OPINIE – In tijden van oorlog en miserie is lekker eten een smakelijke afleiding

Iedereen die mij kent, weet dat ik een grote foodie ben. Nieuwe eetplekjes uittesten, kookboeken verzamelen als sport en zelf urenlang in de keuken vertoeven: daar leef ik voor. Achteraf gezien stond het ook in de sterren geschreven.

Ik was twaalf toen het eerste seizoen van ‘Mijn Restaurant’ op televisie verscheen, en ik was meteen verkocht. ‘Geobsedeerd’ is misschien een correcter woord. Ik smeekte mijn ouders om eens een uitstapje naar Hasselt te doen, met de ijdele hoop dat ik ooit een voet zou kunnen binnenzetten in Exquisa, het aardappelrestaurant van winnaars Stephanie en Yanaïka. Een jaar later speelde ik mijn gsm-privileges kwijt, omdat ik tijdens de finale stiekem met een betalend berichtje had gestemd voor Claudio en Gaëlle van het Kortrijkse Dell’Anno. Elk seizoen volgde ik op de voet. Het introliedje in mijn geheugen gegrift. Ik was een dromer, zij mijn idolen. “Later als ik groot ben en zelf centen heb, schuif ik eens mijn voeten onder tafel bij een deelnemend koppel”, preekte ik toen.

Intussen ben ik groot en is mijn bankrekening net iets meer gevuld dan toen ik twaalf was. Heel wat West-Vlaamse namen die deze week in de nieuwe Gault&Millau-gids staan zijn mij niet onbekend, mijn smaakpapillen werden doorheen de jaren al goed verwend. Maar gaan eten in een ‘Mijn Restaurant’-zaak? Dat is een bucketlist-puntje dat ik nog nooit kon afvinken.

Gaan eten in een ‘Mijn Restaurant’-zaak staat al meer dan 15 jaar op mijn bucketlist

Met even veel kinderlijk enthousiasme als al die jaren geleden lees ik nu in onze krant hoe mijn stadsgenoot Wim Opbrouck zijn rol in deze culinaire comeback uit de doeken doet. Elke dinsdag en donderdag vat ik post in mijn zetel om opnieuw te aanschouwen – op een iets scherper beeldscherm weliswaar – hoe koppels soms krampachtig hard trouw willen blijven aan hun concept, wanhopig zoeken naar geschikt personeel en de jury proberen te overtuigen met een ondermaatse cuisson en bedjes van een te weinig gezouten zalfke. What a time to be alive.

In een periode vol oorlog, klimaatrampen en deprimerende krantenkoppen, is de bloei van onze bourgondische cultuur een smakelijke afleiding. Ik denk dat ik dan maar eens ga reserveren, even die kinderdroom waarmaken. Het leven is nu al veel te kort.

Reageren? [email protected]

The post OPINIE – In tijden van oorlog en miserie is lekker eten een smakelijke afleiding is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Provinciaal Hof viert miljoenste bezoeker met tal van activiteiten: “Van LEGO-workshop tot wandeling met lunch uit de streek”

Het Provinciaal Hof in Brugge zal dit weekend hun miljoenste bezoeker vieren. Op 19 april 2024 opende het Provinciaal Hof opnieuw hun deuren. Anderhalf jaar later staat de teller op 1 miljoen bezoekers. Daarom staan er allerlei activiteiten op de planning. Van een LEGO-workshop tot voorleesmomenten over ridders en jonkvrouwen en tot speciaal uitgestippelde wandelingen met een streekgebonden lunch.

Lees meer »

Advocaat grondwettelijk recht geeft lezing bij VVB Bachten de Kupe: “Het betonnen beleid”

Bij Vlaamse Volksbeweging VVB Bachten de Kupe vindt volgende week een nieuwe lezing plaats. Deze keer laat Quinten Jacobs (26), advocaat grondwettelijk recht, zijn licht schijnen op het publieke debat over de regeerperiode en eventuele stappen naar een onafhankelijk Vlaanderen. Hij schreef een boek getiteld Het betonnen beleid. “Het betonnen beleid van Quinten Jacobs is briljant”, zegt …
The

Lees meer »

Nood aan herstelling en renovatie van Sint-Aldegondiskerk groter dan verwacht: “Vallende leien, huiszwam en betonrot”

Op dit ogenblik zijn er volop herstellings- en renovatiewerken aan de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele, aan het Marktplein. Aanvankelijk moest vooral de dakbedekking worden aangepakt. Er waren immers al nadar-afsluitingen nodig om te voorkomen dat vallende leien bezoekers zouden kunnen raken. Bovendien veroorzaakte dit ook waterinsijpeling in de kerk. Bij nadere inspectie werden echter nog meer problemen vastgesteld, zoals huiszwam en

Lees meer »

Beelden tonen arrestatie verdachte van steekpartij op trein in Huntingdon, oudste verdachte (35) vrijgelaten

Meerdere mensen zijn zaterdagavond neergestoken in een Engelse trein nabij het plaatsje Huntingdon, niet ver van Cambridge, in het oosten van Engeland. Tien mensen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht, negen onder hen waren levensgevaarlijk gewond. Zondagochtend verkeren nog twee passagiers in levensgevaar, meldt de politie. Twee Britse mannen zijn aangehouden. De arrestatie van een van hen is gefilmd. De

Lees meer »

Slechtziende Annick (49) finisht halve Marathon des Sables: “Ik vond deels mijn levensvreugde terug”

Annick Vandenbroucke (49) uit Assebroek, in het verleden atlete en nog steeds trainster bij Olympic Brugge, stelde vier jaar geleden vast dat haar zicht verminderde. Na verschillende onderzoeken werd ze doorverwezen naar het UZ in Gent, waar Retinitis Pigmentosa werd vastgesteld. “Een afwijking in je DNA die ervoor zorgt dat de staafjes in je netvlies afsterven”, vertelt ze.
The

Lees meer »

Bijkomende ingrepen aan gevaarlijke rotonde en gevaarlijkste kruispunt van onze provincie; Westlaan tussen van 12 tot 21 november afgesloten tussen 9 en 16 uur

Op woensdag 12 november start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met bijkomende ‘quick win’-ingrepen op de rotonde aan het oude zwembad Spillebad, waar zowel de Meiboomlaan, Meensesteenweg (N32), Westlaan en de Hippoliet Spilleboutdreef (N37) op uitkomen. Het kruispunt staat bekend als het gevaarlijkste van West-Vlaanderen. Deze extra ingreep komt er om er de veiligheid verder te verhogen in afwachting

Lees meer »

Oekraïense Nord Stream-verdachte gaat in hongerstaking

De Oekraïner die verdacht wordt van sabotage aan de Nord Stream-pijpleiding is in hongerstaking gegaan in de zwaarbeveiligde gevangenis in Italië. Hij protesteert zo tegen zijn detentieomstandigheden. De 49-jarige man weigert al sinds 31 oktober om te eten, meldt zijn advocaat.

Lees meer »