“Bij jullie kom ik pas écht thuis”: Marc Coucke over zijn passie voor (ondernemen in) West-Vlaanderen

Als het Kortrijkse ‘Mijn Restaurant’-duo Charlotte en Aristide straks een florerende zaak kan runnen, dan zal dat ook de verdienste zijn van Marc Coucke. De bekendste ondernemer van ons land waakt als jurylid mee over de financiële kant van het verhaal, iets wat de man ook doet bij de 44 bedrijven waar hij mee de stuurknuppel in handen heeft. Een stevig aantal daarvan is in West-Vlaanderen te vinden. En zijn hart loopt over van de liefde voor deze streek, zo blijkt. “Veel mensen denken dat ik een West-Vlaming ben. Een compliment, vind ik dat.”

Het luxehotel La Réserve, de Zoute Grand Prix en Glacier de la Poste in Knokke. Entertainment- en hotelgroep Het Witte Paard in Blankenberge. Arenal-padelterreinen in Brugge en Westkapelle. Twee kampeersites van Urban Gardens in de Westhoek. De bouwgroep Versluys in Oostende Het lijstje engagementen van Alychlo, het investeringsvehikel van Marc Coucke, in West-Vlaanderen is schier eindeloos.

“Een bewuste keuze”, glimlacht de Oost-Vlaming wanneer hij ons in de oranjerie van zijn statige kasteel Mijl Eeke in Merelbeke, begroet. “Toen ik Omega Pharma verkocht, heb ik de plechtige belofte gemaakt om het kapitaal zoveel mogelijk in de Belgische economie te pompen. Uit erkentelijkheid, want dit land heeft me zoveel kansen gegeven. En ik wil ook andere beloftevolle ondernemers – ongeacht hun leeftijd – die opportuniteiten bieden. Dan kan je niet om West-Vlaanderen heen, hé. Nergens floreert het ondernemerschap zo als daar.”

Zijn discours brengt Coucke met een sappig Gents accent, al sluipen er geregeld West-Vlaamse uitspraken in zijn verhaal. Maar daarover later meer, eerst de blik op Mijn Restaurant.

Hoe vertrouwd bent u met de horecawereld?

“De sector als mijn tweede natuur omschrijven, is misschien overdreven. Al voel ik me er wel goed in mijn vel. Ik ben een gediplomeerd apotheker, maar begeef me nu vooral in de leisure-wereld. En daar is horeca onlosmakelijk mee verbonden. Of het nu gaat om een culinaire topervaring in Le Grand Verre in Durbuy, een lekkere snelle hap in Pairi Daiza of een ijsje op de dijk van Knokke: het verhaal moet tot in de kleinste details kloppen. Ik kan ook zelf enorm genieten van op restaurant gaan. Om op je vraag te antwoorden: Mijn Restaurant voelt lekker aan, ja.”

Welke taak is je toebedeeld?

“Voor de diepere culinaire analyses ben ik niet aan boord gehaald. (glimlacht) Ik zal uiteraard mijn mening geven, maar ik ben er vooral om naar de beleving en de cijfers te kijken. Checken of de backoffice klopt. Want je mag nog zó lekker kunnen koken, op het einde van de rit moet de rekening groen kleuren. Daar ligt net ook het grote verschil met de vorige edities van het programma. Toen werden de winnaars op financieel vlak weinig begeleid. Dat zal nu volledig anders zijn. Hier moeten duurzame verhalen uit voortkomen, zaken waar we binnen enkele jaren nog altijd de voeten onder tafel kunnen steken.”

Marc Coucke, hier samen met zijn collega-juryleden Shannah Zeebroek, Sarah Renson, Marcelo Ballardin en presentator Wim Opbrouck, kleurt mee het nieuwe seizoen van ‘Mijn Restaurant’. (foto VTM)

Zal u Lucien, het Kortrijkse restaurant, met extra belangstelling volgen?

