Maikel Rogie (34) werd net chef in Vlaanderens hoogste restaurant en scoort al in Gault&Millau: “Vanaf hier kan ik mijn nieuw huis zien liggen”

Kersvers chef Maikel Rogie scheert plots hoge toppen sinds hij kookt in Hostellerie Kemmelberg, Vlaanderens hoogste restaurant dat een half jaar na de heropening al scoort in Gault&Millau. “Dit overstijgt onze stoutste dromen.”

“Hij is nerveus hoor.” Elise Dewinter (39) waarschuwt ons wanneer we dinsdagnamiddag de Hostellerie Kemmelberg betreden. Haar chef Maikel Rogie (34) moet nog bekomen van wat hem een dag eerder overkwam tijdens het gala van Gault&Millau in Brussel. In Heuvelland roert hij pas sinds dit voorjaar in de potten van de Hostellerie onder het nieuw management van Elise. G&M beloont het vernieuwde restaurant meteen met een 13 op 20. Mooie reclame voor een zaak die vanaf de heropening vooral uitpakt met “het mooiste zicht” en “het hoogste punt” van Vlaanderen.

“Ik ben intussen verhuisd naar Heuvelland”, vertelt Maikel wat verlegen vanop het hoge balkon bij het restaurant. Hij wijst naar een kerkje in de vallei. “Vlakbij de kerk van Nieuwkerke kocht ik net een huis. Mijn vrouw werkt ook in de Hostellerie. Vanaf hier kan ik ‘s avonds zien wanneer ze thuiskomt.” (lacht)

Oud Stadhuis

De kersverse chef neemt dit najaar met de Hostellerie deel aan Jong Keukengeweld. Voor zijn avontuur op de Kemmelberg kookte hij in het vlakke Geluwe. “Daar werkte ik veertien jaar als souschef in restaurant Oud Stadhuis. Na mijn opleiding in het Sint-Niklaasinstituut in Kortrijk en Ter Groene Poorte in Brugge deed ik mijn eerste werkervaring op in Eethuis Pieter in Roeselare.”

Deze beloning geeft extra motivatie en gezonde stress

Rogie heeft zijn roots in Menen en woonde voor zijn verhuis naar Heuvelland in Harelbeke. De nieuwe eigenaars van de Hostellerie Kemmelberg leerden zijn kookkunsten kennen bij hen thuis. “Ik ging enkele keren privé koken voor de familie Desmet”, aldus Rogie. Daarna ging het snel voor de nieuwe chef die klassiekers serveert uit de Frans-Belgische keuken “met een eigenzinnige twist”. “Vertrouwde gerechten, maar net iets anders – pittiger, rijker van smaak of met een onverwachte, exotische toets.” Getekend, Maikel Rogie, Executive Chef. Hij en zijn CEO Elise benadrukken wel de bijdrage van hun dreamteam, onder wie souschef Maxence Vandersyppe (20) uit Mesen en maître Adelina Sadatova (31).

Afwasser

“Ik was zes jaar toen ik met mijn mama verhuisde van Oezbekistan naar België”, vertelt Adelina. “Ik woonde lang in Wallonië en daarna in Brussel en Rijsel. Ik kwam per toeval in de horeca terecht via een studentenjob: afwasser in De Oude Kaasmakerij in Passendale. Ik begon er steeds meer te helpen in de keuken. Het werd een passie, waarop ik er mijn beroep van probeerde te maken. Eerst in de keuken van Hotel Regina en daarna Markt 22, allebei op de Grote Markt van Ieper. Daarna deed ik extra ervaring op in Den Heksestoel in Heuvelland en Pegasus in Poperinge. Ik wou steeds fijner werken en probeerde zoveel mogelijk bij te leren, want ik had geen hotelschool gedaan. Daarom wou ik ook naar Restaurant Nast in Izegem, waar ik voor het eerst in de zaal mocht staan. Ik hoorde uiteindelijk van iemand over de plannen in de Hostellerie en stuurde mijn cv. Hier werd ik verantwoordelijk voor de zaal en de wijnen.”

