Bakkerij Hanssens in het centrum van de gemeente is een begrip, niet alleen in Deerlijk, maar tot ver buiten de gemeentegrenzen. Bakker Pol Hanssens zal er op 20 december liefst 40 jaar lang met de handen in het deeg zitten. Uitgerekend op die dag draagt hij zijn zaak over aan Joost Landsheere. Hij blijft nog een tijdje meedraaien, maar zal minder uren kloppen. Een terugblik op vier decennia kneden en rijzen, hard werken en een warm sponsorhart voor veel verenigingen.
Pol Hanssens (64) is de achtste telg in het gezin van negen kinderen van Roger Hanssens en Julia Bataillie. “We woonden in de nabijheid van het Pirroen in Kortrijk”, start Pol zijn verhaal. “Na de lagere school in het Sint-Amandscollege Zuid heb ik de bakkersopleiding gevolgd in Ter Groene Poorte in Brugge. Het culinaire heeft me altijd aangesproken en het was dan ook logisch dat ik iets in die richting koos.”
Droom van eigen zaak
“Tijdens mijn opleiding hielp ik in het weekend mee in verschillende bakkerijen in de regio. In de grote vakantie deed ik het seizoen aan de kust. Eén maand in bakkerij Boeve in Middelkerke. Mijn eerste echte werkgever was bakkerij Matton in Harelbeke. Later heb ik ook nog gewerkt in mijn ‘vakantiejobplaats’ bij Boeve in Middelkerke en in broodbakkerij Decruyenaere in Kortrijk. De droom om een eigen zaak uit de grond te stampen, werd ondertussen hoe langer hoe groter. Maar zo’n zware financiële onderneming is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan… De drang was uiteindelijk niet meer te stoppen en toen ik hoorde dat de bakkerij van Palmer en Jacqueline Van Doorne te koop was, heb ik ze met de fiets bezocht. Op 20 december 1985 heb ik de zaak overgenomen.”
“Het eerste half jaar was het bijzonder lastig, maar ik ben keihard blijven doorwerken”
Pol Hanssens
“Het eerste half jaar was het bijzonder lastig, maar ik ben keihard blijven doorwerken. Mijn ouders sprongen vaak bij en na anderhalf jaar is mijn jongere zus Griet mee komen helpen in de zaak. We werden snel aanvaard door iedereen en de zaken gingen crescendo. We zijn nooit te beroerd geweest om er voluit voor te gaan. We hebben de lat altijd hoog gelegd.”
Kwaliteit
“Net zoals elke sector heeft ook de bakkersstiel een enorme evolutie meegemaakt. Vroeger had je wit, bruin en volkoren brood en dat was het. Het gamma broodspecialiteiten is enorm uitgebreid. Van in het begin hebben we gestreefd naar kwaliteit en we zijn die basisprincipes altijd trouw gebleven. Je moet er echt tijd voor maken als je een goed product wil afleveren en dat hebben wij altijd nagestreefd.”
“We hebben ons van bij de start geprofileerd als een zaak met een ruim assortiment van brood, banket en lekkernijen. We werken enkel met de allerbeste grondstoffen en alles wordt in ons atelier op artisanale wijze gebakken. Ik heb een passie voor het bakken. De stokbroden worden gemaakt volgens de traditionele Franse wijze. Voor de patisserie willen we voldoen aan de hoogste eisen. De patisserie is klassiek, eerlijk, maar dan ook heerlijk.”
Overname
“De zaak werd in de voorbije 40 jaar enkele keren in een nieuw kleedje gestoken. We hebben een stijlvol interieur met warme kleuren. De bakkerij is ideaal gelegen in het centrum van Deerlijk en makkelijk bereikbaar. Ik ben ook nooit te beroerd geweest om de lokale verenigingen te steunen of te sponsoren. Het is een wisselwerking. Ja, ik hou echt van Deerlijk”, gaat Pol verder.
“Straks neemt Joost Landsheere de zaak over. Het is de bedoeling dat ik nog een tijdje zal meedraaien, maar niet meer zo intensief als vroeger. Ik heb beloofd aan mijn overnemer dat ik hem niet voor de leeuwen ging gooien en geef met plezier mijn kennis door om vol vertrouwen de fakkel te kunnen doorgeven. Een oprechte dankjewel aan mijn ouders, mijn zus Griet en haar man Dirk, mijn personeel en de vele klanten die hier langs komen. We zijn 40 jaar verder en moest ik opnieuw voor de keuze staan, dan zou ik precies hetzelfde doen.” (DRD)
The post Bakker Pol Hanssens (64) laat na 40 jaar zijn bekende zaak over: “Een oprechte dankjewel aan al onze klanten” is provided by KW.be.