(diplomatisch) “Ik verdeel mijn aandacht evenwichtig over de vier restaurants. Maar Charlotte en Aristide zijn zeer goed gestart. Je voelt de goesting, maar ook de vakkennis. Ik vind het trouwens leuk om zien hoe de vier duo’s de clichés van hun eigen provincie in de verf zetten. In het geval van ons West-Vlaams koppel had ik meteen door dat ze voor de vooruit waren. Deuredoen, gas geven. Maar als de jury spreekt, zullen ze moeten luisteren.”

“Ik had meteen door dat het Kortrijks duo in ‘Mijn Restaurant’ voor de vooruit was. De goesting en vakkennis voel je zo. Maar als de jury spreekt, zullen ze moeten luisteren”

U bent op zakelijk niveau steeds meer verweven met West-Vlaanderen. Wat betekent de provincie op persoonlijk vlak voor u?

“West-Vlaanderen, dat is mijn jeugd. Als kind trok ik met mijn ouders vaak naar Oostende. Ik ben er deels opgegroeid en heb er ook lang gewoond. In Vichte bij Anzegem, in Izegem op de Bosmolens… Onze twee dochters (Alysée (18) en Chloé (21), red.) zijn in Waregem geboren. Bij jullie kom ik écht thuis. Veel mensen mispakken me ook voor een West-Vlaming. Eerlijk? Dat vind ik een compliment. West-Vlamingen zijn harde werkers, maar genieten ook van het leven. Daar kan ik me volledig in vinden. Mijn sociaal leven speelt zich er ook steeds meer af.”

Speelt die emotionele connectie een rol in uw zakelijke activiteiten?

“Ergens misschien wel. Waar je leeft, leer je ook mensen kennen. Ik heb vroeger veel tijd in Durbuy en aan de kust doorgebracht, niet toevallig twee locaties waar we nu erg actief zijn. Maar ik hou me altijd aan enkele basiscriteria. Het verhaal moet kloppen, de juiste mensen moeten aan het roer staan en wij moeten hun verhaal nóg beter kunnen maken. Als die factoren ingevuld zijn, is de sprong mogelijk.”

Marc Coucke nam samen met Average Rob deel aan de Zoute Iconic Rally, onderdeel van de Zoute Grand Prix Car Week in Knokke-Heist. “Veel lokale handelaren lieten me nadien weten dat ze het beste weekend van hun carrière hadden beleefd. Dáár doe ik het voor.” (foto Belga)

Hoeveel potentiële projecten krijgt u zo voorgeschoteld?

“Wekelijks een dertigtal. We gaan nooit zelf op zoek, mensen komen naar ons. Al zal ik dat nooit vanzelfsprekend vinden. Ik beschouw het nog altijd als een eer als we ergens in kúnnen investeren. Daar is de Bouwgroep Versluys van mijn goeie vriend Bart Versluys een mooi voorbeeld van. Straks trekken ze hun eerste wolkenkrabber in Miami op. Zoiets vanop de eerste rij mogen beleven, prachtig toch?”

“West-Vlamingen zijn nog echte ‘entrepreneurs’. Ze beseffen dat je niks zomaar krijgt. En als het tegenslaat: opstaan en weer doorgaan”

Hoe zou u de West-Vlaamse ondernemer omschrijven?

“Daar vind je nog de echte entrepreneurs. Mensen die beseffen dat je niets zomaar krijgt en dat er voor gewerkt moet worden. Dat er goeie, maar ook mindere jaren zijn. En als het eens tegenslaat: opstaan en weer doorgaan. Die rechttoe rechtaan-mentaliteit, daar heb ik het wel voor. Mijn allereerste vennoot (Yvan Vindevogel, red.) was niet voor niets een West-Vlaming. Samen hebben we de wonderjaren van Omega Pharma beleefd. Hij had een prachtige uitdrukking: bluvn oasemen. Die schiet nog regelmatig door mijn hoofd, want er zit zoveel waarheid in.”