Met Nast scoorde Adelina vorig jaar 14,5 op 20 in G&M, ook als nieuwkomer. “Met de Hostellerie hoopte ik op 13 of meer, dit is mooi om mee te starten”, aldus de ambitieuze maître die nu in Geluveld woont. “We kunnen nog verder verbeteren en groeien. In deze keuken zijn enorm veel mogelijkheden. Het is lekker druk. Ik begin om 10 uur ‘s morgens en ben pas thuis tussen middernacht en 1 uur. Ik ben hier graag, er hangt een gezellige sfeer tussen de muren. Ik was vanaf de eerste dag betrokken bij de inrichting van het restaurant en de bar.”

Gebouw met geschiedenis

De chef-kok blijft bescheiden. “Deze beloning geeft extra motivatie en gezonde stress.” Manager Elise hoopt op een extra boost, zoals de deelname aan Jong Keukengeweld. “Nieuwkomer zijn in G&M overstijgt toch onze stoutste dromen”, vindt de vrouw die met Robbert Desmet in Wervik woont. Samen met de familie De Nolf zijn de familie Desmet de nieuwste eigenaars in een gebouw met geschiedenis. “Ingehuldigd in 1954”, lezen we op het originele welkomstbord in de inkomhal van wat toen werd omschreven als “berggasthof”, “met het doel het toerisme op de Kemmelberg te bevorderen”. En of dat gelukt is.

“Na onze verbouwingen die een jaar en drie maanden duurden, verwelkomden we zelfs gasten vanuit Bordeaux. Ze namen het vliegtuig vanuit het zuiden van Frankrijk toen ze hoorden over de heropening”, vertelt Elise. “Heel wat mensen hebben mooie herinneringen aan dit horecapand met restaurant en hotel. De naambekendheid hadden we dus al. Maar wat ben je daarmee als je het zelf niet kan waarmaken?”

The post Maikel Rogie (34) werd net chef in Vlaanderens hoogste restaurant en scoort al in Gault&Millau: “Vanaf hier kan ik mijn nieuw huis zien liggen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

105-jarige André Duchi wordt verrast met bezoekje aan brandweerkazerne: “Hij was tussen 1941 en 1980 actief als vrijwillige brandweerman”

André Duchi blies vandaag 105 kaarsjes uit en is daarmee de oudste inwoner van Kuurne. De kranige Kuurnenaar kreeg een prachtig verjaardagscadeau: een verrassingsbezoekje aan de brandweerkazerne van de gemeente. “Hij wist van niks en we zijn hem komen oppikken met een brandweerwagen”, zei burgemeester Francis Benoit (Burg+). André reageerde verrast maar genoot duidelijk van het bezoekje.

Lees meer »

8 jaar na terreuraanslag op Halloween keert Vlaamse Marion Van Reeth terug naar New York: “De arts die mijn benen amputeerde, zie ik als een soort ridderfiguur”

Sinds de terreuraanslag in New York op 31 oktober 2017 is Halloween voor Marion Van Reeth (62) een dag die ze het liefst in één adem wil doorstaan. De Antwerpse verloor haar beide benen nadat een terrorist op fietsers en voetgangers inreed. Toch keert ze vandaag terug naar de plek waar acht jaar geleden om 15.04 uur het leven van

Lees meer »

25-jarige man ‘valt in slaap’ en rijdt auto perte totale op betonblok in Diksmuide: rijbewijs ingehouden

Een 25-jarige man uit Diksmuide speelde zaterdagochtend vroeg zijn rijbewijs kwijt nadat hij ‘in slaap was gevallen’ en bij een wegversmalling zwaar in botsing kwam met een betonblok. De man had te veel gedronken. Hij speelde én zijn rijbewijs kwijt én zijn auto bleek perte totale te zijn.Het ongeval gebeurde zaterdagochtend rond 6 uur 50 …
The post 25-jarige

Lees meer »