Baptiste Tieberghien (33), chef-eigenaar van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve, heeft zondag de finale van de ‘Eerste Kok van België’ gewonnen. Dat is een prestigieuze kokswedstrijd die de Club Prosper Montagné ieder jaar organiseert tijdens de Horeca Expo in Gent. “Een eretitel die men me nooit meer afneemt”, glundert Baptiste.
Drie jaar nadat Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve zich tot viskok van het jaar kroonde, wist de inmiddels 33-jarige chefkok zich zondag in Gent te kronen tot ‘Eerste Kok van België’. Die belangrijke wedstrijd werd al voor de 73ste keer georganiseerd door de Club Prosper Montagné. De voorbije jaren wonnen al tal van bekende koks de prestigieuze wedstrijd.
Drie gerechten
Vijf finalisten toonden zondag tijdens de Horeca Expo wat ze in hun culinaire mars hebben. Naast Baptiste stonden ook Aurelien De Noble, sous-chef van sterrenrestaurant Attablez Vous in Namen, Benny Dechamps, patissier van sterrenrestaurant Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge, Dimitri Proost, chef en mede-eigenaar van het sterrenrestaurant Haut uit Oostende en Cedric Sorton, chef van restaurant Oh in Sint-Idesbald in de finale.
De finalisten moesten drie gerechten serveren. Een vegetarisch gerecht met als hoofdingrediënten Belgisch grondwitloof, schorseneren en peulvruchten. Daarna volgde kabeljauw met schelpdieren en champignons, vergezeld van een consommé. Als dessert maakten de kandidaten een eigentijdse versie van de klassieker ‘Foret Noire’.
“De voorbije maanden bereidde ik me samen met Vic Vanbrabant volop voor op deze wedstrijd. We hebben uren getraind”, zegt Baptiste. Hij werd in 2022 Viskok van het Jaar. “Toen zeiden vele mensen dat ik voor de titel van Eerste Kok van België moest gaan. Toen de wedstrijd voor dit jaar werd uitgeschreven spoorde mijn vrouw Lisa me aan om er volledig voor te gaan.”
Mooie stap
Dat Baptiste nu deze belangrijke culinaire wedstrijd kan winnen doet extra veel deugd. “Dit is een eretitel die men me nooit meer afneemt. Voortaan staat de Belgische driekleur op mijn vest. Dat is toch iets heel erg speciaals?” Baptiste is er van overtuigd dat dankzij het winnen van deze wedstrijd ook restaurant Lin’eau aan extra naambekendheid wint. “Dit is een erg mooie stap voor de toekomst van ons restaurant.”
The post Baptiste van restaurant Lin’eau uit Sint-Baafs-Vijve is Eerste Kok van België is provided by KW.be.
