Wim Opbrouck leeft zich uit in ‘Mijn Restaurant’: “Het mag geen uitlachtelevisie worden”

De langverwachte terugkeer van ‘Mijn Restaurant’ is niet alleen spannend voor de vier duo’s en de jury maar ook voor presentator Wim Opbrouck, die tot vorig jaar ‘Bake Off Vlaanderen’ in goede banen leidde. “Van dit soort programma’s wordt de ondernemer in mij wakker.”

Begin dit jaar werd aangekondigd dat de zender Play na acht seizoenen en zes kerstspecials de stekker trok uit het bakprogramma Bake Off Vlaanderen, maar de fans van culinaire topprogramma’s én Wim Opbrouck moesten letterlijk en figuurlijk niet lang op hun honger blijven zitten. Sinds vorige week is Mijn Restaurant opnieuw uit de startblokken geschoten, met vier duo’s die strijden voor 40.000 euro – een mooi startbudget voor een eigen zaak – en een jaar begeleiding door Horeca Vlaanderen. Daarbij worden ze begeleid en gerecenseerd door een vierkoppige jury met daarbij Shannah Zeebroek, Marcelo Ballardin, Sarah Renson en Marc Coucke.

Wim Opbrouck is de presentator van dienst, al ziet hij zichzelf naar eigen zeggen eerder als een ‘maître d’hotel’. “Een paar aspecten hebben mij verleid om toe te zeggen op dit programma”, dixit Wim. “Ik ben vaak onderweg, dus ik vertoef regelmatig in horecazaken. Daarnaast kook ik zelf heel graag. Lekker eten zit ook gewoon in ons Bourgondisch DNA. Maar wat me helemaal aansprak, was de vierkoppige jury. Shannah heeft als gastvrouw en sommelier een fantastische zaak in hartje Oostende (Café Du Parc, red.). Ook Sarah heeft een schitterende zaak in Leuven. Marcelo ontmoette ik dan weer een paar keer tijdens Bake Off Vlaanderen en ook Marc staat bekend om zijn gedrevenheid. Elke keer als ik hem ontmoet, eindigt het altijd weer in plagerijen. Het is een hele fijne groep geworden met veel wederzijds respect.”

“Het laatste waar ik wil aan meewerken, is uitlachtelevisie. Het moet respectvolle tv zijn en blijven”

“Daarnaast zijn er veel paralellen met wat ik doe op de planken. Je start van nul. Je moet je weg zoeken, leren omgaan met publiek, kritiek, centen en recensenten… Bovendien is Mijn Restaurant televisioneel erfgoed.”

Synergie

Opvallend: op vraag van Wim wilde hij niet zomaar aan de zijlijn toekijken, maar ook de duo’s van nabij opvolgen. “Dat doe ik vanuit Kortrijk, wat voor mij nog een extra troef is. Van daaruit kan ik via videocall altijd virtueel langsgaan bij de kandidaten, op elk moment van de dag. Zo werken we meer interactie in de hand.”

Bij de duo’s zien we ook Charlotte Gheysens (26) en Aristide Plaitin (30) uit Kortrijk. Het enthousiast koppel betrekt het pand van Byttebier op het Jozef Vandaeleplein in Kortrijk. “Dat ze van Kortrijk zijn, maakt voor mij geen verschil. Ik probeer zo neutraal mogelijk in dit verhaal te staan, en op mijn eigengereide manier iedereen bij te staan, met ook veel humor. Het zijn bovendien vier zeer authentieke en uiteenlopende stijlen.”

Charlotte en Aristide maakten op korte tijd al indruk op de jury. (foto VTM)

“Waar ik zelf belang aan hecht? De combo lekker eten en gastvrijheid. Ik let ook op de synergie tussen de keuken en de zaal. Beide aspecten moeten top zijn. Het allerbelangrijkste is dat het verhaal klopt, zowel in de bediening als de recepturen. Als ik ga eten in een brasserie, wil ik dat mijn kip aan het spit en een frisse pint echt top zijn, en ook in een duurder restaurant moet alles kloppen. Daarnaast wil ik ook goed ontvangen worden: welgemeend en geen overacting. De verwachtingen in Mijn Restaurant liggen hoog. We willen echt gastronomie zien op het bord en dat de gasten een onvergetelijke avond krijgen.”

