, maar de winterstop is altijd een goed moment om ook de resultaten van onze voetbalclubs eens onder de loep te nemen. Voor sommige spelers/trainers/bestuurders zal het feestmaal toch nog net iets beter smaken dan voor andere. Onze clubwatcher Kristof Gabriëls beoordeelt de eerste seizoenshelft van Hoogstraten, met 26 op 48 gedeeld vijfde

Lees meer »