In het pand langs de Gullegemsestraat in Sint-Eloois-Winkel, waar de voorbije 15 jaar Keuvelkroeg ’t Arbeidershuis was, opent de ervaren kok Jan Vervacke de deuren van horecazaak Dagschotelkot. Klanten kunnen er zowel ’s middags als ’s avonds kiezen uit twee voorgerechten of soep. Daarna is er de keuze tussen vlees of vis als hoofdgerecht. Wie nog wat ruimte over heeft in de maag kan smullen van het dessert.
Jan Vervacke (54) werkt al jarenlang in de horeca, waarvan de laatste tien jaar als freelance kok. “Ik heb al in 125 restaurants gewerkt. Van bistro’s tot sterrenzaken of traiteurs. In al die jaren heb ik gezien hoe het moet, maar ook hoe het niet moet.” Jan, afkomstig van Waregem, woont sinds zes jaar in Sint-Eloois-Winkel. In de gemeente is hij geen onbekende. Zo was hij verschillende jaren de kok van Summerlake, de pop-up die tot vorig jaar georganiseerd werd op de Meerhoek.
“In al die jaren heb ik gezien hoe het moet, maar ook hoe het niet moet”
Jan Vervacke
Dagschotelkot
Daarnaast startte Jan vlakbij zijn woning ook het concept Just Soup op. Op zondagochtend verkoopt hij er vanuit een trailer verse soep, iets wat hij in de toekomst zal blijven doen. Maar Jan kookte de voorbije jaren ook in gans Vlaanderen. “Ik zat vaak erg lang in de auto. En dat begon ik wel een beetje moe te worden”, vertelt hij.
Groot terras
De Winkelnaar liet zijn oog vallen op Keuvelkroeg ’t Arbeidershuis. Kurt Wynant startte het café langs de Gullegemsestraat in 2011 op. De horecazaak groeide uit tot een gekende plek in de gemeente. Begin dit jaar gaf Kurt echter aan voor een nieuwe uitdaging te willen gaan. “Ik kwam in het verleden meermaals over de vloer in ’t Arbeidershuis. Het is een gezellige, kleine zaak, maar wel met veel ruimte langs de achterzijde. Daar zie ik mogelijkheden voor een groot terras. Maar vooral de ligging, in dezelfde straat waar ik woon, sprak me erg aan.”
“Vooral de ligging, in dezelfde straat waar ik woon, sprak me erg aan”
Jan Vervacke
Dagschotelkot
Jan opent er op dinsdag 18 november de deuren van de nieuwe horecazaak Dagschotelkot. “De naam zegt eigenlijk alles. Het is geen café meer, maar een zaak waar dagschotels centraal staan.” Jan werkte een eenvoudig en betaalbaar concept uit. Klanten kunnen er zowel ’s middags als ’s avonds kiezen uit twee voorgerechten of soep. Daarna is er de keuze tussen vlees of vis als hoofdgerecht. Wie nog wat ruimte over heeft in de maag kan smullen van het dessert. “De hoofdgerechten zullen dagelijks anders zijn. De voorgerechten wisselen maandelijks, het dessert wekelijks. De focus ligt iedere dag op vers. Ik wil de klanten verse, verzorgde en verrassende dagschotels voorschotelen.”
Automaat en afhalen
Voor wie minder tijd heeft of liever alleen eet, werkte Jan ook twee andere concepten uit. Aan de voorzijde van de zaak komt er een automaat. “Daarin zal men de voorgerechten, hoofdgerechten en dessertjes kunnen uithalen, maar ook verse frietjes en spaghetti krijgen er een plaats. Ideaal dus voor mensen die buiten de openingsuren van de zaak passeren of niet veel tijd hebben om binnen te springen.” Alle gerechten kunnen ook afgehaald worden tijdens de openingsuren van het restaurant. “Wie bijvoorbeeld zin heeft in verse soep of trek heeft in één van de voorgerechten, kan die gewoon bestellen”, legt Jan uit.
Reserveren is niet nodig. In de zaak is er binnen plaats voor 45 klanten. “En wanneer het warmer is, kunnen we op ons terras nog eens evenveel mensen een plaatsje geven.” Bij het uitwerken van zijn concept hield Jan ook rekening met honden. “Vlak voor de zaak bevindt zich de hondenclub, maar ook andere klanten die een hond hebben kunnen die terwijl ze eten een plekje geven in onze hondenweide langs de achterzijde van de zaak.”
Vanaf groepen van 25 levert hij ook aan huis. Voor Jan is het nu aftellen naar dinsdag 18 november. “Maar zenuwachtig ben ik niet. In het verleden heb ik al meegeholpen bij het opstarten van verschillende zaken. Eens alles hier wat opgefrist is, ben ik volledig klaar om er in te vliegen.” (BF)
Dagschotelkot zal telkens open zijn van dinsdag tot en met zaterdag. ’s Middags kan men er eten tussen 11.30 uur en 14.30 uur. ’s Avonds zijn klanten er welkom vanaf 18 uur. Welke dagschotels er tijdens de eerste week op tafel verschijnen is nu al te zien op www.dagschotelkot.be.
The post Dagschotelkot is het nieuwe project van kok Jan Vervacke: “Verse, verzorgde en verrassende dagschotels” is provided by KW.be.
