Pierre van ‘t Mespuntje hangt na 55 jaar koksvest aan de haak: “Gedaan met trappen op en af tussen keuken en restaurant”

Restaurant ‘t Mespuntje stopt na 40 jaar. Chef Pierre Laureins (73) hangt na 55 jaar zijn koksvest aan de haak. “Bewust op 11 november, de dag van de Wapenstilstand”, zegt de Oostendenaar. Ook tot tevredenheid van echtgenote Rita, die mee het gezicht was van het restaurant in de Sint-Paulusstraat.

“Na mijn studies aan de hotelschool ging ik meteen aan de slag in het casino van Oostende en later het casino van Middelkerke. Ik werkte ook in Freddy’s Grill en was kok in The Boat op de Moreauxlaan. Daarna had ik met The Old Fisher een eigen restaurant in Snaaskerke en werkte vier jaar als kok in Wenduine”, blikt Pierre Laureins terug.

Bijzonder pand

Midden jaren ’80 viel zijn oog op een bijzonder pand op het Pauluspleintje : restaurant Apollo. “Er waren al verschillende uitbaters geweest en het draaide niet meer zo goed. Ik heb het in 1985 overgenomen en ben hier niet meer weggegaan.”

‘t Mespuntje was doorlopend open. Pierre runde de zaak samen met echtgenote Rita Demaegdt. “Ik was 30 jaar kleuterjuf in de Gevaertschool op Zandvoorde. Tijdens de weekends en de vakanties hielp ik in de zaak. En ook na mijn dagtaak in het onderwijs hielp ik hier tot 22 uur. En dat was best hard werk, want tot tien jaar geleden was de zaak zeven dagen per week open. De laatste tijd is ’t Mespuntje dicht op woensdag en donderdag”, vult Rita aan.

Franse keuken

Pierre is een vakman die houdt van tradities : “Ik serveer al 40 jaar lang de Franse keuken. Geen moderne keuken, maar volgens Escoffier. Met een mespuntje zout en peper, vandaar de naam. Tijdens de herfst serveer ik wild en ook de côte a l’os staat hier op de kaart. Ik bereid graag vis en maak mijn garnaalkroketten nog zelf. Het meest trots ben ik op de vijf verschillende palingbereidingen.”

“Op 11 november leg ik de wapens neer en is het gedaan”

En Pierre heeft hard gewerkt : jarenlang tijdens de zomermaanden elke dag. “Ik heb nog geen dag spijt gehad dat ik 40 jaar geleden de zaak ben gestart.” ’t Mespuntje kreeg ook bekend volk over de vloer. “Ik kookte voor Hugo Claus, Jan Hoet, Guido Belcanto, Sam Lowyck en vele andere bekende mensen.”

Trappen

“Er waren geen grote verbouwingen. We verhuurden ook kamers en hebben enkel het aantal kamers gehalveerd naar drie”, duidt Pierre. Op het gelijkvloers bevindt zich de bar, op de eerste verdieping het restaurant met 25 plaatsen en op de tweede verdieping is Pierres keuken. “We stoppen met de zaak omdat het allemaal wat veel wordt. En er zijn heel veel trappen. 78 in totaal, 37 naar de keuken.”

De klanten, voor 80 procent Oostendenaars, leven mee. “Ze vinden het erg jammer maar staan wel achter onze beslissing om te stoppen. Er is nu nog geen overnemer en alles wordt wellicht verkocht. Maar het zou mooi zijn als hier een chef zou starten, net zoals ik het destijds deed.” De aankondiging dat Pierre stopt, zorgde voor meer boekingen : “Iedereen wil er nog eens bij zijn.”

Mooie herinneringen

“De drukste periode was steeds tijdens de Paulusfeesten. Dan sloot de keuken en serveerden we enkel drank. Ik bewaar mooie herinneringen aan de feesten. Het dieptepunt was ongetwijfeld de pandemie, toen we voor een langere periode moesten sluiten en er nadien strenge maatregelen kwamen voor restaurantbezoek.”

