Waar vroeger de historische vesten enkel wandelaars en fietsers trokken, kan je voortaan ook culinair genieten. Op de hoek van de Astridlaan en de Oude Veurnevaart, net over de Arkebrug, opende Pouyan Sedaghatnia (45) Bolly Restaurant & Wijnbar. Geen grootse brasseriesfeer zoals op de dijk, maar een intieme plek met 33 zitplaatsen binnen en een terras met zicht op het water.
“Wij hebben geleerd uit de fouten van onze eerste Bollybar aan de jachthaven”, vertelt Pouyan. “Daar sloeg corona ons helemaal uit koers. We zijn nu veel kleinschaliger gestart: een lagere huur, een beperkte kaart, gecontroleerde kosten. Daardoor kunnen we focussen op wat er écht toe doet: kwaliteit, smaak en gastvrijheid.”
Van basket naar bistro
Pouyan is geboren in Iran en kwam zo’n 25 jaar geleden naar België. Voor die tijd was hij professioneel basketballer. “Blessures maakten een einde aan mijn sportcarrière. Hier in België ben ik toevallig in de horeca beland, eerst in Koksijde bij restaurant Oxalis. Daar heb ik de stiel geleerd. En eigenlijk voelde ik al snel dat dit mijn roeping was. Mijn grootvader was kok, dus misschien zit het me gewoon in het bloed.”
De vergelijking met het basketbal maakt hij vaak zelf. “De discipline, de teamgeest en het doorzettingsvermogen uit mijn sportleven gebruik ik nu in mijn zaak. Ik geef niet op en wil alsmaar beter worden.”
“De essentie van Bolly is eenvoud, kwaliteit en warmte”
De kaart van Bolly Restaurant & Wijnbar is bewust beperkt en Europees geïnspireerd, maar Pouyan voegt er een persoonlijke toets aan toe. “Alles wordt hier huisgemaakt. Sauzen, marinades, desserts… wat ik niet kan maken, leer ik maken. Sommige gerechten dragen subtiel mijn Iraanse roots: kip met saffraan en yoghurt bijvoorbeeld, of falafel, typisch Midden-Oosters. In de winter willen we meer traditionele Iraanse gerechten introduceren.”
Wie binnenstapt, mag rekenen op een gezellige, klassieke setting zonder franjes. Pouyan benadrukt: “We zijn geen toeristenrestaurant. We draaien op vaste klanten en op mensen die de tijd nemen om te genieten. Hier krijgt elke gast aandacht.”
Wijn als familiepassie
Opvallend is ook de wijnkaart, met een vijftigtal zorgvuldig gekozen referenties. De connectie met wijn is geen toeval: Pouyan is de neef van topsommelier Sepideh Sedaghatnia (Sommelier van het Jaar 2014). “Ik werk vooral met kleine wijnhuizen die ik persoonlijk ken. Elke week ontdek ik nieuwe wijnen, dat is mijn hobby. Klassiekers staan er natuurlijk ook op, maar we durven net zo goed iets verrassends te serveren. Het belangrijkste is dat de wijn bij het gerecht en bij de gast past.”
Pouyan runt Bolly samen met zijn 24-jarige zoon, die de zaal voor zijn rekening neemt. “Hij is niet opgeleid in de hotelschool, maar hij heeft gevoel voor mensen. Klanten merken dat hij het graag doet en dat maakt het verschil. Mijn dochter van 15 is nog te jong, maar wie weet later…”, glimlacht Pouyan.
Ook vriend en zakenpartner Rien Rossey, met wie hij jarenlang basketbalde, stond mee aan de start. “Rien is mijn beste Belgische vriend. Hij hielp mee bij de inrichting en is een vaste steun. Dat maakt dit project extra bijzonder.”
Warm onthaal
De nieuwe locatie aan de Oude Veurnevaart biedt een rustiger kader dan de dijk of de Markt van Nieuwpoort. Het restaurant telt 33 plaatsen binnen en een terras voor 20 personen.
“Alles is bespreekbaar”, zegt Pouyan. “Wie een familiefeest of privéavond wil organiseren, kan bij ons terecht. Wij maken er iets persoonlijks van. Ik wil dat mensen zich hier thuis voelen. Niet alleen komen eten, maar echt een avond beleven. Dat is de essentie van Bolly: eenvoud, kwaliteit en warmte.”
Bolly Restaurant & Wijnbar is geopend van donderdag tot maandag, telkens van 11.30 tot 21 uur. Dinsdag en woensdag zijn sluitingsdagen. Reserveren kan telefonisch of via e-mail.
Bolly Restaurant & Wijnbar – Astridlaan 140 in Nieuwpoort – 0470 27 71 28 – [email protected]
The post Bolly Restaurant & Wijnbar is nieuwe culinaire hotspot van Pouyan (45) op de vesten in Nieuwpoort: “We zijn geen toeristenrestaurant” is provided by KW.be.