Naar welke West-Vlaming kijkt u op?

“Ik zal een naam geven die je niet zal verwachten: Joris Ide. Een geboren ondernemer, iemand met boerenverstand en met een hart voor zijn mensen. Ik heb hem de voorbije jaren steeds beter leren kennen en hij wil echt voor iedereen het beste. Wat hij neergezet heeft, daar doe ik mijn hoed voor af. De ondernemingsdrift die Joris nog steeds uitstraalt… Van dergelijke mensen kunnen we veel leren.”

U hebt intussen enkele slapende reuzen gewekt, met de Zoute Grand Prix en La Réserve als exponenten.

“Het resultaat van teamwork. Dat is trouwens iets dat ik de kandidaten van Mijn Restaurant wil inpeperen: verzamel een sterke groep rondom je, want er komt ook veel verantwoordelijkheid op je af. Vraag me van elk van onze 44 bedrijven hoe ze het doen en ik zal je een update kunnen geven. Betrokkenheid is doorslaggevend. Via Instagram krijg ik zeer veel DM’s (directe berichten, red.). Ik maak er een punt van om die maximaal te lezen en te beantwoorden. Als ik er vijftig krijg, zullen er 49 positieve zijn. Maar die ene met punten van kritiek zal ik met extra aandacht lezen.”

“Ondernemers zijn de motor van onze economie. We zullen altijd gedreven mensen nodig hebben”

U bekijkt die zélf?

(resoluut) “Natuurlijk. Betrokkenheid, hé. Ik durf te zeggen dat ik nog steeds met beide voeten in de Vlaamse klei sta. Afgelopen zomer heb ik enkele dagen meegedraaid in de equipe van Glacier de la Poste. Als je iets grondig wil leren kennen, moet je er helemaal in duiken. Ik heb me rot geamuseerd. En de gezichten van de klanten waren onbetaalbaar. Een hoorntje met twee bolletjes rhum-raisin en een selfie, alsjeblieft. Heerlijk.”

Weet u hoeveel mensen u werk verschaft?

(denkt na) “In absolute aantallen moet dat rond de 30.000 zijn. Een kleine Vlaamse stad, ja. En opnieuw: daar komt verantwoordelijkheid bij kijken, want ik moet er mee voor zorgen dat die mensen op tijd hun inkomen hebben. En zo hun gezin kunnen ondersteunen. Dat is opnieuw iets waar ik in Mijn Restaurant op zal hameren, want net daarom moet de rekening kloppen. Het draait om het uitbouwen van een mooie zaak, maar ook om de mensen die er werken.”

Marc Coucke is niet toevallig jurylid van ‘Mijn Restaurant’: “Ik kan enorm genieten van op restaurant gaan.” (foto VTM)

Het zwaartepunt van uw West-Vlaams ondernemersverhaal ligt aan de kust. Van Oostende langs Blankenberge tot in Knokke: overal komt men Coucke tegen. Hoe graag vertoeft u er?

(met fonkelende ogen) “Bijzonder graag. Zoals ik al zei, deels uit jeugdsentiment, maar ik word er ook elke keer door een instant-vakantiegevoel overmand. ‘t Zèètje, dat is telkens een klein beetje congé. Ook al ben ik er om te werken.”

Kan u nog ongestoord over de dijk flaneren?

“Wanneer ik met mijn gezin aan het wandelen ben, kan ik dat in alle rust doen. Maar als er ik alleen rondloop, stappen de mensen wel sneller op me af. Voor een fotootje of een klein klapke. Het ergste is wanneer ik onze hond bij heb. Dat beestje fungeert dan als een soort bliksemafleider en voor je het goed en wel beseft, krijg je een verhaal te horen over de neef of schoonbroer die met een interessant project bezig is.”

