Beenhouwerij Hillewaere, met vestigingen in Hooglede en Sint-Henricus Torhout, bestaat vijf jaar, een lustrum. Net nu is de slagerij met diverse producten in de prijzen gevallen. Vooral met fijne vleeswaren, maar ook met onder andere lasagne. In het voorjaar gebeurde dat in een prestigieuze Europese wedstrijd en recent in een vakwedstrijd in Kortrijk. Daar werd de kookham uitgeroepen tot de beste van België.
Voor de jonge zaakvoerders, allen slager van opleiding, zijn de bekroningen uiteraard een opsteker. De twee winkels worden gerund door de broers Lukas (30) en Pieter-Jan (26) Hillewaere en Fien Tilleman (26), de vrouw van Lukas. Ze werken nauw samen, al hebben ze elk zo’n beetje hun specialiteit. Pieter-Jan (met vriendin Isabeau) is het gezicht van de slagerij van Hooglede en Fien van de slagerij van Sint-Henricus. Lukas pendelt tussen de twee locaties. Fien is diegene die zich over de bereidingen ontfermt. Ze heeft trouwens een specialisatiejaar traiteur gevolgd.
Rundsvlees als visitekaartje
Beenhouwerij Hillewaere is op 21 augustus 2020 in hartje Hooglede van start gegaan. De vestiging op de Torhoutse wijk Sint-Henricus ging pas later open, met name op 28 oktober 2023. De klanten vinden vlot de weg naar het verse vlees, de fijne vleeswaren en het enorme gamma huisbereide kant-en-klaargerechten.
“In vijf jaar tijd hebben we onze droom waargemaakt”
“Ons rundsvlees is ons visitekaartje”, vertelt Fien. “Mijn ouders kweken op hun boerderij in Lapscheure nabij Damme runderen voor de vleesproductie en bij hen kopen we in. De dieren grazen er in de weide zonder de druk van groeiversnellers. Ze worden gefokt met eigen geteelde voeding en dat proef je. Het geeft het vlees zijn unieke smaak. We brengen de runderen zelf naar het slachthuis om er zeker van te zijn dat dit stressloos verloopt. Daarna wordt alles versneden in onze ateliers. We vinden het verhaal van de korte keten heel belangrijk.”
Starter van het Jaar in Torhout
De winkels zijn modern, ruim en overzichtelijk. Met een assortiment aan producten om U tegen te zeggen. De klant heeft de mogelijkheid om via de webshop verse gerechten te bestellen en die op een tijdstip naar keuze af te halen.
“We vullen elkaar met z’n drieën perfect aan en hebben ook nog vaste medewerkers in dienst, plus een schare flexi-jobbers”, vervolgt Fien. “We vormen een geolied team. We streven een optimale prijs-kwaliteitverhouding na en aan de reacties van de klanten te horen, slagen we daar ook in. Vorig jaar kregen we van het Torhoutse stadsbestuur de Torhout Award voor Starter van het Jaar. En dit jaar zijn we met onze producten tijdens twee wedstrijden in de prijzen gevallen.”
In de Europese wedstrijd werden tien producten van Beenhouwerij Hillewaere bekroond, onder meer mosterdspek, boerenpaté, traag gegaard buikspek, lasagne, coppa, droge worst en kookham. In de vakwedstrijd in Kortrijk Xpo kreeg de kookham goud en werd ze uitgeroepen tot de beste van het land. “Daar zijn we als jonge ondernemers apetrots op”, zegt Fien. “We sturen dagelijks onze recepten bij voor een nóg beter eindresultaat. We streven naar lekker, eerlijk en kwalitatief eten zonder al te veel poespas.”
Op de ingeslagen weg doorgaan
“Twee slagerijen runnen, valt natuurlijk niet te onderschatten, maar de voldoening die we uit onze job halen, maakt alles draaglijk. We doen dit werk heel graag en dus beleven we er veel plezier aan. We hebben een gevarieerd beroep en trekken met z’n drieën aan hetzelfde zeel. We zijn erg blij met onze fantastische medewerkers. Ook zij zorgen, zelfs op drukke en lastige dagen, ervoor dat alles gestroomlijnd verloopt.”
“Niets mooiers dan complimenten van onze klanten krijgen over de smaak en de kwaliteit van onze producten. Zoiets maakt alles nog zoveel leuker. Het motiveert ons om op de ingeslagen weg door te gaan. Als jonge mensen hebben we in vijf jaar tijd onze droom waargemaakt.”
The post Beenhouwerij Hillewaere bestaat vijf jaar: net nu in de prijzen gevallen is provided by KW.be.
