Wie in Nieuwpoort het woord horeca zegt, denkt spontaan aan Peter Sinnaeve (69), een man die zijn vak letterlijk over de hele wereld leerde kennen. Van de lange omvaart tot driesterrenkeukens in Frankrijk, van het iconische Au Bon Coin tot de gezellige B&B Villa Sans Souci: Peter Sinnaeve is een man die koken, gastvrijheid en Nieuwpoort in het hart draagt. Samen met zijn vrouw Martine Vermeesch (68) bouwde hij een rijk en intens horecaverhaal uit – met dochter Delphine (43) die vandaag de fakkel voortdraagt in Bar Buvette in Nieuwpoort-Bad.
Hoe zou je je band met Nieuwpoort omschrijven?
“Dat ik hier nooit zou weg willen van mijn Nieuwpoort”, zegt Peter vastberaden. Hij groeide er op, trouwde er met Martine in het kerkje van Nieuwpoort-Bad en baatte er zijn eerste zaak uit. “We hebben het hier allemaal geweten, zelfs de cowboytijd van vroeger.”
Welke jeugdherinneringen koester je?
“Mijn jeugd was er één van vrijheid. In de Franslaan waren toen nog putten van de Atlantikwall. In de winter vroor dat dicht en gingen we erop spelen. De SIMLI-wijk was in de winter verlaten. Dat was onze speeltuin. Op de zeedijk was alles dichtgetimmerd. In de zomer was het bruisend, maar in de winter hoorde je enkel de zee.”
“Het mooiste plekje in Nieuwpoort? De havengeul”
Peter Sinnaeve
Wat is je favoriete plek in Nieuwpoort-Bad?
“Zonder twijfel de havengeul. Daar kan ik blijven kijken naar de uitvarende bootjes. Dat blijft mijn favoriete plek. En natuurlijk ook Bar Buvette, de zaak van mijn dochter Delphine. Die naam verwijst naar het vroegere drankhuisje ’t Buvetje op het westerstaketsel. Dat vind ik mooi, een stukje geschiedenis dat herleeft.”
Wat is je favoriete horecazaak?
(lacht) “Natuurlijk onze eigen zaak, Bar Buvette! Maar ik geniet ook van wat collega’s doen. We gaan regelmatig naar de beachbars: Chagall Beach, Bar Eugène en De Strandjutter. Vooral op maandag en dinsdag, als we gesloten zijn. Dan genieten we van de sfeer op het strand.”
Waar ga je graag shoppen?
“Wij kopen alles lokaal, in Nieuwpoort. Dat hoort zo. We steunen onze klanten, en zij steunen ons. Zo blijft de lokale handel leven.”
Wat zou je veranderen aan Nieuwpoort?
“Eerst en vooral de richting van de fietsen in de Albert I-laan. Sinds de coronacrisis mogen ze in beide richtingen rijden, maar dat is levensgevaarlijk. Dat moet echt terug naar éénrichtingsverkeer.”
Wat is het grootste verschil tussen vroeger en nu?
“Dag en nacht”, zegt Peter zonder aarzelen. “Maar Nieuwpoort is er alleen maar mooier op geworden.”
Wie verdient meer erkenning in Nieuwpoort?
“Niet één persoon, maar alle mensen die de stad doen draaien. De handelaars, de horeca, de mensen die Nieuwpoort doen bloeien. Die verdienen allemaal waardering.”
Wat is je favoriete evenement?
“Ik was vroeger medeoprichter van de Bon Vivants, samen met Marc Pauwelyn. We hebben feesten georganiseerd voor vijfhonderd man in de Jan Turpijn. Dat waren legendarische tijden. Zoiets zou ik graag nog eens zien terugkomen.”
Zie je jezelf oud worden in Nieuwpoort?
“Zeker”, zegt hij zonder aarzeling. “We hebben twintig jaar Villa Sans Souci uitgebaat, en nu zijn we sinds 1 oktober officieel met pensioen. Hier willen we oud worden.”
Wie is Peter Sinnaeve?
Peter Sinnaeve is geboren op 2 oktober 1956 in Nieuwpoort. Hij volgde lager onderwijs aan het Sint-Bernarduscollege. Daarna volgden Hotelschool De Panne en Zeevaartschool Oostende (kok lange omvaart). Hij diende zijn legerdienst in Werl (Duitsland) bij de logistiek. Sinnaeve werkte drie jaar op de lange omvaart met reizen naar Afrika, de Middellandse Zee, de VS en Canada.
Zijn passie voor koken bracht hem bij driesterrenchefs Georges Blanc (Vonnas), Troisgros (Roanne) en Roger Vergé (Mougins). In 1981 werd hij uitbater van Au Bon Coin, later Bistro du Port, Casino en Villa Sans Souci. Hij is getrouwd met Martine Vermeesch. Ze hebben twee kinderen: Karl (†2003) en Delphine, uitbaatster van Bar Buvette in Nieuwpoort-Bad.
The post Peter Sinnaeve is thuis in Nieuwpoort: “De wereld gezien, maar ik wil hier nooit meer weg” is provided by KW.be.
