Begin 2026 opent Osteria di Marina in het bekende restaurant Marina op de Hendrik Baelskaai. “Een aparte zaak waar het proeven van regionale gerechten, drinken en samenzijn centraal staan. Hier zal je ook gewoon een spaghetti carbonara kunnen eten”, zeggen Vida en Nick. In de osteria zal reserveren niet nodig zijn.
Restaurant Marina is al decennia een begrip in de badstad. Vader Domenico Acquaro bouwde het op de Albert I-Promenade uit en was in 2003 de eerste Oostendenaar die voor zijn zaak het label ‘Ristorante Italiano’ kreeg van de Italiaanse overheid. Zijn passie en warme aanpak gaf hij door aan dochter Vida. De Marina verhuisde in 2018 als eerste naar de Oosteroever. Tot op vandaag behoort Restaurant Marina tot de toprestaurants in de badstad met een mooie 14/20 in de restaurantgids Gault & Millau.
“Bijna zeven jaar geleden was de verhuizing wel een ding. Maar we openden onze deur en het is nooit gestopt. De klanten begrepen waarom we verhuisden naar de Hendrik Baelskaai. Ze zijn gevolgd of hebben ons ontdekt”, zegt Vida Acquaro (43) die met haar echtgenoot Nick Vanhaecke (44) het restaurant runt. Nick duidt : “Ik was aan de slag bij mijn broer Tom in Le Bassin. Zes jaar geleden koos ik voor Vida en twee jaar geleden ging ik hier ook aan de slag, als meewerkende echtgenoot en in de keuken. Het bevalt me erg en met veel passie sta ik mee in de keuken.” Het team van Marina bestaat uit zeven mensen. “We verwachten dat de uitbreiding met de osteria zal zorgen voor extra jobs.”
Osteria di Marina
“Een osteria is een eenvoudige, maar gezellige herberg, waar drank en eenvoudige hapjes geserveerd worden. De O in onze Osteria di Marina verwijst naar de Oosteroever. We zullen hier prosecco per glas, Italiaanse cocktails en wijnen, sterke drank en Italiaanse hapjes serveren. Maar ook kazen, foccacia, een bordje fijne vleeswaren en authentieke pastagerechten, zoals een spaghetti carbonara zullen op de kaart staan. Net als mijn favoriet, de parmigiana. En dat alles in een lossere, maar wel stijlvolle sfeer. Klanten moeten hier ook niet reserveren”, zegt Vida.
Daarvoor wordt het zaaltje voor groepen omgebouwd : er komt een toog, aparte ingang, nieuwe indeling, sanitair en nieuwe inrichting. In de osteria zullen er 30 zitplaatsen zijn; in het grote restaurant blijven er 40 plaatsen. “Weldra start de verbouwing en we openen eind januari. Ondertussen blijft het restaurant open.”
Voordelen
De geboren horecamensen zien het helemaal zitten. Nick: “Er zijn hier op de Oosteroever fijne collega’s en verschillende andere prima zaken, maar een osteria was er nog niet. Ook voor het restaurant biedt het voordelen. Er zal een minder zware rush zijn dan in het restaurant en het zal er gemoedelijk aan toe gaan. Klanten zullen ook vooraf voor de apero of nadien in de osteria terecht kunnen om hun verblijf in het restaurant te verlengen. Tweedeverblijvers kunnen op vrijdag komen eten in het restaurant en op zondagavond voor terugreis nog iets eten in de osteria.”
Vida vult aan: “We voelen dat er vraag naar is en we creëren daarmee ook een ruimte voor groepen met een wat lager budget.” Vida en Nick delen hun passie graag met de kinderen : “We zijn niet bezig met opvolging, maar het is ontzettend fijne dat onze kinderen af en toe komen helpen in de keuken en zaal. We voelen interesse en ze leven mee. Het zal in de genen zitten.”
Chef Sam
Sinds twee jaar is Sam Filippusson chef in het restaurant. Nick : “Hij is pas 27 en daarom is Marina ook één van 24 West-Vlaamse restaurants van Jong Keuken Geweld, een actie van Horeca Vlaanderen om jonge chefs in de kijker te zetten en om jongeren te laten kennismaken met de gastronomie. Dat betekent dat we voor jongeren een driegangenmenu met twee glazen wijn serveren voor 69 euro. De actie slaat aan, want veel jongeren ontdekken ons restaurant. Restaurant Marina is vijf dagen op zeven open; op woensdag, donderdag en zondagavond gesloten. “Osteria di Marina willen we van april tot oktober zes dagen op zeven openen”, zegt Vida.
The post Restaurant Marina opent ‘Osteria di Marina’: “Gemoedelijke, eenvoudige herberg naast de Marina” is provided by KW.be.