Op dinsdag 11 november staat Pierre voor het laatst achter zijn fornuis. “Op Wapenstilstand leg ik de wapens neer en is het gedaan”, klinkt het stoer. Maar Pierre bekent : “Ik ben eigenlijk niet zo blij dat het stopt. Ik doe het voor Rita. Hopelijk kan ik wat van het leven genieten. Het wordt niet eenvoudig, want ik heb 55 jaar jaar heel graag gekookt.”

Er zijn wel wat plannen: “We reizen wel graag, maar ik kom nog liever naar huis.” Rita stelt gerust : “Er zal na onze pensionering een nieuwe wereld opengaan. Daar zullen we zelf voor zorgen.” Pierre vult aan : “Ik zal mijn buurman Iwein Scheer missen. Ik kwam als 16-jarige in ’t Kroegske. Nadien werden we buren en vrienden. Ik blijf na mijn pensioen zeker bij hem over de vloer komen.”

The post Pierre van ‘t Mespuntje hangt na 55 jaar koksvest aan de haak: “Gedaan met trappen op en af tussen keuken en restaurant” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Deze keer speelt hij met vuur: waarom Trump opnieuw met kernproeven start

Donald Trump wil opnieuw aan de kernproeven, iets wat al bijna dertig jaar taboe is. Volgens Tom Sauer, expert Internationale Veiligheid, past die aankondiging perfect in zijn aanpak: “Trump bluft graag om daarna een deal te kunnen sluiten.” Maar dit keer speelt hij met vuur. Sauer legt uit waarom: “Kernwapens zijn niet hetzelfde als invoerheffingen.”

Lees meer »

Politie betrapt 18-jarige met zak vol juwelen in struiken in Puurs: “Deed zich voor als bankmedewerker bij bejaard koppel” 

De politie heeft maandag een 18-jarige man betrapt met een zak vol juwelen in de struiken in de Neerheidedreef in Puurs. Die had hij buitgemaakt bij een bejaard koppel eerder die dag. De politie kon de man vatten dankzij een alerte inwoner waar de jongeman ook thuis was geweest. Hij deed zich voor als bankmedewerker die de bankkaarten kwam halen.

Lees meer »

Lokaal bestuur lanceert digitaal participatieplatform waar inwoners suggesties en ideeën kunnen delen: “Willen gemeente zijn waar iédere stem telt”

De gemeente Knokke-Heist pakt uit met SamenKH.be, een nieuw digitaal participatieplatform. Het bestuur zet zo een nieuwe stap richting meer inspraak en betrokkenheid van alle inwoners, ondernemers, tweedeverblijvers, verenigingen en bezoekers. Het is een uitnodiging aan iedereen om actief mee te bouwen aan het Knokke-Heist van morgen”, zegt burgemeester Cathy Coudyser (Inzicht).

Lees meer »

Dat moet pijn gedaan hebben: publiek ‘De Slimste Mens’ hapt naar adem wanneer Nora Monsecour tegen de grond smakt

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, luidt het spreekwoord. Charlotte Sieben deed dat wel. Tijdens de zenuwslopende finale van ‘De slimste mens ter wereld’ maakte ze opnieuw dezelfde blunder als dinsdagavond. Maar dat was lang niet het enige pijnlijke moment in deze aflevering, met dank aan Koen De Bouw. “Wat moet ik met de tanden van

Lees meer »

“Ik moest egoïstischer worden”: Jeppe Erenbjerg, de verrassende sterkhouder van Zulte Waregem

De topscorer van de Jupiler Pro League is momenteel een middenvelder: Jeppe Erenbjerg, de frêle nummer tien van de West-Vlaamse promovendus SV Zulte Waregem nog wel. “Dat de ploeg het zo goed doet, laat toe om individueel uit te blinken”, aldus de fijnbesnaarde Deen. Een interview over zijn atypisch parcours en… de krabbendans.
The post “Ik moest egoïstischer worden”:

Lees meer »