“Afgelopen zomer heb ik enkele dagen bij Glacier de la Poste gewerkt. De gezichten van de klanten waren onbetaalbaar. ‘Een hoorntje met twee bolletjes rhum-raisin en een selfie, alsjeblieft.’ Heerlijk”

Wie met zijn hoofd op televisie komt, loopt niet in een zak, zeggen ze in West-Vlaanderen…

“Ach ja, het hoort erbij, zeker? Pour vivre heureux, vivons cachés is de leuze van veel ondernemers. Ik doe net het omgekeerde. Ik neem deel aan televisieprogramma’s, zet mijn schouders onder gemediatiseerde projecten… Maar ik voel vooral de appreciatie van de mensen. En ik inspireer jongeren. Dat doet deugd.”

U hebt in Knokke een villa gekocht. Is het uw ‘plage préférée’?

“Knokke is uniek. Als ik de plek met één woord moet omschrijven: kwaliteit. In alles. Kraaknet, een oase van rust en tegelijk bruisend, leuke restaurants op alle niveaus, prachtige handelszaken, kunstgalerijen… En héél veel ondernemingszin. Na de Zoute Grand Prix Car Week kreeg ik tal van berichtjes van lokale winkeliers met de melding dat ze de beste dagen uit hun carrière hadden beleefd. Niet van dit jáár, hé. Maar van hun volledige loopbaan. Daar doe ik het voor, dit is mijn manier om iets terug te geven.”

Marc Coucke investeert ook in Arenal, dat padelterreinen aanlegt. Hier zie je hem met Tom de Sutter en Pol Deturck, ceo van Beaulieu International Group. (foto Belga)

U hebt uw strepen in de zakenwereld ruimschoots verdiend. Welke raad zou u startende ondernemers geven?

“Simpel: Spring! Ga ervoor! Maar doe het wel beredeneerd. Zorg dat je huiswerk gemaakt is. En laat je niet afschrikken. Akkoord: de administratieve molen in België is groot, het aantal regeltjes neemt – net als de loonlast – alleen maar toe, maar dat zeiden we veertig jaar geleden ook. Ondernemers zijn de motor van onze economie. We zullen altijd gedreven mensen nodig hebben.”

Tot slot: wat als u volgend jaar zelf aan ‘Mijn Restaurant’ mag deelnemen? Hoe zou uw zaak heten?

“Marcenstijn. De samentrekking van mijn voornaam en die van onze vaste chef-kok, hier op het kasteel. We hebben samen een, vinden wij toch, zeer lekkere américain préparé en spaghettisaus ontwikkeld. Die zouden we zéker op het menu zetten.”

En waar mogen we komen tafelen? In Durbuy of Knokke?

(denkt na) “Hmm… Durbuy is fantastisch, maar Knokke kriebelt me ook fel. Laat ons er meteen een ketentje van maken!”

The post “Bij jullie kom ik pas écht thuis”: Marc Coucke over zijn passie voor (ondernemen in) West-Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Antwerpse journaliste Greet Wouters geeft ‘spijbelaars’ een stem: “Ik wil begrip en empathie opwekken”

Een moeder met een drankprobleem of zware pesterijen: achter elke zogezegde ‘spijbelaar’ schuilt een verhaal. In haar eerste documentaire Onderweg volgt de Antwerpse journaliste Greet Wouters (35) jongerencoach Mohamed Sabaouni (25), die jongeren helpt om weer naar school te gaan. Tijdens de opnames vielen de subsidies daarvoor plots weg, dus startte Greet een crowdfunding.

Lees meer »

Verdacht schip net buiten territoriale wateren roept vragen op: zit Russische ‘schaduwvloot’ achter drones boven ons land?

Er wordt volop onderzocht wie achter de dronevluchten in ons land zit, die luchthavens en militaire basissen teisteren. Daarbij wordt ook gekeken naar een verdacht schip dat zich net buiten onze territoriale wateren ophoudt, schrijft ‘De Morgen’. Dat zou deel uitmaken van de Russische ‘schaduwvloot’. “Wat zich op onze zeeën afspeelt, raakt de fundamenten van onze samenleving.”

