Brecht Vanpoucke en zijn vrouw Liesbet Scherrens openden twintig jaar geleden de deuren van hun bakkerij Painture in Oedelem. Ondertussen verhuisde de zaak en groeide de bakkerij uit tot een gevestigde waarde met klanten die van ver buiten Beernem komen. “Wij wilden van bij het begin een andere, en onze eigen koers varen”, vertelt Vanpoucke.
Na een opleiding aan de bakkerijschool ging Brecht Vanpoucke aan de slag bij verschillende bakkershuizen. Nadien gooide hij het roer over een andere boeg en ging hij een bredere horeca-ervaring opdoen bij De Karmeliet van sterrenchef Geert Van Hecke. “Ik wilde mijn horizon verbreden en andere smaken en texturen ontdekken. Daar leerde ik Liesbet kennen, zij was er aan de slag als sommelier. Toen de vonk oversloeg, wisten we allebei dat we overwogen een eigen zaak te openen. Maar of dat een restaurant dan wel bakkerij moest worden, dat wisten we nog niet.”
Logische keuze
Het koppel trok naar verschillende steden en zelfs naar de kust om die keuze weloverwogen te maken. “Ik had acht jaar ervaring als patissier. Mijn ervaring in de horeca was beperkter, waardoor het iets meer vanzelfsprekend was om een bakkerij te openen”, gaat de bakker verder.
“In het begin hadden we het imago van een Knokke-achtige bakkerij te zijn met eigenaars die van bij De Karmeliet kwamen. Maar gaandeweg kwam duidelijk de appreciatie voor ons werk”
Brecht Vanpoucke
Bakkerij Painture
Liesbet is afkomstig van Oedelem en de toenmalige plaatselijke bakker was op de hoogte van het feit dat het koppel zocht naar een bakkerij. “Hij gaf toen aan dat hij over een jaar zou stoppen. Die zaak was op de hoek van de Beernemstraat gevestigd en dat sprak ons aan. Ook hier was er een commercieel voordeel want er was veel passage. Bovendien wonen onze ouders hier in de buurt waardoor ze konden helpen of op de kinderen kunnen passen als dat nodig is.”
Verbouwing
Een jaar lang bereidden Brecht en Liesbet zich voor om over te nemen van zodra hun voorganger met pensioen ging. “Wij wilden van bij het begin een andere koers varen. Dat deden we door met heel kwalitatieve producten te werken, en daar een navenante prijs voor te vragen. In het begin hadden we het imago van een Knokke-achtige bakkerij te zijn met eigenaars die van bij De Karmeliet kwamen. Maar gaandeweg kwam duidelijk de appreciatie voor ons werk. Onze klanten konden aan onze oprechtheid inzien waarom we een beetje duurder zijn dan andere bakkers.”
Vijf jaar na hun start plande het koppel een grondige verbouwing van de zaak. Om de winkel open te houden tijdens de verbouwingen, huurden ze een pand in de Bruggestraat. “Tijdens die planning van die verbouwing zagen we eigenlijk in dat het pand dat we huurden, nog meer kansen bood. Er is veel meer ruimte, de zon zit niet de hele dag op de etalage waardoor je chocolade smelt en er is parking voor de deur”, zegt Vanpoucke.
Uitstervend ras
Ondertussen groeide Painture uit tot een bakkerij met een tiental medewerkers. “Onze werking is heel erg veranderd, maar ons idealisme is nog steeds dezelfde. We streven naar kwaliteit en hanteren de nieuwste technieken door daar duidelijk in te investeren. Bovendien werken we geregeld voor goede restaurants. We maken brood en soms patisserie op maat en doen dat heel graag. Op die manier houden we onze link met de horeca levendig”, zegt de bakker.
De laatste jaren zijn er steeds minder bakkers in de streek, een jammere zaak volgens Vanpoucke. “Hoewel ik vanuit commercieel oogpunt dat een goede evolutie zou kunnen vinden, vind ik dat zeker niet. Ik zou het heel jammer vinden als de bakkerscultuur verloren gaat. Vroeger gingen mensen altijd naar de bakker en de slager, nu is dat erder uitzonderlijk.”
Opvolging?
Het koppel woont samen met hun twee kinderen boven de zaak en oplettende klanten konden hun oudste zoon al opmerken in de winkel. “Ze gaan allebei naar de horecaschool Spermalie. Ze hebben een brede interesse en onze oudste zoon werkt ook al in een paar restaurants. Onze kinderen kennen deze zaak al sinds hun geboorte en fietsten zelfs door het atelier toen ze nog heel klein waren. Wat de toekomst brengt, weten we niet. Wij blijven ons in ieder geval intensief inzetten voor onze passie en vinden het heel leuk dat we positieve feedback krijgen van onze klanten.”
The post Brecht en Liesbet vieren twintigste verjaardag van bakkerij Painture: “Zou jammer zijn als de bakkerscultuur verloren gaat” is provided by KW.be.
