Boer Olivier organiseert Autumn Farm Fest: “Het was altijd al ons doel om burgers op de boerderij te ontvangen”

Olivier Mehuys (36) gaat al bijna tien jaar als Boer Olivier door het leven, waarbij hij ernaar streeft om de ouderlijke boerderij op een duurzame en verantwoorde manier verder te zetten. Nadat hij zijn producten al aanbood in een ‘online hoevewinkel’, ontvangt hij nu ook geregeld burgers op de boerderij. Zo kun je daar dit weekend deelnemen aan het Autumn Farm Fest.

Olivier Mehuys bracht zijn jeugd door op de boerderij van zijn ouders, Bart Mehuys en Sabine Leterme, in Keiem. “Mijn vader runde destijds een klassiek akkerbouw- en vleesveebedrijf. Als kind hielp ik natuurlijk al geregeld mee met hem, maar toen ik hier na mijn economiestudies ook officieel wou meedraaien, besloot ik om de zaken wat anders aan te pakken. Sindsdien boeren wij met een duurzame schwung, zonder evenwel blind te zijn voor de financiële kant van de zaak. Zo zoeken we naar de optimale balans tussen ons ecologisch verlangen en de economische haalbaarheid”, begint hij.

Voordelen

“Naast het Belgisch witblauwe ras dat mijn vader toen al fokte, begon ik ook Salers-koeien te kweken. Dat zijn echte ‘back to the roots’-runderen: ze grazen in de weide, kunnen tegen een stootje en kalven op de natuurlijke manier. Ik voer die ook met reststromen die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dit resulteert in vlees met een intense en krachtige smaak”, legt Olivier uit.

Later kwam daar ook nog een mobiele, energieneutrale kippenstal bij. “Ook de kippen halen hun eiwitten vooral uit gras en de insecten die daartussen leven. Is dit gras op, dan verplaatsen we de stal gewoon, zonder parasieten uit de grond mee te verhuizen. Zo houden we dus ook de ziektedruk laag”, somt hij de voordelen op.

Topchefs

Met de eieren van die kippen groeide Boer Olivier in 2017 uit tot een merk en een kwaliteitslabel. “Mijn krullenbol staat namelijk op de eierstempels en zo beland ik sindsdien onder meer in de frigo’s van tal van topchefs, die de aparte smaak van deze eieren waarderen. Een maatwerkbedrijf gaat hier ook mee aan de slag om pasta te bereiden, wat dan onder het merk Boer Olivier in delicatessezaken wordt verkocht. Binnenkort lanceren we trouwens nog een eigen kippenbouiilon, die zich opnieuw niet alleen op het vlak van duurzaamheid, maar ook qua smaak onderscheidt, klinkt het.

Band met burgers

Al dat lekkers biedt Oliver samen met andere producten van gelijkgestemde collega-landbouwers ook aan via zijn eigen webshop, die hij zelf een ‘online hoevewinkel’ noemt.

“Zoeken naar evenwicht tussen ecologie en economie”

“Wij wonen hier te afgelegen om het hele jaar door een fysieke winkel te kunnen uitbaten. Toch was het altijd al ons doel om burgers op de boerderij te ontvangen. Zo willen we een nauwere band opbouwen en hen een realistisch beeld meegeven van de hedendaagse landbouw. Daarom richtten we een oude stal om tot een educatieve ruimte en begonnen we ook sporadisch evenementen te organiseren. Zo vonden hier al pluksessies plaats in onze bloementuin, of hielden we brunches met onze eigen producten”, gaat hij verder.

Autumn Farm Fest

Op zaterdag 1 en zondag 2 november staat er met het Autumn Farm Fest weer zo’n evenement gepland, met onder meer een gezellige farmers’ market waar plaatselijke boeren en makers hun koopwaren aanbieden. “Dan geef ik zelf rondleidingen op de boerderij, waarbij ik nog meer uitleg meegeef over onze manier van werken en de redenen daarachter.”

“Je kan ook workshops volgen over bloemschikken of het winterklaar maken van je tuin, en er worden ook knutselactiviteiten voor kinderen georganiseerd. Hiervoor word ik bijgestaan door mijn zus, Félicie. Voor sommige activiteiten kun je je nog inschrijven via de website, waar je natuurlijk ook onze volgende evenementen terugvindt. Zo staat er op zaterdag 15 november ook nog een herfstbarbecue met tal van lokale producten op het programma”, tipt Olivier nog.

