Op zaterdag 13 december vindt voor de derde keer in Atelier Nooitgedacht het Kortrijkse bier- en fermentatiefestival Atelier Fermenté plaats, een initiatief van Ruimtegist-brouwers Arn Simoens (40) en Egbert De Smet (40), samen met gastheer Ruben Wensink (35). Vijf microbrouwerijen en een uitgebreide fermentatiestand zorgen voor een dag vol smaak, muziek en beleving.
“We willen bewust klein blijven”, benadrukt Arn Simoens. “Vijf brouwers is voor ons het maximum. Elke brouwer brengt vijf bieren mee, goed voor 25 unieke proevertjes. Dat houdt het overzichtelijk en maakt het ook voor de bezoeker aangenamer. Het concept van een eendagsfestival in een unieke setting werkt. Je voelt dat dit écht het Kortrijkse bierfestival geworden is.”
Fermentatie
Naast bier zet Atelier Fermenté ook andere vormen van fermentatie in de kijker. “We breiden elk jaar wat verder uit”, vertelt Arn. “Na wijn, mede en cider voegen we dit keer ook kombucha en kefir toe. Dankzij onze nieuwe, uitgebreide fermentatiestand kan iedereen ontdekken hoe veelzijdig fermentatie eigenlijk is. En in de kelder voorzien we opnieuw een educatief luik, met een masterclass van internationaal bierjurylid Carl Kins over IPA’s.”
“We breiden elk jaar wat verder uit. Na wijn, mede en cider voegen we dit keer ook kombucha en kefir toe”
Arn Simoens
medeorganisator
Line-up van vijf brouwerijen
De line-up bestaat uit vijf zorgvuldig geselecteerde microbrouwerijen: Ruimtegist (Kortrijk), Alvinne (Moen), Brouwerij De Meester (Lendelede), HopHemel (Hasselt) en BramBrass (Heestert). “Het zijn allemaal vrienden van ons, met wie we eenzelfde passie delen”, zegt Arn. “Alvinne is bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar bezig en een echte founding father van de biercraft. Iedereen brengt speciallekes mee – geen standaardbieren dus.”
Het festival verwelkomt telkens meer dan 300 bezoekers – een indrukwekkend cijfer voor een bewust kleinschalig evenement. “We willen niet opschalen. Het moet gezellig blijven: een festival waar je de brouwers echt kan spreken, iets bijleert, lekker eet en geniet van goeie muziek.”
Die muziek komt dit jaar van A Sombra da Bananeira, die tussen de bierstanden speelt terwijl Ruben huisgemaakte hamburgers serveert.
The post Derde editie van Atelier Fermenté: “Je voelt dat dit écht het Kortrijkse bierfestival geworden is” is provided by KW.be.
