De punten en bijhorende koksmutsen zijn uitgedeeld. West-Vlaanderen staat opnieuw nog wat sterker in de jaarlijkse Gault&Millau-gids. Vorig jaar bekroonde de culinaire bijbel 218 restaurants van bij ons, nu zijn dat er al 225. Boury blijft met 19 op 20 de absolute topper, maar ook Willem Hiele zet zijn veroveringstocht vastberaden verder. Het Oudenburgse restaurant laat nu al een mooie 16,5 op 20 optekenen.
De 23 ste editie van de Belgische Gault&Millau-gids kleurt opnieuw een tikkeltje meer West-Vlaams. Onze provincie telt 31 stijgers, terwijl 20 horecazaken een lagere score dan vorig jaar krijgen. 16 restaurants zijn uit de tabellen verdwenen.
Helemaal bovenaan de lijst van de culinaire bijbel vinden we, stilaan traditiegetrouw, Boury terug. Het Roeselaarse instituut vierde vorige maand nog zijn vijftiende verjaardag en is nu opnieuw met een sterke 19 op 20 bekroond. Inge Waeles mag zich dan weer een jaar lang Gastvrouw van het jaar noemen.
Nog in de nationale toptien: Bartholomeus uit Knokke-Heist en De Jonkman in Brugge. Allebei klokken ze af op 18 op 20.
Net daaronder vinden we vier toppers met 17 op 20: Castor uit Beveren-Leie (Waregem) Cuines,33 en Sel Gris uit Knokke-Heist en Zet’Joe in Brugge, van de culinaire godfather Geert Van Hecke.
Vijf keer voor het eerst 14 op 20
Willem Hiele zet zijn opgang richting de hoogste regionen dit jaar gewoon door: hij stijgt van 16 naar 16,5 op 20, terwijl Caillou uit Knokke-Heist met 15,5 op 20 een mooie nieuwkomer in de gids is.
Wie graag zijn voeten onder tafel schuift in een restaurant met 15 op 20, kan vanaf nu in drie extra West-Vlaamse adresjes terecht: Jean-Philippe in Inglemunster – vorig jaar nog de Beste Nieuwkomer in Vlaanderen, Nast in Izegem en Subtiel in De Panne.
Het voormalige sterrenrestaurant Marcus uit Deerlijk bedacht met Oya een nagelnieuw concept en ziet die visie nu met 14 op 20 beloond
Voor Onism uit Blankenberge en Storm uit Oostende is dan weer 14,5 op 20 weggelegd en vijf West-Vlaamse restaurants behoren voor het eerst tot het kransje met 14 op 20.
Het gaat om ANDER uit Nieuwpoort, Marquize uit Westende (Middelkerke), Mout uit Damme, De Kokkel uit Oostende en Oya uit Deerlijk. Die laatste is het nieuwe concept van het voormalige sterrenrestaurant Marcus.

Van Brussel tot Antwerpen
Ook buiten onze provinciegrenzen zorgen West-Vlaamse topchefs voor mooie scores. Eliane in Brussel, van de van Dranouter afkomstige Kobe Desramaults, mag met 17 op 20 pronken.
Nog in Brussel stijgt het groentenrestaurant Humus x Hortense naar 16,5 op 20. Met dank aan de van Torhout afkomstige chef-kok Nicolas Decloedt.
De van Dranouter afkomstige Kobe Desramaults zit zijn Brussels restaurant Eliane naar 17 op 20 stijgen
Le Julien in Poeke (Aalter), grenzend aan Ruiselede, noteert 16 op 20. Davy Devlieghere is chef-kok van dienst. Zijn echtgenote Marie-Julie Haeck is van Wingene afkomstig. Het dessert van het jaar vind je eveneens bij Le Julien.
In Antwerpen stijgt Misera naar 16,5 op 20. Chef-kok Nicolas Wentein Misera heeft eveneens zijn roots in West-Vlaanderen.
Beste brasserie én cocktails
Fan van de betere cocktail? Dan ben je bij Groot Vlaenderen in Brugge aan het juiste adres. De cocktailbar van Shanna Delfosse en Dieter Moeyaert mag zich de Cocktailbar van het jaar noemen.

De Prijs-Plezier – met andere woorden: een voordelig menu – is voor Béus in Zonnebeke te vinden. Michiel en Maria runnen samen een huiskamerrestaurant en leerden het vak onder andere bij Hertog Jan. Voor amper 29,5 euro geniet je er ‘s middags van varkenswangetjes met verse frietjes, vooraf een hapje en afsluitend met een lekkere koffie.
De Brasserie van het jaar ligt dan weer in Klemskerke (De Haan). De Kruidenmolen wist de rescensenten van Gault&Millau danig te bekoren.
Verdwenen uit de lijst
Vijftien West-Vlaamse horecazaken zijn uiet de Gault&Millau-gids verdwenen. Boîte (Koksijde, Sint-Idesbald), Côte Belge (Knokke-Heist), De Roeschaert (Houtave), Mémoire (Brugge), Noek (Veurne) en Wu-Shi Rolls & Bowls (Bredene) verloren hun quotering.
Zeven restaurants zijn intussen gesloten of hebben aangekondigd ermee te stoppen: Cousteau (Ichtegem), Cuisine Kwizien (Zwevezele), De Ooievaar (Roeselare), La Durée (Izegem), Flavie’s Tafel (Nieuwpoort), Maison Annette by chef Vito (Oostende) en Notarishuys (Diksmuide).
Le Chardonnay (Knokke-Heist) ging in april failliet, maar is in september met nieuwe uitbaters heropend. Livingroom 102 (Knokke-Heist) werd door een zware brand geteisterd, maar is intussen op een andere locatie opnieuw van start gegaan.
The post BEKIJK – 225 West-Vlaamse restaurants in nieuwe Gault&Millau-gids: Boury blijft het beste van het land, Willem Hiele stoomt door is provided by KW.be.