Je vindt de boerderij van Boer Olivier in de Zijdelingstraat 16 in Keiem. Meer info: www.boerolivier.be.

The post Boer Olivier organiseert Autumn Farm Fest: “Het was altijd al ons doel om burgers op de boerderij te ontvangen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zes PIVA-leerlingen trekken naar Zweden voor internationale culinaire wedstrijd: “Ervaring opdoen en netwerk opbouwen”

Maandag 3 november vertrekken zes leerlingen van de provinciale school PIVA naar Västerås in Zweden om er deel te nemen aan de 38ste editie van de wedstrijd van de Association of European Hotel and Tourism Schools). Deze prestigieuze internationale competitie brengt jaarlijks hotel- en toerismescholen uit heel Europa samen om hun kennis, creativiteit en teamwork te tonen.

Lees meer »

Alsof je er zelf bij was: in DIVE kan je meevaren op de Titanic, immersieve evenementen zitten in de lift

Het scheppingsverhaal in de Handelsbeurs, Napoleons veldslagen in het Paleis op de Meir of de ondergang van de Titanic in DIVE: in Antwerpen kan je deze historische gebeurtenissen momenteel beleven alsof je er zelf bij was. Immersieve evenementen zitten in de lift. “Ook musea zullen sterker inzetten op deze technologie”, zegt professor cultuurmanagement Annick Schramme (UAntwerpen).

Lees meer »

Voorzorgsmaatregelen verhoogde PFAS-waarden in Leke opgeheven

Inwoners van Leke hoeven zich niet langer te houden aan de voorzorgsmaatregelen die in 2023 werden ingesteld na de vaststelling van verhoogde PFAS-waarden op het terrein van de brandweerkazerne. Alleen een aantal eigenaars van percelen in de nabijheid van de kazerne ontvingen nog gebruiksadviezen.

Lees meer »

Sergio heeft een pantserhart: hoe herken je het en geraak je daar vanaf? “Levensstijl ligt niet aan de oorzaak”

Hij heeft een ‘pantserhart’, zegt hij. Met een nieuwe ontsteking van de hartspier erbovenop, waardoor Sergio Quisquater (60) de komende tijd zijn optredens – bij ons en in Spanje – moet annuleren. Wat is zo’n pantserhart? En hoe herstel je daarvan? Cardioloog Frank Timmermans (UZ Gent): “Een operatie is de meest effectieve oplossing, en dat is delicaat: de verkalkingen moeten

Lees meer »

Advocaten Borsato in aanval op moeder van betast meisje: ‘Hoe kán men blind zijn voor haar sturende rol?’

Marco Borsato (58) staat vandaag opnieuw in Utrecht terecht voor vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover een minderjarige. De eerste procesdag vond dinsdag al plaats, vandaag wordt de zaak hervat en krijgen de advocaten het woord. Het Openbaar Ministerie (de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten, red.) eist een celstraf van vijf maanden

Lees meer »

Griezelige pompoenen in het Oostgoed

In de biotuin en de zelfplukserre en velden van de familie Demeulenaere, stond de sfeer en gezelligheid in het teken van Halloween. Tijdens een workshop kregen kinderen de gelegenheid om onder begeleiding pompoenen te versieren. De pompoenen werden omgetoverd in griezels. Zo werd het Oostgoed voor één namiddag een herfstige en griezelige plek, waar kinderen …
The post Griezelige

Lees meer »

“De goesting zit nog goed”: topkinesist Lieven Maesschalck beantwoordt eerste vragen over de blessure van Kevin De Bruyne

Topkinesist Lieven Maesschalck stelt dat paniek overbodig is bij de nieuwe blessure van Kevin De Bruyne (34). Pas na de MRI-scan van maandag kunnen er zinnige dingen worden verteld. Maesschalck kent de Rode Duivel goed, het is niet de eerste keer dat de twee voor een revalidatie staan. “Kevin is een winnaar, een perfectionist. Ik heb er alle vertrouwen in

Lees meer »

Nieuwe generatie neemt het roer over bij Verstraete.team

Na meer dan drie decennia aan het hoofd van Verstraete.team geeft Francis Verstraete (58) de dagelijkse leiding door aan twee co-CEO’s. Bart Masschelein en Toon Declercq, twee ingenieurs met een sterke technische én strategische achtergrond, zullen vanaf nu de dagelijkse leiding overnemen en het bedrijf klaarstomen voor de toekomst.

Lees meer »