Bij Libeert, de Belgische chocoladefabrikant met 102 jaar vakmanschap, wordt de liefde voor chocolade met de paplepel doorgegeven. Dat bleek ook tijdens de chocoladedoop van baby Léonore, de nieuwste telg van de West-Vlaamse familie Libeert. Zoals het de traditie betaamde, dopte pater familias Ignace Libeert (72) zijn vinger in warme melkchocolade en liet zijn jongste kleindochter vervolgens proeven van het iconische familierecept.
De chocoladedoop is een warm gekoesterde traditie bij de nakomelingen van Joseph Dequeker, die het chocoladebedrijf in 1923 oprichtte. Josephs dochter Thérèse zette in 1928 als allereerste baby haar lippen aan de zoete lekkernij. Honderd jaar later werden al 24 nakomelingen gedoopt met de melkchocolade. Léonore, dochter van co-CEO Lily Libeert (40) en Nicolas Ampe (37), is het jongste lid van de vijfde generatie. Haar chocoladedoop vond plaats in La Maison, het hart van het chocoladebedrijf in Komen. Ooit was dit het warme familiehuis van haar overgrootouders Antoine en Thérèse.
Léonore beleefde het ritueel samen met haar ouders, haar grote zus Clémence (4), haar grootouders Ignace Libeert (72) en Catherine Vanhoonacker (67) en haar trotse meter en peter. Zoals al vier generaties lang gebruikelijk is, werd haar naam in sierlijke letters op een wit porseleinen bord geschreven met melkchocolade van dertig graden, opgewarmd au bain-marie.
Glas heffen
Grootvader Ignace kreeg de eer om zijn kleindochter de eerste lik chocolade aan te bieden, een zoet gebaar vol trots en tederheid. Na het ritueel werd het glas geheven: op Léonores toekomst en op de zoete traditie van een familie die chocolade niet alleen maakt, maar ook leeft.
Gestart in Izegem
In 1923 startte stamvader Joseph Dequeker met een chocoladebedrijf in Izegem onder de naam Italo Suisse, verwijzend naar de twee landen waar hij chocolade had leren maken. In Izegem kende iedereen het als “Het Chocoladefabriekske”.
In de jaren dertig verhuisde de productie van Izegem naar Roeselare. Josephs dochter Thérèse stapte met haar man Antoine Libeert in de zaak en samen verkenden ze de markt van de holle chocoladefiguren. Sindsdien maken de vrolijke figuurtjes kinderen extra blij op feesten als Pasen en Sinterklaas.
Vorig jaar werden maar liefst meer dan 8 miljoen chocoladefiguren, zorgvuldig en ambachtelijk, geproduceerd in de Belgische chocoladefabriek. In 2013 kwamen de achterkleinkinderen van de oprichter in de zaak en in 2015 wijzigde de bedrijfsnaam in Libeert, om aan te tonen dat ze een familiebedrijf pur sang zijn.
The post Met chocoladedoop van baby Léonore houdt chocoladefabrikant Libeert oude familietraditie in ere is provided by KW.be.