Baptiste van restaurant Lin’eau uit Sint-Baafs-Vijve is Eerste Kok van België

Baptiste Tieberghien (33), chef-eigenaar van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve, heeft zondag de finale van de ‘Eerste Kok van België’ gewonnen. Dat is een prestigieuze kokswedstrijd die de Club Prosper Montagné ieder jaar organiseert tijdens de Horeca Expo in Gent. “Een eretitel die men me nooit meer afneemt”, glundert Baptiste.

Drie jaar nadat Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve zich tot viskok van het jaar kroonde, wist de inmiddels 33-jarige chefkok zich zondag in Gent te kronen tot ‘Eerste Kok van België’. Die belangrijke wedstrijd werd al voor de 73ste keer georganiseerd door de Club Prosper Montagné. De voorbije jaren wonnen al tal van bekende koks de prestigieuze wedstrijd.

Drie gerechten

Vijf finalisten toonden zondag tijdens de Horeca Expo wat ze in hun culinaire mars hebben. Naast Baptiste stonden ook Aurelien De Noble, sous-chef van sterrenrestaurant Attablez Vous in Namen, Benny Dechamps, patissier van sterrenrestaurant Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge, Dimitri Proost, chef en mede-eigenaar van het sterrenrestaurant Haut uit Oostende en Cedric Sorton, chef van restaurant Oh in Sint-Idesbald in de finale.

De finalisten moesten drie gerechten serveren. Een vegetarisch gerecht met als hoofdingrediënten Belgisch grondwitloof, schorseneren en peulvruchten. Daarna volgde kabeljauw met schelpdieren en champignons, vergezeld van een consommé. Als dessert maakten de kandidaten een eigentijdse versie van de klassieker ‘Foret Noire’.

“De voorbije maanden bereidde ik me samen met Vic Vanbrabant volop voor op deze wedstrijd. We hebben uren getraind”, zegt Baptiste. Hij werd in 2022 Viskok van het Jaar. “Toen zeiden vele mensen dat ik voor de titel van Eerste Kok van België moest gaan. Toen de wedstrijd voor dit jaar werd uitgeschreven spoorde mijn vrouw Lisa me aan om er volledig voor te gaan.”

Mooie stap

Dat Baptiste nu deze belangrijke culinaire wedstrijd kan winnen doet extra veel deugd. “Dit is een eretitel die men me nooit meer afneemt. Voortaan staat de Belgische driekleur op mijn vest. Dat is toch iets heel erg speciaals?” Baptiste is er van overtuigd dat dankzij het winnen van deze wedstrijd ook restaurant Lin’eau aan extra naambekendheid wint. “Dit is een erg mooie stap voor de toekomst van ons restaurant.”

The post Baptiste van restaurant Lin’eau uit Sint-Baafs-Vijve is Eerste Kok van België is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bloedserieus Leuven keert terug naar historische universiteitshal en mikt op record van 2.500 donoren

Bloedserieus Leuven organiseert ook dit jaar weer de grootste bloedinzamelactie van ons land en keert na enkele decennia hiervoor terug naar de universiteitshal. De actie, volledig gedragen door en voor studenten, is ondertussen een vaste waarde in het Leuvense studentenleven. Dit jaar hoopt de organisatie op een record van 2.500 donoren. Hoog nodig, zo blijkt, want volgens cijfers van Rode

Lees meer »

ASSISEN. Ismail Yavuz houdt vol dat hij dubbel zoveel cocaïne gebruikte voor moord op zwangere vrouw en 5-jarig zoontje

Ismail Yavuz, de 36-jarige Turkse man die beschuldigd wordt van moord in 2022 in Dendermonde op zijn 5-jarige zoon en zijn 28-jarige zwangere vrouw, houdt vol dat hij voor de feiten twee gram cocaïne gebruikte. Dat bleek vrijdag voor het Gentse hof van assisen. In zijn eerste verklaringen sprak hij van één gram coke, maar sinds de wedersamenstelling stelt de

Lees meer »

GETEST. Voor 18 uur besteld, morgen in huis: designerdrugs zijn zeer gevaarlijk en veel te gemakkelijk te verkrijgen

In Zwolle start maandag het proces tegen twee mannen die via de webshop ‘Funcaps.nl’ voor miljoenen euro’s aan designerdrugs verkochten, en volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie daarbij de dood van tientallen klanten veroorzaakten. En het is niet de eerste keer dat het fenomeen van designerdrugs onder de aandacht komt. Denk aan de opmars van de zombiedrug flakka of aan radiopresentator

Lees meer »