Van 28 november tot en met 4 januari zal je in de ION Arena in de vroegere gebouwen van drukkerij Strobbe de eindejaarssfeer kunnen opsnuiven in het Kerstdorp. Je zal er kunnen schaatsen en er zijn tal van events voorzien, maar uiteraard valt er ook iets te eten en drinken. En dat horecaluik is in handen van Thijs Codron (43), een man die gepokt en gemazeld is het wereldje.
Izegem krijgt een eigen kerstdorp met een grote schaatspiste en dat heeft het te danken aan drie ondernemers: Yves Deschepper, David Stekelorum en Michiel Delheye. Zij zijn ondertussen al duchtig bezig met de opbouw van het dorp. Omdat ze ook nog hun eigen job hebben, werd aan Thijs Codron gevraagd om de horeca in het Kerstdorp te stroomlijnen.
Thijs Codron startte zijn horecaloopbaan in Kaffee Lagaar. “Ik was twee jaar garçon bij Dirk en Sonja. Daarna werd ik gerant in De Pekker op de Grote Markt, een café dat ik dan stilaan overnam. Ondertussen had ik er samen met mijn echtgenote Tine Santens ook de Drie Gezellen bijgenomen. In 2012 ben ik dan gestopt in De Pekker, om in 2015 op dezelfde plek Toezens te beginnen. Dat deed ik tot aan corona. Toen al was afgesproken dat Kevin Deleu er Leute’s van zou maken. En met Tine als kok runnen we nu al sinds 2017 Gaspar.”
“Het was een hele puzzel om te leggen, maar ik heb al een team van een 20-tal gemotiveerde medewerkers”

Thijs Codron
Dat restaurant langs de Rijksweg is enkel in het weekend open. “Maar de winterperiode is voor ons best druk. We hebben een speeltuin voor de kinderen, veel gezinnen komen bij ons over de vloer. Ik werk ook nog vaak op events van Impe Catering. Maar dat zal ik dus combineren met mijn werk in het Kerstdorp.”
Schaatspiste als aantrekkingspool
Ondertussen heeft Thijs al een team van medewerkers rond zich geschaard. “Een puzzel die niet makkelijk te leggen was, maar ik heb alvast een gemotiveerd team. Ik vind dit een prachtig initiatief, het krijgt ondertussen ook al mooi vorm. Voor de kerstvakantie zullen we tijdens de week open zijn vanaf 16 uur, op woensdag en in de weekends vanaf 14 uur. In de kerstvakantie altijd vanaf 14 uur.”
De schaatspiste moet natuurlijk de aantrekkingspool zijn van het gebeuren, maar er zijn ook tal van evenementen en ook Sinterklaas komt langs. “Op woensdag 17 december is er de cote à l’os-avond, op vrijdag 19 december wordt de congé ingezet. Elke vrijdag is er het discoschaatsen en in het weekend is er sowieso een dj. Op zaterdag 20 december is er de retroparty, Michiel Cnudde, Peter David en een ook Yves en Stekie zullen plaatjes draaien.”
Hengelen naar kerstmannetjes
Die laatste twee zijn Yves Deschepper en David Stekelorum. Ze bouwen ondertussen een waar Kerstdorp op. “Er is de grote L’ Après Ski-hut die door Michiel voorzien is van geluid en licht. Die is vooral bedoeld voor de events en de weekends. We hebben dan ook de Ice Bar die altijd open zal zijn tijdens de openingsuren van het dorp. Daar hebben we ook onze keuken waar alles bereid wordt. Het aanbod is erg divers, van tapas over hutsepot, tartiflette, raclette en panini’s. In de namiddag is er ook tearoom, met wafels en pannenkoeken. Wanneer de bar open is, zal ook de keuken open zijn. Qua dranken is er een winterse kaart, met sterke koffies en ook jenevers en Scotch van ‘t vat. Ook N’Yammie is er aanwezig met een foodtruck waar ze onder meer pasta’s zullen serveren en er komt een oliebollenkraam. Voor de kinderen is er ook een viskraam, je zult er niet naar eendjes kunnen hengelen, maar naar kerstmannetjes.”
Ook kerstmarkt op 14 december
Op zondag 14 december is er ook de kerstmarkt die georganiseerd wordt door de stad in de hal naast die van het Kerstdorp. “Die ene dag zal de poort tussen beide hallen open zijn. We kunnen ook gebruik maken van het sanitair dat nog aanwezig is bij de voormalige bedrijfshal. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.”
Ondertussen gaat de afwerking van het Kerstdorp verder. “Het ziet er nu al prachtig uit, in aanloop naar de opening op vrijdag 28 november wordt ook de schaatspiste geïnstalleerd. Ook de ruimte waar de schaatsen aangetrokken kunnen worden, dicht bij de ingang van het dorp, is al klaar. Het zal echt de moeite lonen om eens langs te komen. De sfeer zal top zijn en je zult kunnen genieten van heel wat lekkers”, besluit Thijs. (WVS)
The post Thijs Codron (43) zet schouders onder horecaluik van Kerstdorp in Izegem: “De sfeer zal top zijn en we zullen heel wat lekkers serveren” is provided by KW.be.
