De gerenommeerde chocolatier Olivier Willems voegt een nieuw hoofdstuk toe aan zijn bean-to-barverhaal. Samen met de Oostendse Stokerij ontwikkelde hij ‘O Cacao’, een gin op basis van zelf geselecteerde bean-to-barcacaobonen. De lancering volgt kort nadat Willems zijn atelier en winkel verhuisde naar de Groentemarkt.
Met titels als Chocolatier van België, Chocolate Hero en vermeldingen in Gault&Millau en de Franse gids Croquers du Chocolat, is Olivier Willems een absolute vaste waarde geworden in het chocoladelandschap. De voorbije jaren trok hij geregeld naar cacaoproducenten in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Daar selecteerde hij zelf bonen voor zijn zuivere bean-to-barlijnen. Diezelfde bonen gebruikt hij nu in O Cacao, een bijzondere gin die hij in samenwerking met de Oostendse Stokerij lanceert.
Sinaasappelzeste
Voor O Cacao worden de cacaobonen in het atelier van Willems geroosterd, gebroken, ontdaan van hun schil en geconcheerd. Het resultaat is een gin van 46 procent vol, gebotteld in flesjes van 500 milliliter. “We merkten dat de gin zowel voor als na het eten smaakt”, zegt Olivier lachend. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor een afwerking met sinaasappelzeste, omdat dat toegankelijker is.”
“Gins met cacao zijn er nauwelijks. Dat gaf ons ruimte om te zoeken en te experimenteren”
Nico De Dobbeleer
Stoker
Stoker Nico De Dobbeleer blikt terug op een zoektocht die maanden duurde. “Gins met cacao zijn er nauwelijks. Dat gaf ons ruimte om te zoeken en te experimenteren.”
Laag en traag
Willems roostert zijn cacaobonen laag en traag in zijn atelier, een techniek die hij ook gebruikt voor zijn chocoladerepen. “We hebben veel getest en geproefd en zijn zo tot een mooi resultaat gekomen”, zegt Nico. “De gin komt volledig tot zijn recht in een gin-tonic, in cocktails met cacaofruit of puur als digestief.” (ZB)
O Cacao is verkrijgbaar via olivierwillems.be, in de winkel op de Groentemarkt en bij de Oostendse Stokerij. Tijdens Winter in Oostende organiseert de chocolatier aperomomenten voor de winkel, en dit op zaterdag van 16 tot 19 uur en op zondag van 11 tot 13 uur.
The post Olivier Willems en de Oostendse Stokerij brengen bijzondere cacaogin op de markt is provided by KW.be.