Geen uitlachtelevisie

Spanning troef dus voor de duo’s, iets waar Wim ook rekening mee wil houden. “Het laatste waar ik wil aan meewerken, is uitlachtelevisie. Natuurlijk wil je dat iedereen slaagt, maar je weet dat er een portie drama om de hoek loert. Want de duo’s gaan niet alleen de strijd aan met elkaar, maar ook met zichzelf. Maar het moet respectvolle tv zijn en blijven. Ik geef de duo’s sowieso de raad om goed te luisteren naar de jury. Ze zijn streng maar rechtvaardig. Vecht er niet tegen. Doe iets met die goede raad. Als ik langsga, wil ik dat de duo’s op hun gemak zijn, en dat merkte ik al vrij snel. Het voordeel van al even mee te draaien, is dat de mensen mij al min of meer kennen en een zeker vertrouwen in mij stellen. Ze weten dat ik het altijd goed meen. Maar net als in Bake Off Vlaanderen ben ik slechts een klein radertje in het geheel.”

Wim zet nog even de puntjes op de i bij de jury. (foto VTM)

Belangrijk is ook dat er dit seizoen ingezet wordt op het aspect van ondernemen. “De ondernemer wordt in mij wakker als ik dit programma zie. Want op het einde van de rit moeten ook de cijfers kloppen”, benadrukt Wim. “Dat ondernemerschap oogt misschien niet altijd even sexy, maar het is wel belangrijk. In die zin is een figuur als Marc onontbeerlijk. Hij is zowat de overtreffende trap van ondernemen. Want het is keihard werken, tegen dek gaan en weer rechtkrabbelen om jezelf te overstijgen. Misschien is dat wel het mooiste aan dit programma. Het stimuleert de dromers en de durvers. Want als we dat niet meer doen, stopt er heel veel.”

‘Mijn Restaurant’, elke dinsdag en donderdag bij VTM.

The post Wim Opbrouck leeft zich uit in ‘Mijn Restaurant’: “Het mag geen uitlachtelevisie worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nog steeds geen nieuwe locatie gevonden voor winterterras Jardin D’Hiver in Brugge: “Maandag doen we een laatste poging”

Er is nog geen oplossing uit de bus gekomen voor Jardin D’Hiver, het winterterras dat op de site Oud Sint-Jan in Brugge had moeten komen maar geen vergunning bleek te hebben. “We hebben al veel locaties bekeken, maar er was overal wel een probleem. Maandag doen we een laatste poging”, zegt zaakvoerder Pieter Buysse.
The post Nog steeds geen

Lees meer »

Tekort aan donorbloed voor negatieve bloedgroepen

Ons land kampt momenteel met een tekort aan bloedvoorraden voor negatieve bloedgroepen. Het gaat om de bloedgroepen O-, A- en B-. Rode Kruis-Vlaanderen is daardoor genoodzaakt de leveringen aan ziekenhuizen te rantsoeneren. Dat laat de organisatie weten.

Lees meer »

Nu Bill Gates beweert dat klimaatopwarming niet langer zó belangrijk is: wat vindt klimaatexpert Wim Thiery (VUB) daarvan?

Jarenlang waarschuwde Microsoft-oprichter Bill Gates voor de rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde. Hij schreef er een boek over en gaf miljoenen uit om er iets aan te doen. Vandaag, aan de vooravond van de klimaattop in Brazilië, maakt de miljardair een verrassende ommezwaai. “Het klimaat is niet langer ons grootste probleem en da’s goed nieuws, want de

Lees meer »

Bloedspoor leidt naar Tunesische inbreker in Gingelom

Een 32-jarige Tunesiër is woensdag veroordeeld tot 45 maanden cel voor een inbraak in Gingelom. De man verwondde zich bij het forceren van de deur van de berging en liet een bloedspoor achter. Dat bracht de speurders tot bij de dader die eerder in Luik al 30 maanden cel kreeg voor een diefstal met geweld.

Lees meer »

Crisismanager aangesteld bij geneesmiddelenagentschap na donorschandaal: “Centra zijn niét zorgvuldig geweest”

In de zaak rond het spermadonorschandaal heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maatregelen voorgesteld om de tekorten in Belgische fertiliteitscentra aan te pakken. Zo komt er onder meer een crisismanager die moet waken over een herstelplan bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Daarnaast moet een tweede audit de volledige werking van het geneesmiddelenagentschap in kaart brengen. Dat

Lees meer »

Pottenbakker Gilbert (86) sterft na onverwachte strijd: “Tot laatste momenten stond hij op de Brugse Vismarkt”

“Papa belandde eerder toevallig in het ziekenhuis na een valpartij. Daar ontdekten ze dat hij uitgezaaide kanker had. Amper enkele weken later, vorige zondag, hebben we hem al moeten afgeven.” De dochters van Gilbert Monteyne (86), de bekende pottenbakker die tot de laatste momenten elk weekend op de Vismarkt in Brugge te vinden was, kunnen nauwelijks vatten dat hun vader

Lees meer »