Lees meer »

“Zoals De Bruyne deed”: woedende Atalanta-coach gaat langs de zijlijn in de clinch met sterspeler en maakt opvallende vergelijking

Heet standje langs de zijlijn in de Champions League-wedstrijd Marseille-Atalanta. Toen Ademola Lookman (28), ploegmaat van Charles De Ketelaere, naar de kant werd gehaald door z’n coach Ivan Juric (50), weigerde hij een handshake. Het gevolg: Juric die voor het oog van de camera’s razend was op Lookman en achteraf het incident vergeleek met… Kevin De Bruyne.

Lees meer »

Essevee Women grijpt door owngoal naast stuntzege op Standard, maar blijft wel derde: “We spelen elke match alsof het tegen Anderlecht is”

Sinds de nederlaag begin oktober op het veld van landskampioen OH Leuven is Essevee Women ongeslagen. Ook op Standard werd zaterdag een 2-2-gelijkspel afgedwongen. Lange tijd leek zelfs een stuntzege in de maak en de Rouches hadden een owngoal nodig om alsnog een punt in Luik te houden. Zulte Waregem blijft op een knappe derde plaats kamperen.

Lees meer »

KIJK. Michael van Peel is nieuwste kandidaat: “Er was tijd dat ‘De slimste mens’ bijna alleen werd gewonnen door komieken”

Komiek Michael Van Peel waagt zijn kans in ‘De slimste mens ter wereld’ en presentator Erik Van Looy heeft hoge verwachtingen. “Hij is heel slim en ook zijn humor is slim.” En volgens hem was er ooit een tijd dat de winnaars vaak komieken waren, zoals Wouter Deprez en Bert Kruismans. “En dat zou nu ook kunnen gebeuren”, voorspelt Erik.

Lees meer »

SK Nieuwkapelle (4A) wil meer na eerste prijsje in clubgeschiedenis: “Hoog mikken met deze groep”

SK Nieuwkapelle mocht onlangs voor het eerst in de clubgeschiedenis de eerste periodetitel vieren. Opent dit perspectieven voor meer? Doelman Kevin Ramboer blikt vooruit. Na een onderbreking van twee weken hervatte SK Nieuwkapelle met een 1-1-gelijkspel bij KSV Veurne B. “We kwamen wat traag op gang, waarschijnlijk door twee weken zonder matchritme”, aldus Kevin Ramboer. …
The post SK

Lees meer »

Kiwanis en Levenslijnteam Damme schenken rolstoelfiets en muziekbal aan bewoners De Stek

Afgelopen zomer genoten bewoners en medewerkers van WZC De Stek in Sijsele van tal van waardevolle momenten in de buitenlucht. Dankzij de steun van het Levenslijnteam Damme genieten ze van muzikale ontspanning op de ‘stilteplek’, en dit met een muziekbal. Daarnaast is er ook de rolstoelfiets, die geschonken werd door serviceclub Kiwanis Damme. Onlangs hielden …
The post Kiwanis

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

In Slowakije komt er mogelijk een maximumsnelheid voor… voetgangers. Een maatregel met potentieel!
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

China ziet sterke stijging in huwelijken dankzij nieuwe trouwlocaties op bergtoppen, in metro’s en nachtclubs

In een poging om de dalende huwelijkscijfers tegen te gaan, laat China sinds mei 2025 koppels toe om overal in het land te trouwen, ongeacht hun woonplaats. Dat leidde tot een opvallende trend: huwelijken worden nu voltrokken op bergtoppen, in metrohaltes, nachtclubs en zelfs op muziekfestivals. De maatregel blijkt voorlopig succesvol, met een stijging van 22,5% in het aantal huwelijken

Lees meer »