De langverwachte terugkeer van ‘Mijn Restaurant’ is niet alleen spannend voor de vier duo’s en de jury maar ook voor presentator Wim Opbrouck, die tot vorig jaar ‘Bake Off Vlaanderen’ in goede banen leidde. “Van dit soort programma’s wordt de ondernemer in mij wakker.”
Begin dit jaar werd aangekondigd dat de zender Play na acht seizoenen en zes kerstspecials de stekker trok uit het bakprogramma Bake Off Vlaanderen, maar de fans van culinaire topprogramma’s én Wim Opbrouck moesten letterlijk en figuurlijk niet lang op hun honger blijven zitten. Sinds vorige week is Mijn Restaurant opnieuw uit de startblokken geschoten, met vier duo’s die strijden voor 40.000 euro – een mooi startbudget voor een eigen zaak – en een jaar begeleiding door Horeca Vlaanderen. Daarbij worden ze begeleid en gerecenseerd door een vierkoppige jury met daarbij Shannah Zeebroek, Marcelo Ballardin, Sarah Renson en Marc Coucke.
Wim Opbrouck is de presentator van dienst, al ziet hij zichzelf naar eigen zeggen eerder als een ‘maître d’hotel’. “Een paar aspecten hebben mij verleid om toe te zeggen op dit programma”, dixit Wim. “Ik ben vaak onderweg, dus ik vertoef regelmatig in horecazaken. Daarnaast kook ik zelf heel graag. Lekker eten zit ook gewoon in ons Bourgondisch DNA. Maar wat me helemaal aansprak, was de vierkoppige jury. Shannah heeft als gastvrouw en sommelier een fantastische zaak in hartje Oostende (Café Du Parc, red.). Ook Sarah heeft een schitterende zaak in Leuven. Marcelo ontmoette ik dan weer een paar keer tijdens Bake Off Vlaanderen en ook Marc staat bekend om zijn gedrevenheid. Elke keer als ik hem ontmoet, eindigt het altijd weer in plagerijen. Het is een hele fijne groep geworden met veel wederzijds respect.”
“Het laatste waar ik wil aan meewerken, is uitlachtelevisie. Het moet respectvolle tv zijn en blijven”
“Daarnaast zijn er veel paralellen met wat ik doe op de planken. Je start van nul. Je moet je weg zoeken, leren omgaan met publiek, kritiek, centen en recensenten… Bovendien is Mijn Restaurant televisioneel erfgoed.”
Synergie
Opvallend: op vraag van Wim wilde hij niet zomaar aan de zijlijn toekijken, maar ook de duo’s van nabij opvolgen. “Dat doe ik vanuit Kortrijk, wat voor mij nog een extra troef is. Van daaruit kan ik via videocall altijd virtueel langsgaan bij de kandidaten, op elk moment van de dag. Zo werken we meer interactie in de hand.”
Bij de duo’s zien we ook Charlotte Gheysens (26) en Aristide Plaitin (30) uit Kortrijk. Het enthousiast koppel betrekt het pand van Byttebier op het Jozef Vandaeleplein in Kortrijk. “Dat ze van Kortrijk zijn, maakt voor mij geen verschil. Ik probeer zo neutraal mogelijk in dit verhaal te staan, en op mijn eigengereide manier iedereen bij te staan, met ook veel humor. Het zijn bovendien vier zeer authentieke en uiteenlopende stijlen.”

“Waar ik zelf belang aan hecht? De combo lekker eten en gastvrijheid. Ik let ook op de synergie tussen de keuken en de zaal. Beide aspecten moeten top zijn. Het allerbelangrijkste is dat het verhaal klopt, zowel in de bediening als de recepturen. Als ik ga eten in een brasserie, wil ik dat mijn kip aan het spit en een frisse pint echt top zijn, en ook in een duurder restaurant moet alles kloppen. Daarnaast wil ik ook goed ontvangen worden: welgemeend en geen overacting. De verwachtingen in Mijn Restaurant liggen hoog. We willen echt gastronomie zien op het bord en dat de gasten een onvergetelijke avond krijgen.”
Geen uitlachtelevisie
Spanning troef dus voor de duo’s, iets waar Wim ook rekening mee wil houden. “Het laatste waar ik wil aan meewerken, is uitlachtelevisie. Natuurlijk wil je dat iedereen slaagt, maar je weet dat er een portie drama om de hoek loert. Want de duo’s gaan niet alleen de strijd aan met elkaar, maar ook met zichzelf. Maar het moet respectvolle tv zijn en blijven. Ik geef de duo’s sowieso de raad om goed te luisteren naar de jury. Ze zijn streng maar rechtvaardig. Vecht er niet tegen. Doe iets met die goede raad. Als ik langsga, wil ik dat de duo’s op hun gemak zijn, en dat merkte ik al vrij snel. Het voordeel van al even mee te draaien, is dat de mensen mij al min of meer kennen en een zeker vertrouwen in mij stellen. Ze weten dat ik het altijd goed meen. Maar net als in Bake Off Vlaanderen ben ik slechts een klein radertje in het geheel.”

Belangrijk is ook dat er dit seizoen ingezet wordt op het aspect van ondernemen. “De ondernemer wordt in mij wakker als ik dit programma zie. Want op het einde van de rit moeten ook de cijfers kloppen”, benadrukt Wim. “Dat ondernemerschap oogt misschien niet altijd even sexy, maar het is wel belangrijk. In die zin is een figuur als Marc onontbeerlijk. Hij is zowat de overtreffende trap van ondernemen. Want het is keihard werken, tegen dek gaan en weer rechtkrabbelen om jezelf te overstijgen. Misschien is dat wel het mooiste aan dit programma. Het stimuleert de dromers en de durvers. Want als we dat niet meer doen, stopt er heel veel.”
‘Mijn Restaurant’, elke dinsdag en donderdag bij VTM.
The post Wim Opbrouck leeft zich uit in ‘Mijn Restaurant’: “Het mag geen uitlachtelevisie worden” is provided by KW.be.
