Meer dan 25 euro voor een kilo biefstuk in de supermarkt of bij de slager, het is eerder regel dan uitzondering. Sinds begin dit jaar is de prijs van rundvlees explosief gestegen en met de feestdagen in het verschiet, lijkt het plafond nog niet bereikt. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt topslager Hendrik Dierendonck. “Al hoop ik dat de prijzen na Nieuwjaar zullen dalen.”
In januari van dit jaar kregen de vleesveeboeren nog 6,68 euro per kilo rundsvlees, in april ging het al om 7,90 euro voor diezelfde kilo. En begin deze maand kostte een AS2-karkas, de referentie binnen de sector, al 9,33 euro per kilo. Vijf jaar geleden betaalde je daar nog 36 procent minder voor, leert de website van de Boerenbond ons. En met de feestdagen in het vooruitzicht zullen die hoogstwaarschijnlijk straks nog iets hoger noteren.
Minder goed nieuws voor wie met kerst of oudejaar een lekker lapje Belgisch witblauw of filet pur op tafel wil toveren.
Kleiner aanbod
“De prijzen stijgen al sinds 2020 quasi voortdurend”, stelt Hendrik Dierendonck (51). De Koksijdse topslager runt zeven eigen slagerijen en heeft met Carcasse ook twee vleesrestaurants. Hij zit volgend jaar een kwarteeuw in het vak en weet dus als geen ander wat er in de sector gaande is.
“Wat normaal vijf jaar in beslag neemt, voltrekt zich nu in amper enkele maanden. Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt.”
De vraag is gelijk gebleven, maar er zijn minder veehouders. En daardoor dus ook minder runderen. Dan kunnen de prijzen omhoog schieten”
Hendrik Dierendonck
Topslager
Naar mogelijke verklaringen hoeft hij niet lang te zoeken. “Het is een spel van vraag en aanbod. Dat eerste is quasi gelijk gebleven, maar er zijn steeds minder runderen. Het aantal veehouders in eigen land – en bij uitbreiding in heel West-Europa – zit in dalende lijn en diegene die nog aan de slag zijn, hebben vaak geen opvolging.”

De gemiddelde leeftijd van rundveehouders schommelt vandaag rond de zestig jaar en door de onzekere toekomst, denk aan de hele stikstofproblematiek, staan zonen en dochters niet meteen te trappelen om in de voetsporen van hun ouders te treden.
Betaalbaar houden
Dat zorgt ervoor dat 1 kilo biefstuk in de supermarkt gemiddeld 25,61 euro kost, zo blijkt uit cijfers van Testaankoop. Een jaar geleden was je daar aan de kassa ‘slechts’ 21,44 euro voor kwijt.
“Ook wij hebben onze prijzen wat verhoogd, maar niet in die mate dat het onze extra kosten volledig compenseert”, benadrukt Dierendonck. “We willen het nog steeds betaalbaar houden en ons niet schuldig voelen tegenover onze klanten.”
Belg blijft trouw
Hendrik hoopt dat de prijzen straks (eindelijk) weer een duik nemen. “In het buitenland is die daling al licht ingezet, laat dat een hoopvol signaal zijn. Na Nieuwjaar moet de prijs toch naar beneden kunnen gaan.”
Ondanks de forse prijzen blijft de Belg een trouwe carnivoor. Uit cijfers van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, red.) blijkt dat we ons rundvlees niet kunnen missen.
In 2016 smikkelden we thuis 4,62 kilo per Belg op, in 2024 was dat 4,43 kilo. “Een status quo”, glimlacht Hendrik Dierendonck. “Onze familie zal kerst en eindejaar alvast met een lekker stukje rund vieren. Want dat blijft overheerlijk.”
The post “Ik hoop dat de prijzen na Nieuwjaar zullen dalen”: topslager Hendrik Dierendonck zag rundvlees nog nooit zo duur is provided by KW.be.
